Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preradenie automobilu z  osobného užívania do majetku SZČO, uplatnenie daňových výdavkov a  zdanenie neskoršieho predaja

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Jedným zo spôsobov nadobudnutia dlhodobého majetku samostatne zárobkovou činnou osobou (SZČO) je jeho preradenie z  osobného užívania. Najdiskutovanejším druhom obchodného majetku SZČO je osobný automobil. Témou článku je vysvetlenie rozdielov medzi formou či výškou daňových výdavkov v  prípade automobilu zaradeného do obchodného majetku a automobilu súkromného, spôsob uplatnenia výdavkov pri neskoršom zaradení automobilu do obchodného majetku alebo postup pri jeho preradení do osobného užívania alebo predaji.

Dôležitými pojmami týkajúcimi sa uplatňovania výdavkov súvisiacich s  používaním automobilu (resp. majetku ako takého) je „obchodný majetok“, resp. „zaradenie do obchodného majetku“.

Kedy je majetok obchodným majetkom SZČO? Ak tento majetok:

  • daná fyzická osoba má vo vlastníctve,
  • využíva ho na dosahovanie, zabezpečenie a udržanie príjmov v  zmysle §  6 zákona č.  595/2003 Z.  z. o  dani z  príjmov v  z.  n.  p. (ďalej len „ZDP“),
  • účtuje o  ňom v  sústave jednoduchého alebo podvojného účtovníctva, prípadne ho eviduje formou daňovej evidencie v  zmysle §  6 ods.  14 ZDP.

Majetok sa stáva „obchodným“ jeho zaradením do evidencie majetku v  účtovníctve, resp. daňovej evidencii SZČO v  prípade, ak spĺňa podmienku jeho vlastníctva a využívania na dosahovanie zdaniteľných príjmov. Podobným spôsobom SZČO danú položku z  obchodného majetku vyradí, t.  j. vyradením z  účtovníctva, resp. z  da­ ňovej evidencie.

Automobil v  obchodnom majetku a daňové výdavky

Zaradenie, resp. nezaradenie automobilu do obchodného majetku ovplyvňuje aj formy či množstvo daňových výdavkov, ktoré je možné si uplatniť.

Pri automobile zaradenom v  obchodnom majetku je možné si uplatniť:

  • Obstarávaciu cenu ­ automobilu – táto sa na účely odpisovania stáva vstupnou cenou a do daňových výdavkov sa dostane postupne v  priebehu viacerých zdaňovacích období prostredníctvom daňových odpisov. Je na rozhodnutí daňovníka, ktorú metódu odpisovania si zvolí – či rovnomerné odpisy v  zmysle §  27 ZDP alebo zrýchlené odpisovanie v  zmysle §  28 ZDP. Samostatnú kategóriu tvorí automobil prenajatý formou finančného prenájmu. SZČO – nájomca síce nie je jeho právnym vlastníkom, ale v  zmysle §  24 ods.  1 písm.  d) ZDP ho odpisuje ako ekonomický vlastník – za týchto okolností teda spĺňa podmienky pre jeho zaradenie do obchodného majetku.
  • Výdavky na technické zhodnotenie – t.  j. výdavky na modernizáciu vozidla prevyšujúce pri danom automobile 1 700  € v  úhrne za zdaňovacie obdobie, príp. výdavky neprevyšujúce, resp. rovnajúce sa 1 700  €, ak sa ich daňovník rozhodne považovať za technické zhodnotenie. V  oboch prípadoch sa tieto výdavky stávajú súčasťou vstupnej ceny, resp. zostatkovej ceny a do daňových výdavkov sa dostávajú postupne prostredníctvom odpisov.
  • Spotrebu pohonných hmôt – ZDP určuje v  §  19 ods.  3 písm.  l) tri spôsoby uplatnenia týchto výdavkov: podľa nákupných cien v  čase ich nákupu v  závislosti od stanovenej spotreby uvedenej v  technickom preukaze vozidla, na základe dokladov o  ich nákupe podľa spotreby odsledovanej satelitným systémom sledovania prevádzky vozidla a vo forme paušálnych výdavkov vo výške 80  % z  nakúpených pohonných hmôt. Voľba je pritom na samotnom daňovníkovi – ten zvažuje možnú výšku uplatniteľných výdavkov či náročnosť ich uplatnenia.
  • Bežné výdavky na opravy a  udržiavanie.
  • Poistné – povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel, havarijné či iné poistenie.
  • Daň z  motorových vozidiel.
  • Ostatné výdavky, súvisiace s prevádzkou automobilu a slúžiace na dosiahnutie, udržanie či zabezpečenie zdaniteľného príjmu – napr. príslušenstvo, parkovné, diaľničné poplatky.
  • Úroky z  úverov a pôžičiek, ktoré si SZČO zobral na obstaranie automobilu; rovnako je daňovým výdavkom aj úrok týkajúci sa finančnému prenájmu, ak ide o  automobil obstaraný formou finančného prenájmu.

Automobil v  osobnom majetku a  daňové výdavky

V prípade automobilu v  osobnom majetku podnikateľa nie je možné uplatniť daňové výdavky v  rozsahu a formách, aké sa vzťahujú na automobil v  obchodnom majetku. V  prípade súkromného automobilu však ZDP umožňuje uplatniť si niektoré výdavky, a to v  prípade jeho používania na výkon činnosti podnikateľa na inom mieste, ako je štandardné miesto jeho výkonu (miesto, v  ktorom činnosť pravidelne vykonáva). Výdavky je možné uplatniť si vo výške zodpovedajúcej vypočítaným cestovných náhradám v  zmysle zákona č.  283/2002 Z.  z. o  cestovných náhradách v  z.  n.  p. (ďalej len „zákon o  cestovných náhradách“). Cestovné výdavky súvisiace s  využitím vlastného osobného motorového vozidla je možné uplatniť súčtom:

  • základná náhrada za spotrebu pohonných látok podľa cien platných v  čase ich nákupu,
  • základná náhrada na každý kilometer jazdy – je akousi obdobou odpisov, resp. prostredníctvom nej sa do daňových výdavkov uplatní amortizácia vozidla a prípadné ostatné súvisiace výdavky (opravy, údržba, poistné atď.). Jej výška je pre rok 2013 stanovená na 0,183  € (pre osobné cestné motorové vozidlá).

Okrem týchto náh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály