Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Premlčanie pohľadávky, resp. záväzku voči zdravotnej poisťovni

Rubrika: Naša poradňa

remlčanie pohľadávky, resp. záväzku voči zdravotnej poisťovni Ako SZČO som bol do apríla 1996 poistencom zdravotnej poisťovne „A“. Potom som sa preregistroval a stal sa poistencom zdravotnej poisťovne „B“. V čase zmeny poisťovne som v rokoch 1996 až 1997 omylom nesprávne uhrádzal odvody do pôvodnej poisťovne „A“ namiesto do novej poisťovne „B“. Prišiel som na to tak, že mi prišla upomienka z poisťovne „B“ s penále o neuhradení poistného. Nedoplatok poistného som ihneď poisťovni „B“ uhradil a poslal som žiadosť o vrátenie preplatku do poisťovne „A“. Odpoveď mi prišla takáto: „Podľa § 20 zákona č. 273/1994 Z. z. v znení neskorších predpisov v spojení s § 81 zákona č. 581/2004 Z. z. právo na vrátenie poistného sa premlčí do 3 rokov od posledného dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom bola takáto platba poistného zaúčtovaná na účet poisťovne.


Ako SZČO som bol do apríla 1996 poistencom zdravotnej poisťovne „A“. Potom som sa preregistroval a stal sa poistencom zdravotnej poisťovne „B“. V čase zmeny poisťovne som v rokoch 1996 až 1997 omylom nesprávne uhrádzal odvody do pôvodnej poisťovne „A“ namiesto do novej poisťovne „B“. Prišiel som na to tak, že mi prišla upomienka z poisťovne „B“ s penále o neuhradení poistného. Nedoplatok poistného som ihneď poisťovni „B“ uhradil a poslal som žiadosť o vrátenie preplatku do poisťovne „A“. Odpoveď mi prišla takáto: „Podľa § 20 zákona č. 273/1994 Z. z. v znení neskorších predpisov v spojení s § 81 zákona č. 581/2004 Z. z. právo na vrátenie poistného sa premlčí do 3 rokov od posledného dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom bola takáto platba poistného zaúčtovaná na účet poisťovne. Vzhľadom na to, že ste platiteľom poistného, ktorý platil zdravotné poistenie s omeškaním a zároveň nie ste naším poistencom, trváme na uplatnení námietky premlčania a preplatok Vám nebude vrátený.“ Ako mám ďalej postupovať? Ako je možné, že jedna poisťovňa ma upomína a vyrubuje penále a druhá to isté obdobie chápe ako premlčané? Kedy a za aké obdobia sa platby stávajú premlčanými?

V zmysle § 20 zákona č. 273/1994 Z. z. o zdravotnom poistení, financovaní zdravotného poistenia, o zriadení Všeobecnej zdravotnej poisťovne a o zriaďovaní rezortných, odvetvových, podnikových a občians

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály