Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Premiestnenie tovaru z tuzemska do iného členského štátu EÚ z hľadiska DPH

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Príspevok sa zaoberá prípadmi, kedy zdaniteľná osoba odošle alebo prepraví svoj vlastný obchodný majetok z tuzemska do iného členského štátu EÚ na účel uskutočňovania svojej ekonomickej činnosti, podnikania, v tomto inom členskom štáte EÚ.

Na účely zákona č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej „zákon o DPH“) sa za dodanie tovaru za protihodnotu považuje tiež premiestnenie tovaru (akéhokoľvek hnuteľného hmotného majetku) vo vlastníctve zdaniteľnej osoby z tuzemska do iného členského štátu EÚ. Pri premiestnení tohto obchodného majetku v skutočnosti nedochádza k dodaniu tovaru za protihodnotu a nedochádza k prevodu práva nakladať (disponovať) s tovarom ako vlastník. Právo disponovať s tovarom ako vlastník má a aj naďalej po premiestnení tovaru bude mať tá istá zdaniteľná osoba, či už fyzická alebo právnická osoba. Ide o prípady, kedy zdaniteľná osoba odošle alebo prepraví svoj vlastný obchodný majetok z tuzemska do iného členského štátu EÚ na účel uskutočňovania svojej ekonomickej činnosti, podnikania, v tomto inom členskom štáte EÚ.

Predmet dane z pridanej hodnoty

Predmetom dane z pridanej hodnoty (DPH) je podľa § 2 ods. 1 písm. a) zákona o DPH dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou. Dodanie tovaru je teda predmetom dane, ak sú súčasne splnené všetky nasledovné podmienky:

  • plnenie je uskutočnené odplatne,
  • plnenie je uskutočnené v tuzemsku,
  • plnenie uskutoční zdaniteľná osoba.

Podľa § 8 zákona o DPH je dodaním tovaru prevod práva nakladať s hnuteľnou alebo nehnuteľnou vecou ako vlastník a jedným zo základných znakov plnenia, ktoré je predmetom dane, je odplatnosť, čo znamená, že plnenie je uskutočnené za protihodnotu. Pojem protihodnota nie je osobitne definovaný, ale treba ňou rozumieť peňažné aj nepeňažné plnenie v prospech osoby, ktorá dodala tovar, napr. protihodnotou môže byť aj iná hmotná vec alebo činnosť, alebo nejaká majetková hodnota.

Výnimku predstavujú:

Premiestnenie tovaru (hnuteľného hmotného majetku)

Predmetom dane je dodanie tovaru za protihodnotu. Niektoré transakcie s tovarom, aj keď nie sú za odplatu a nedochádza k prevodu práva nakladať s tovarom ako vlastník, sa podľa § 8 ods. 4 zákona o DPH považujú za dodávky tovaru za protihodnotu. Ide o premiestnenie tovaru (hnuteľného hmotného majetku), ktorý je súčasťou obchodného majetku zdaniteľnej osoby, podnikateľa, z tuzemska do iného členského štátu, ak je tento tovar odoslaný alebo prepravený do iného členského štátu na účely podnikania.

Pri premiestnení obchodného majetku z tuzemska do iného členského štátu je treba pamätať na skutočnosť, že táto transakcia s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k vzniku registračnej povinnosti v členskom štáte, do ktorého sa obchodný majetok premiestni. Následne je v tuzemsku dodanie tovaru (premiestnenie obchodného majetku) oslobodené od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH a je predmetom dane ako nadobudnutie tovaru v inom členskom štáte.

♦ Príklad č. 1 – premiestnenie tovaru sa považuje za dodanie tovaru za protihodnotu:
Slovenská obchodná spoločnosť, platiteľ dane, má prevádzky, resp. organizačné zložky, vo viacerých členských štátoch. Slovenská obchodná spoločnosť premiestni zo svojho sídla v tuzemsku výrobné zariadenie, ktoré je v tuzemsku nedostatočne využité, do svojej výrobnej prevádzky v inom členskom štáte, v ktorom sa bude využívať na výrobu polotovarov.

Toto premiestnenie tovaru, výrobného zariadenia, sa považuje:

  • v tuzemsku za dodanie tovaru do iného členského štátu (intrakomunitárne dodanie tovaru medzi členskými štátmi),
  • v členskom štáte, do ktorého sa výrobné zariadenie premiestnilo, za intrakomunitárne nadobudnutie tovaru, ktoré podlieha dani v tomto členskom štáte.

Keďže slovenská obchodná spoločnosť je registrovaná pre daň aj v tuzemsku aj v členskom štáte, do ktorého premiestnila výrobné zariadenie, je intrakomunitárne dodanie tovaru v tuzemsku oslobodené od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH a v členskom štáte, do ktorého sa výrobné zariadenie premiestnilo, je predmetom dane ako intrakomunitárne nadobudnutie tovaru.

To znamená, že slovenská obchodná spoločnosť uvedie dodanie tovaru do riadkov 15 a 16 daňového priznania, ktoré podáva v tuzemsku a do súhrnného výkazu, ktorý podáva v tuzemsku a v ktorom uvedie základ dane (cena, za ktorú bolo výrobné zariadenie nadobudnuté vrátane nákladov súvisiacich s nadobudnutím – § 22 ods. 6 zákona o DPH) a svoje identifikačné číslo pre daň pridelené v členskom štáte, do ktorého sa premiestnilo výrobné zariadenie. V tomto členskom štáte je slovenská obchodná spoločnosť povinná priznať daň z nadobudnutia tovaru a má právo na uplatnenie odpočítania dane.

* * *

♦ Príklad č. 2 – premiestnenie tovaru sa považuje za dodanie tovaru za protihodnotu:
Slovenská obchodná spoločnosť, platiteľ dane, premiestni tovar vlastnej výroby zo závodu v tuzemsku do závodu v inom členskom štáte. Tovar je určený v inom členskom štáte na predaj do veľkoobchodov a maloobchodov.

Toto premiestnenie tovaru sa považuje:

  • v tuzemsku za intrakomunitárne dodanie tovaru do iného členského štátu,
  • v členskom štáte, do ktorého sa tovar premiestnil, za intrakomunitárne nadobudnutie tovaru.

Keďže slovenská obchodná spoločnosť je registrovaná pre daň aj v členskom štáte, do ktorého sa tovar premiestnil a aj v tuzemsku, je intrakomunitárne dodanie tovaru z tuzemska do iného členského štátu oslobodené od dane podľa § 43 ods. 4 zákona o DPH a v členskom štáte, do ktorého sa tovar premiestnil, je predmetom dane ako intrakomunitárne nadobudnutie tovaru.

To znamená, že slovenská obchodná spoločnosť uvedie dodanie tovaru do riadkov 15 a 16 daňového priznania, ktoré podáva v tuzemsku a do súhrnného výkazu, ktorý podáva v tuzemsku a v ktorom uvedie základ dane (náklady na vytvorenie tovaru vlastnou činnosťou – § 22 ods. 6 zákona o DPH) a svoje identifikačné číslo pre daň pridelené v členskom štáte, do ktorého sa premiestnil tovar vlastnej výroby. V tomto členskom štáte je slovenská obchodná spoločnosť povinná priznať daň z nadobudnutia tovaru a má právo na uplatnenie odpočítania dane.

* * *

Výnimky, kedy sa premiestnenie tovaru nepovažuje za dodanie tovaru za protihodnotu

Z uvedeného pravidla však platia výnimky uvedené v ustanoveniach

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály