Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prerušenie daňového odpisovania hmotného majetku

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Daňové odpisy sú upravené v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“). Odpisovať je možné dlhodobý hmotný majetok a dlhodobý nehmotný majetok, o ktorom tak ustanovuje zákon o dani z príjmov. Odpisy majetku sú daňovým výdavkom, o ktorý sa znižuje základ dane, resp. zvyšuje daňová strata.Na účely daňového odpisovania sa inak pristupuje k hmotnému majetku a inak k nehmotnému majetku. Dlhodobý hmotný majetok sa zatrieďuje do odpisových skupín a podľa nich sa odpisuje počas stanovenej doby odpisovania. Naopak nehmotný majetok sa daňovo odpisuje individuálne v súlade s účtovnými zásadami.

Daňovník nie je povinný uplatňovať daňové odpisy do daňových výdavkov. Daňovník môže uplatňovanie daňových odpisov hmotného majetku prerušiť, a to na jedno celé zdaňovacie obdobie alebo viac celých zdaňovacích období. V ďalšom zdaňovacom období daňovník pokračuje v odpisovaní tak, ako by nebolo prerušené, pričom celková doba odpisovania sa predlžuje o dobu prerušenia odpisovania. Ak daňovník počas prerušenia odpisovania neuplatní daňové odpisy do daňových výdavkov, tieto odpisy mu za dobu prerušenia odpisovania neprepadnú, ale si ich bude môcť uplatniť v ďalších obdobiach.

Daňovník môže prerušiť daňové odpisovanie len pri jednom individuálnom majetku, viacerých zložkách majetku alebo pri všetkom odpisovanom majetku. O rozsahu prerušenia odpisovania majetku sa daňovník rozhoduje v závislosti od vplyvu daňových odpisov na dosiahnutý základ dane. Rozhodnutie o uplatnení prerušenia odpisovania môže vychádzať z viacerých dôvodov napr.:

  • daňovník, fyzická osoba, pri vykázaní daňovej straty stratí nárok na odpočítateľné položky od základu dane podľa § 11 zákona o dani z príjmov,
  • daňovník môže odpočítať od základu dane stratu, ktorá by mu v prípade jej neodpočítania už prepadla z dôvodu časovej lehoty na jej odpočítanie,
  • daňovník nechce v príslušnom zdaňovacom období vykázať daňovú stratu.

♦ Príklad č. 1:

Daňovník, fyzická osoba, dosiahne za rok 2019 zisk z podnikania (rozdiel medzi príjmami a výdavkami podľa peňažného denníka) 3 400 €. Vo výdavkoch nemá zahrnuté daňové odpisy, ktoré môže uplatniť do daňových výdavkov v rámci uzávierkových účtovných operácií. Vzhľadom na dosiahnutý daňový základ daňovník zvažuje možnosť prerušiť odpisovanie a neuplatniť do daňových výdavkov v roku 2019 daňový odpis z osobného automobilu zaradeného v obchodnom majetku, pretože táto alternatíva je pre neho výhodnejšia. Obstarávacia (vstupná) cena automobilu je 16 600 €, spôsob odpisovania rovnomerný.

Odpisový plán osobného automobilu (spôsob odpisovania je rovnomerný)

Obdobie

Ročný odpisový plán v eurách

Uplatnený odpis v eurách

Upravený odpisový plán v eurách

Rok 2018

4 000

4 000

4 000

Rok 2019

4 000

Prerušenie odpisovania

0

Rok 2020

4 000

4 000

4 000

Rok 2021

4 000

4 000

4 000

Rok 2022

4 000

4 000

Alternatívny výpočet daňovej povinnosti daňovníka v roku 2019 (kvôli porovnaniu a výberu výhodnejšieho spôsobu)

Text (údaje sú v eurách)

Uplatnenie odpisov

Prerušenie odpisovania

Základ dane

3 400 – 4 000 = –600,00

3 400,00

Nezdaniteľná časť na daňovníka

3 937,35

3 937,35

Znížený základ dane

0

0

Daňovníkovi nevznikne daňová povinnosť pri alternatíve uplatnenia odpisov a ani pri alternatíve prerušenia odpisovania.

Prerušenie odpisovania je však pre daňovníka výhodnejšie, pretože neuplatnené daňové odpisy si bude môcť uplatniť v daňových výdavkoch v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach. Ak by si uplatnil daňový odpis, nezdaniteľná časť základu dane mu v podstate „prepadne“, nemôže si ju preniesť do nasledujúcich zdaňovacích období.

Daňovník môže uplatniť nezdaniteľnú časti základu dane len v zdaňovacom období, v ktorom mu na jej odpočítanie od základu dane vznikol nárok.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Daňovník, s. r. o., dosiahne v roku 2019 základ dane 14 200 € bez zahrnutia daňových odpisov do daňových výdavkov. Daňové odpisy predstavujú za rok 2019 sumu 13 200 €, použitý spôsob odpisovania – rovnomerný. Daňovník súčasne eviduje vykázanú daňovú stratu z roku 2017 vo výške 58 400 €. Ako má daňovník postupovať pri vyčíslení základu dane, resp. uplatnení daňovej straty?

Podľa § 30 zákona o dani z príjmov môže daňovník odpočítať od základu dane daňovú stratu rovnomerne počas štyroch rokov bezprostredne po sebe nasledujúcich zdaňovacích období, a to počnúc zdaňovacím obdobím bezprostredne nasledujúcim po zdaňovacom období, za ktoré bola táto daňová strata vykázaná.

Zdaňovacie obdobie roku 2019 je druhým zdaňovacím obdobím od vykázania daňovej straty za rok 2017. Ak daňovník neuplatní odpočítanie 1/4 daňovej straty z roku 2017 od základu dane za rok 2019, možnosť jej odpočítania v nasledujúcich zdaňovacích obdobiach mu prepadne.

Alternatívny výpočet základu dane a daňovej povinnosti

Text

Uplatnenie odpisov v eurách

Prerušenie odpisovania v eurách

Základ dane

1 000

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály