Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preprava materiálu a hotových výrobkov v štátoch Európskej únie

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Vzhľadom na to, že podnikatelia sa snažia preraziť aj na iné, ako vnútroštátne trhy a hľadajú čo najvýhodnejšie podmienky na spracovanie a výrobu, vznikajú rôzne situácie, kedy nie je podnikateľom celkom jasné uplatnenie dane z pridanej hodnoty (ďalej len „DPH“). V nasledujúcom príspevku je uvedený jeden z príkladov.

Slovenská spoločnosť s r. o., ktorá je platiteľom DPH vyváža materiál do Maďarska. V Maďarsku z tohto materiálu vyrobia finálny produkt, ktorý následne slovenský prepravca distribuuje do rôznych štátov Európskej únie (EÚ) podľa pokynov slovenskej s. r. o. Tovar teda odchádza z Maďarska a dodáva sa platiteľom DPH v krajinách EÚ. Ako postupovať pri takejto situácii z pohľadu DPH, kde a komu sa má zaplatiť DPH?

Uvedený zdaniteľný obchod pozostáva z dvoch operácií, a to:

  • premiestnenie materiálu na územie Maďarska, kde sa spracuje materiál na hotový výrobok,
  • predaj výrobku z územia Maďarska rôznym odberateľom – platiteľom DPH v krajinách EÚ.

Premiestnenie tovaru na územie iného členského štátu upravuje ustanovenie § 8 ods. 4 zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Ak zdaniteľná osoba premiestňuje tovar, ktorý je v jej vlastníctve z tuzemska do iného členského štátu na účely jej podnikania v tomto členskom štáte, pričom tento tovar sa prepravuje alebo odosiela do iného členského štátu touto zdaniteľnou osobou alebo na jej účet, považuje sa toto premiestnenie tovaru za dodanie tovaru za protihodnotu.

Zákon o DPH v § 8 ods. 4 písm. a) až h) vylučuje z dodania tovaru za protihodnotu premiestnenia tovaru do iného členského štátu, pri ktorých platiteľ dane nie je povinný vyhotoviť doklad o premiestnení tovaru a ani uvádzať takéto premiestnenie tovaru v daňovom priznaní, resp. v súhrnnom v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály