Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prevod obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Prevod obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným je najčastejším spôsobom zániku účasti spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným za jej trvania. Obchodný podiel možno prevádzať kedykoľvek od vzniku spoločnosti až do zániku spoločnosti výmazom z obchodného registra, pričom prípadný proces likvidácie spoločnosti prevodu neprekáža. Zrušenie spoločnosti a jej vstup do likvidácie nič nemení na postavení spoločníka spoločnosti v tom smere, že mu stále patrí obchodný podiel, a obchodný podiel spoločnosti s ručením obmedzeným zrušenej s likvidáciou možno preto prevádzať až do okamihu zániku spoločnosti.


Právne hľadisko prevodu


Prevod obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným je najčastejším spôsobom zániku účasti spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným za jej trvania. Obchodný podiel možno prevádzať kedykoľvek od vzniku spoločnosti až do zániku spoločnosti výmazom z obchodného registra, pričom prípadný proces likvidácie spoločnosti prevodu neprekáža. Zrušenie spoločnosti a jej vstup do likvidácie nič nemení na postavení spoločníka spoločnosti v tom smere, že mu stále patrí obchodný podiel, a obchodný podiel spoločnosti s ručením obmedzeným zrušenej s likvidáciou možno preto prevádzať až do okamihu zániku spoločnosti. So súhlasom valného zhromaždenia môže spoločník zmluvou previesť svoj obchodný podiel na iného spoločníka (§ 115 ods. 1 Obchodného zákonníka), ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Ak to spoločenská zmluva pripúšťa, spoločník môže previesť obchodný podiel aj na inú osobu stojacu mimo spoločnosti. Spoločenská zmluva môže pre tento prípad určiť, že pri takomto prevode obchodného podielu na inú osobu sa vyžaduje súhlas valného zhromaždenia. Vzhľadom na dispozitívne ustanovenie § 115 ods. 1 Obchodného zákonníka o prevode obchodného podielu na iného spoločníka, môže spoločenská zmluva tiež ustanoviť inú podmienku pre prevod obchodného podielu na iného spoločníka, ako súhlas valného zhromaždenia. Nepriamo to vyplýva aj z § 117a ods. 3 Obchodného zákonníka, ktorý počíta s tým, že na prevod obchodného podielu sa podľa spoločenskej zmluvy môže vyžadovať splnenie inej podmienky. Takouto podmienkou môže byť napr. súhlas dozornej rady spoločnosti, ak je zriadená, alebo súhlas všetkých ostatných spoločníkov.

Prevod obchodného podielu je realizovateľný iba na základe písomnej zmluvy o prevode obchodného podielu (inak je absolútne neplatná), pričom zo zákona podpisy prevodcu aj nadobúdateľa na zmluve musia byť osvedčené. Vzhľadom na túto požiadavku musia písomnú formu s osvedčenými podpismi zmluvných strán mať aj akékoľvek dodatky k tejto zmluve, a taktiež prípadné odstúpenie od zmluvy a odvolanie účinkov tohto odstúpenia. V prípade, že zmluvu za prevodcu alebo nadobúdateľa uzatvára splnomocnenec na základe plnej moci oprávňujúcej ho na tento úkon, musí byť, okrem skutočnosti, že podpis splnomocnenca na zmluve musí byť úradne osvedčený, aj plná moc udelená v písomnej forme a na tejto plnej moci musí byť úradne osvedčený podpis splnomocniteľa.

Zmluva o prevode obchodného podielu je podľa § 261 ods. 3 písm. a) Obchodného zákonníka tzv. absolútnym obchodom, t. j. jej režim sa bez ohľadu na to, či jej účastníkmi sú podnikatelia alebo nie, bude riadiť vždy ustanoveniami Obchodného zákonníka. Z uvedeného dôvodu sa prevod obchodného podielu nemôže v žiadnom prípade uskutočniť darovacou zmluvou ani kúpnou zmluvou podľa Občianskeho zákonníka. Zmluva o prevode obchodného podielu je osobitným zmluvným typom upraveným v § 115 Obchodného zákonníka, a teda prevod obchodného podielu sa nemôže uskutočniť ani kúpnou zmluvou podľa Obchodného zákonníka, ktorou navyše možno previesť len vlastnícke právo k hnuteľným veciam, nie obchodný podiel, ako inú majetkovú hodnotu. Obchodný podiel tak možno previesť vždy len zmluvou o prevode obchodného podielu podľa Obchodného zákonníka. Vo vzťahu k uvedenému však je potrebné zdôrazniť, že zmluvu, ako každý právny úkon, je potrebné vykladať podľa jej obsahu a nie podľa jej označenia, a tak obchodný podiel môže byť platne a účinne prevedený aj zmluvou, ktorá bude označená ako „kúpna zmluva“ alebo „darovacia zmluva“, pokiaľ takáto zmluva podľa svojho obsahu bude mať náležitosti vyžadované zákonom pre zmluvu o prevode obchodného podielu.

Nadobúdateľ, pokiaľ už v čase prevodu nie je spoločníkom danej spoločnosti, musí v zmluve vyhlásiť, že pristupuje k spoločenskej zmluve, príp. k stanovám, ak boli prijaté. Účinky prevodu obchodného podielu medzi zmluvnými stranami nastávajú dňom jej uzatvorenia. Účinok zmluvy voči spoločnosti nastáva až dňom doručenia zmluvy spoločnosti (príp. až neskoršou účinnosťou zmluvy dohodnutou medzi zmluvnými stranami), nie však skôr, ako valné zhromaždenie vysloví súhlas s prevodom (ak je podľa spoločenskej zmluvy potrebný). Ak zmluva nie je doručená spoločnosti, považuje sa vo vzťahu k spoločnosti za spoločníka naďalej pôvodný spoločník. Vzhľadom ku skutočnosti, že prevod obchodného podielu sa uskutočňuje zmluvou ako dvojstranným právnym úkonom je na zmluvu o prevode obchodného podielu nevyhnutné aplikovať aj ustanovenia zák. č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. o právnych úkonoch a uzatváraní zmlúv.

Zmluvou o prevode obchodného podielu sa neprevádza vklad (a teda sa neprevádzajú majetkové hodnoty vložené spoločníkom do spoločnosti, nakoľko tie už sú vo vlastníctve spoločnosti), ale sa prevádza obchodný podiel, ktorému len zodpovedá určitá výška vkladu do spoločnosti.

Pre úplnosť pripomíname, že Obchodný zákonník upravuje aj možnosť prevodu obchodného podielu pred jeho splatením. V takomto prípade spoločník, ako prevodca, ručí za splatenie vkladu nadobúdateľom obchodného podielu. Spôsobilým predmetom prevodu je aj časť obchodného podielu za predpokladu, že spoločenská zmluva neobsahuje ustanovenie o vylúčení možnosti rozdelenia obchodného podielu podľa § 117 ods. 2 Obchodného zákonníka, a taktiež za predpokladu, že valné zhromaždenie udelilo s rozdelením obchodného podielu pri jeho prevode súhlas. Dá sa pritom konštatovať, žesúhlas valného zhromaždenia s prevodom časti obchodného podielu zahŕňa aj súhlas s rozdelením obchodného podielu, ktorého časť sa prevádza, a to aj keď to nie je v uznesení valného zhromaždenia uvedené výslovne.

Osobitným prípadom prevodu obchodného podielu v spoločnosti s ručením obmedzeným je situácia, keď obchodný podiel v spoločnosti je súčasťou podniku, ku prevodu ktorého dochádza zmluvou o predaji podniku podľa § 476 a nasl. Obchodného zákonníka. V tomto špecifickom prípade súdna prax dospela k názoru, že k prevodu obchodného podielu, ktorý je súčasťou podniku dochádza účinnosťou zmluvy o predaji podniku, bez toho, aby bolo potrebné okrem toho postupovať podľa § 115 Obchodného zákonníka, nakoľko úprava zmluvy o predaji podniku je úpravou špeciálnou vo vzťahu k úprave zmluvy o prevode obchodného podielu.
 


Zmluva o prevode obchodného podielu
uzavretá v zmysle ust. § 115 a nasl. Obchodného zákonníka v platnom znení


1. Prevodca:                 Richard Bielený
                                     trvalo bytom Jiránkova 31, 917 80 Bratislava
                                     nar.: 16. 5. 1972
                                     (ďalej ako „prevodca\")

a

2. Nadobúdateľ:           Leo, s.r.o.
                                     so sídlom Petzvalova 58, 010 01 Žilina
                                     IČO: 36548976
     
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály