Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prídavok na dieťa a daňový bonus v roku 2014

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Dňa 1. 2. 2014 nadobudla účinnosť veľká novela č. 433/2013 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa zákon č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o prídavku na dieťa“). Po novom sa definuje pojem oprávnená osoba, nezaopatrené dieťa a sústavná príprava na povolanie. Nakoľko na posudzovanie nároku na daňový bonus má priamy vplyv skutočnosť, či dieťa daňovníka spĺňa podmienku tzv. nezaopatrenosti, ktorá je definovaná v zákone o prídavku na dieťa, schválené zmeny majú dopad aj na úpravu podmienok na uplatňovanie nároku na daňový bonus.

Prídavok na dieťa versus daňový bonus

Prídavok na dieťa je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. Z uvedeného vyplýva, že oprávnená osoba si môže uplatniť nárok na prídavok na dieťa, ktoré bude spĺňať podmienku tzv. nezaopatrenosti, ktorá je definovaná v zákone o prídavku na dieťa. Za nezaopatrené dieťa sa podľa zákona o prídavku na dieťa považuje:

  1. dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky podľa zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ktorá je desaťročná a trvá najdlhšie do konca školského roka, v ktorom žiak dovŕši 16 rokov veku alebo
  2. dieťa po skončení povinnej školskej dochádzky, ktoré:
    • sa zúčastňuje dennou formou kurzu na získanie základného vzdelania, okrem kurzu organizovaného v rámci aktívnej politiky trhu práce, najdlhšie do skončenia školského roku, v ktorom dieťa dovŕšilo 18 rokov veku,
    • je neschopné sa sústavne pripravovať na povolanie alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, najdlhšie do dovŕšenia plnoletosti,
  3. najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku, ak:
    • sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom alebo
    • sa nemôže sústavne pripravovať na povolanie štúdiom, alebo vykonávať zárobkovú činnosť pre chorobu alebo úraz.

Prídavok na dieťa je pravidelný mesačný príspevok, na ktorý majú nárok rodičia (alebo iná oprávnená osoba, ďalej aj „rodič“) nezaopatrených detí, pričom nie je rozhodujúce, či rodičia pracujú alebo nepracujú. Podstané je, že sa rodič o dieťa stará a má na Slovensku trvalý alebo aspoň prechodný pobyt. Nárok na prídavok na dieťa nevzniká ak:

  • sa nezaopatrenému dieťaťu poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately alebo v špeciálnom výchovnom zariadení z dôvodu vykonávania rozhodnutia súdu o nariadení ústavnej starostlivosti, predbežného opatrenia alebo rozhodnutia o uložení ochrannej výchovy alebo výchovného opatrenia,
  • nezaopatrené dieťa je vo výkone väzby alebo je vo výkone trestu odňatia slobody,
  • ak sa rodič a nezaopatrené dieťa zdržiavajú v štáte, ktorý nie je členským štátom Európskej únie, zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore alebo Švajčiarskou konfederáciou, a počas pobytu v tomto štáte rodič nie je verejne zdravotne poistená v Slovenskej republike.

Právna úprava upravuje aj ďalšiu štátnu sociálnu dávku, ktorou je príplatok k prídavku na dieťa, ktorou štát pripláca oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa, na ktoré nemožno uplatniť daňový bonus. Rodič si môže uplatniť nárok na príplatok k prídavku, ak spĺňa podmienky na priznanie prídavku na dieťa a naviac ďalšie podmienky, ktorými sú:

  • oprávnenou osobou je poberateľ starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, výsluhového dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku, alebo poberateľ obdobnej dávky poskytovanej príslušnou inštitúciou iného členského štátu alebo poberateľ peňažného príspevku na opatrovanie,
  • oprávnená osoba nevykonáva zárobkovú činnosť a zárobkovú činnosť nevykonáva ani ďalšia fyzická osoba, ktorá by si nárok daňový bonus mohla uplatniť (ide o osobu, ktorou môže byť: druhý rodič, druhý náhradný rodič alebo manžel rodiča, ktorý nie je rodičom nezaopatreného dieťaťa, ak žijú s nezaopatreným dieťaťom v domácnosti).

Daňový bonus predstavuje daňové zvýhodnenie, ktoré si môže uplatniť daňovník [fyzická osoba, ktorá dosahuje aktívne príjmy, t. j. príjmy podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“)] na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti. V oboch prípadoch ide o príjem fyzickej osoby, ktorý je od dane oslobodený. Uplatnenie nároku na daňový bonus nevylučuje uplatnenie nároku na prídavok na dieťa. Prídavok na dieťa a daňový bonus sa poskytujú najdlhšie do 25 rokov veku dieťaťa, ak sú splnené zákonom ustanovené podmienky.

Suma prídavku na dieťa sa upravuje vždy od 1. januára kalendárneho roka koeficientom, ktorým sa upravujú sumy životného minima a zaokrúhľuje sa na najbližší eurocent. Suma prídavku na dieťa bola na rok 2014 vyhlásená na základe Opatrenia MPSVR SR č. 450/2013 Z. z. o úprave súm prídavku na dieťa a príplatku prídavku na dieťa vo výške 23,52 € (prídavok na dieťa) a 11,02 € (príplatok k prídavku na dieťa). Nárok na prídavok a nárok na príplatok k prídavku zaniká od prvého dňa kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, v ktorom nezaopatrené dieťa dovŕšilo 25 rokov veku alebo získalo vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa. V záujme zjednodušenia konania a zníženia nákladov spojených s rozhodovaním o nároku na prídavok a príplatok k prídavku, počnúc mesiacom február 2014 zanikne, pri dovŕšení 25 rokov veku dieťaťa a pri získaní vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, nárok na tieto rodinné dávky priamo zo zákona.

Vyplatený daňový bonus znižuje daňovníkovi preddavok na daň (ak si daňovník uplatňuje nárok na daňový bonus mesačne) alebo daň (ak si nárok na daňový bonus uplatňuje až po skončení zdaňovacieho obdobia). S účinnosťou od 1. januára 2009 je v zákone ustanovená mesačná suma daňového bonusu, ktorá sa každoročne k 1. 7. príslušného kalendárneho roka upravuje (zvyšuje) rovnakým koeficientom ako suma životného minima.

Tip: V súvislosti so zmenou životného minima k 1. 7. 2013 došlo k zvýšeniu sumy mesačného daňového bonusu zo sumy 21,03 € na sumu 21,41 €. Prvýkrát sa nová výška daňového bonusu uplatnila pri spracovaní výplat za mesiac júl 2013 a v tejto výške sa môže uplatňovať až do 30. 6. 2014. Výška daňového bonusu je pre rok 2013 v úhrne je 254,64 €:
      • za 1. polrok 2013 vo výške 126,18 €: 6 x 21,03 €,
      • za 2. polrok 2013 vo výške 128,46 €: 6 x 21,41 €.

Pre uplatnenie nároku na daňový bonus na dieťa ZDP ustanovuje dve základné podmienky:

  1. zamestnanec dosiahne v zdaňovacom období roku 2014 zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške 6-násobku minimálnej mzdy (aspoň vo výške 2 112 €) alebo, ak si zamestnanec uplatňuje nárok na daňový bonus mesačne, tak aspoň vo výške polovice minimálnej mzdy za príslušný kalendárny mesiac roku 2014 (t. j. aspoň vo výške 176 €),
  2. zamestnanec si môže ­uplatniť ná­rok na daňový bonus na každé vyživované dieťa žijúce s ním v domácnosti (prechodný pobyt dieťaťa mimo domácnosti nemá vplyv na uplatnenie nároku na bonus), pričom, za vyživované dieťa daňovníka, a to dieťa vlastné, osvojené, dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu, dieťa druhého z manželov, sa považuje nezaopatrené dieťa podľa zákona o prídavku na dieťa.

Z uvedeného možno zadefinovať všeobecné pravidlo, podľa ktorého fyzická osoba, uplatňujúca si nárok na štátnu sociálnu dávku, t. j. na prídavok na dieťa, si môže uplatniť – ak spĺňa všetky podmienky ustanovené aj v ZDP – aj nárok na daňový bonus.

Definícia pojmu oprávnená osoba

Oprávnená osoba má nárok na prídavok na dieťa, ak sa stará o nezaopatrené dieťa a má trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky. Počnúc mesiacom február 2014 už nie je podmienkou na priznanie nároku trvalý alebo prechodný pobyt nezaopatreného dieťaťa na území Slovenskej republiky. Prídavok na dieťa sa neposkytuje na dieťa, ktorému sa poskytuje starostlivosť v zariadeniach na výkon ústavnej výchovy alebo ochrannej výchovy, do ktorého bolo umiestnené na základe rozhodnutia súdu alebo na dieťa, ktoré je vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody. V týchto situáciách sa neplní, prípadne zanedbáva starostlivosť oprávnenej osoby o nezaopatrené dieťa a v jeho výchove, čím nie je splnená jedna z podmienok na priznanie tejto dávky.

Počnúc mesiacom február 2014 sa podľa upraveného ustanovenia § 3 ods. 2 zákona o prídavku na dieťa spresňuje okruh oprávnených osôb, ktoré si môžu uplatni

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály