Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prekážky v práci podľa novely Zákonníka práce od 1. septembra 2007 (2. časť)

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

V druhej časti príspevku uvádzame konkrétne prekážky v práci na strane zamestnanca, zamestnávateľa a prekážky, počas ktorých má zamestnanec nárok na dávku nemocenského poistenia alebo rodičovský príspevok.

(pokračovanie z čísla 10/2007)

Prekážky v práci na strane zamestnanca

Pracovné voľno bez náhrady mzdy

Pracovné voľno bez náhrady mzdy zamestnávateľ počas prekážok v práci na stranezamestnanca v zmysle ZP môže poskytnúť zamestnancovi :
  • za účelom zvyšovania kvalifikácie zamestnanca podľa § 140 ZP,
  • z dôvodu osobných prekážok v práci, keď je poskytované a čerpané pracovné voľno nad limit pracovného voľna s náhradou mzdy, ktoré je ustanovené podľa § 141 ZP,
  • neplatené voľno z iných dôvodov, na ktorom sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne,
  • neplatené voľno čerpané za účelom účasti na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca v rozsahu jedného dňa (od 1. 9. 2007 na základe novely ZP),
  • neplatené voľno za čas účasti na štrajku v súvislosti s uplatnením hospodárskych a sociálnych práv zamestnanca. Účasť na štrajku po právoplatnosti rozhodnutia súdu o nezákonnosti štrajku sa považuje za neospravedlnenú neprítomnosť zamestnanca v práci (od 1. 9. 2007 na základe novely ZP).
 
Príklad č. 4:
Zamestnanec v čase čerpania náhradného voľna za prácu nadčas bol na lekárskom vyšetrení. Náhradné voľno čerpal v čase pracovnej zmeny. Zamestnávateľ mu neposkytol náhradu mzdy aj napriek tomu, že v tomto roku to bola jeho prvá prekážka v práci, teda z limitu 7 dní zamestnávateľ mu ešte nevyplácal náhradu mzdy.
 
Zamestnávateľ postupoval správne. Zamestnanec v dobe osobnej prekážky v práci čerpal náhradné voľno, z dôvodu neprítomnosti v práci mu neušla mzda. Mal nárok iba na poskytnutie pracovného voľna bez náhrady mzdy.
***
 
Príklad č. 5:
Osamelá zamestnankyňa požiadala o neplatené voľno v trvaní 2 mesiacov z dôvodu starostlivosti o 5-ročné dieťa, ktoré je po operácii. V tomto roku už odpracovala 60 dní. Bude jej zamestnávateľ krátiť celoročný nárok na dovolenku, na ktorý má v príslušnom roku nárok v rozsahu 20 dní?
 
Nárok na dovolenku zamestnávateľ môže krátiť o 1/12 až vtedy, ak by zamestnanec zameškal 100 pracovných dní a o ďalšiu 1/12 za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní (do 31. 8. 2007 to bolo 22 zameškaných pracovných dní). Pretože 2 kalendárne mesiace nemajú 100 pracovných dní, zamestnankyňa má nárok na celoročnú výmeru dovolenky v rozsahu 20 dní. (Pozri § 109 ods. 1 ZP).
***
 
Pozn.: Pri výkone trestu odňatia slobody sa zamestnancovi kráti dovolenka za každých 21 pracovných dní, ak zameškal prácu pre výkon trestu. Rovnako sa kráti dovolenka pre väzbu. (Pozri § 109 ods. 4 ZP).
 
Príklad č. 6:
Zamestnanec má ťažko chorú manželku. V tomto roku už vyčerpal pracovné voľno s náhradou mzdy v dĺžke 7 dní na jej sprevádzanie do zdravotníckeho zariadenia. Musí si čerpať dovolenku na dni, keď bude nutné jej ďalšie sprevádzanie? Nemôže využiť 7 dní, ktoré mu ZP umožňuje čerpať na jeho vlastné vyšetrenie?
 
Prekážku v práci na vyšetrenie zamestnanca nie je možné stotožňovať s prekážkou v práci za účelom sprevádzania rodinného príslušníka. Ak zamestnanec vyčerpá limit 7 dní, zamestnávateľ je povinný poskytnúť mu na ďalší, nevyhnutne potrebný čas neplatené pracovné voľno. Zamestnanec si nemusí na tieto účely čerpať dovolenku. ZP ustanovuje limit 7 dní iba na poskytovanie náhrady mzdy, nie na počet dní, kedy má zamestnanec právny nárok na poskytnutie pracovného voľna. Zamestnávateľ je povinný akceptovať prekážku v práci, ak ju zamestnanec preukáže.

*** 

Zvyšovanie kvalifikácie

Účasť na ďalšom vzdelávaní, v ktorom má zamestnanec získať predpoklady ustanovené právnymi predpismi, alebo splniť požiadavky nevyhnutné na riadny výkon práce dohodnuté v pracovnej zmluve, je prekážkou v práci na strane zamestnanca. Zamestnávateľ môže poskytovať zamestnancovi pracovné voľno a náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku, najmä ak je predpokladané zvýšenie kvalifikácie v súlade s potrebou zamestnávateľa. Zvýšenie kvalifikácie je aj jej získanie alebo rozšírenie. (Pozri § 140 ods. 2 ZP).
 
Pracovné voľno zamestnávateľ poskytne najmenej:
  1. v rozsahu potrebnom na účasť na vyučovaní,
  2. 2 dni na prípravu a vykonanie každej skúšky,
  3. 5 dní na prípravu a vykonanie záverečnej skúšky, maturitnej skúšky a absolutória,
  4. 40 dní súhrnne na prípravu a vykonanie všetkých štátnych skúšok alebo dizertačnej skúšky v jednotlivých stupňoch vysokoškolského vzdelávania,
  5. 10 dní na vypracovanie a obhajobu záverečnej práce, diplomovej práce alebo dizertačnej práce.
Za pracovné voľno poskytnuté zamestnancovi na vykonanie opravnej skúšky nepatrí náhrada mzdy.
 
Príklad č. 7:
Zamestnávateľ poskytuje pracovné voľno zamestnancovi, ktorý študuje na vysokej škole. Dohoda o vyplácaní náhrady mzdy za poskytnuté pracovné voľno medzi zamestnancom a zamestnávateľom nie je uzatvorená.
 
Dohoda o vyplácaní náhrady mzdy môže byť uzatvorená, ak je:
  • vzdelávanie a štúdium zamestnan
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály