Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Premena menovitej hodnoty vkladov a základného imania zo slovenskej meny na euro (2. časť)

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Druhá časť článku, v ktorej sa autori zamerali na postupy premeny základného imania v eurách, použitie tlačiva na vykonanie návrhu na zápis premeny a iné.

(dokončenie z čísla 2/2009 – 1. časť článku)

Postup premeny ZI zapísaného v roku 2008 v eurách

V prípade, že právnická osoba mala už v roku 2008 alebo v predchádzajúcom období zapísané ZI v eurách, suma ZI sa neprepočíta konverzným kurzom, jeho hodnota sa eviduje naďalej v hodnote, v akej je ZI už zapísané, t. j. kurzom na hodnotu zapísaného imania v eurách.
 
Rovnako sumu ZI zapísanú v eurách nie je potrebné prepočítavať konverzným kurzom ani k 1. januáru 2009, pretože je už v eurách účtovne evidovaná.
 
Príklad č. 6:
Akciová spoločnosť mala v roku 2008 zapísané ZI v eurách vo výške 100 000 € evidované na účte 411– Základné imanie. Po prepočte na Sk výmenným kurzom 35,00 SKK/ EUR je v sume 3 500 000 Sk. K 31. decembru 2008 bola suma ZI na účte 411 vo výške 3 500 000 Sk, prepočet kurzom SKK/EUR v čase účtovania. K 1. januáru 2009 bola suma na účte 411 v eurách vo výške 100 000 €.
 
***

Zhrnutie postupu premeny menovitej hodnoty ZI

Podľa § 11 ods. 3 generálneho zákona rozhodnutie právnickej osoby o premene menovitej hodnoty vkladov ako aj ZI je oprávnený prijať a vykonať štatutárny orgán tejto právnickej osoby. Rozhodnutie musí obsahovať informáciu o tom, že pri premene menovitej hodnoty vkladov a ZI sa navrhovaným postupom zaokrúhľovania nesmie zmeniť vzájomný pomer podielov na ZI, ktoré sú tvorené vkladmi do imania. Rozhodnutie musí obsahovať aj údaj o počte desatinných miest prepočítanej menovitej hodnoty vkladov do ZI. Generálny zákon určuje, že ak právnická osoba vykoná zaokrúhlenie prepočítanej menovitej hodnoty vkladov do imania nadol, musí byť zaokrúhlená najmenej na dve desatinné miesta nadol. Na vydanie tohto rozhodnutia sa nevyžaduje žiadne iné rozhodnutie orgánov príslušnej právnickej osoby, ani rozhodnutia spoločníkov, členov alebo iných osôb.
 
Rozhodnutie o premene menovitej hodnoty vkladov do imania alebo ZI musí mať písomnú formu. Musí byť riadne podpísané a podpisy štatutárneho orgánu musia byť úradne osvedčené. Štatutárny orgán môže návrh tohto rozhodnutia predložiť osobám, ktoré rozhodujú o zvýšení alebo znížení ZI. Na tieto účely je štatutárny orgán oprávnený zvolať riadne alebo mimoriadne valné zhromaždenie alebo iné rokovanie príslušného orgánu, a to tak, aby rozhodnutie o premene menovitej hodnoty vkladov do imania a ZI bolo prijaté a vykonané v ustanovenej lehote.
 
Pozn.: Každá ďalšia zmena do obchodného registra vykonaná v nasledujúcich obdobiach týkajúca sa úpravy výšky ZI z hľadiska zaokrúhľovania na celé eurá už bude spoplatnená tak, ako každá iná zmena. Preto sa odporúča, aby daňový subjekt premenu ZI po prepočte zo slovenskej meny na eurá vyplývajúca z generálneho zákona zaokrúhlil na celé eurá; to znamená, že nevyužije postup podľa § 12a zákona č. 530/2003 Z .z. o obchodnom registri v znení neskorších predpisov ani postup podľa generálneho zákona, ktorý umožňuje zaokrúhľovať prepočítané vklady do ZI na desatinné miesta.
 
Táto premena je účinná zápisom do obchodného registra alebo do inej úradnej evidencie alebo registra, kde sa zapisujú údaje o príslušných vkladoch do imania a do ZI.
 
Štatutárny orgán je oprávnený rozhodnúť o zmene stanov, spoločenskej zmluvy, zakladateľskej zmluvy alebo iného právneho dokumentu v rozsahu potrebnom len pre premenu menovitej hodnoty ZI a menovitej hodnoty vkladov do imania zo slovenskej meny na menu euro.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály