Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad zmien v zdaňovaní fyzických osôb v roku 2020

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

V roku 2019 bolo schválených viacero noviel dotýkajúcich sa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), pričom najvýznamnejšími zmenami v oblasti zdaňovania fyzických osôb bolo zavedenie a doplnenie nových oslobodených príjmov zamestnancov, zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, zavedenie 15%-nej sadzby dane pre podnikateľov, zmeny v uplatňovaní daňovej straty, zjednodušenie platenia preddavkov na daň z príjmov fyzických osôb a zvýšenie hranice pre ich platenie a iné.

Zmeny a doplnenia v oslobodených príjmoch zamestnancov

Vzdelávanie zamestnancov

S účinnosťou od 1. 1. 2020 sa v značnej miere rozširuje v § 5 ods. 7 písm. a) ZDP zamestnanecký benefit na vzdelávanie vlastných zamestnancov zamestnávateľa, ktorý je u zamestnanca oslobodeným príjmom.

Kým do 31. 12. 2019 bolo možné za oslobodený benefit zamestnancov považovať výlučne plnenie od zamestnávateľa za doškoľovanie zamestnanca, ktoré súviselo s činnosťou alebo s podnikaním tohto zamestnávateľa, od 1. 1. 2020 sa rozširuje oslobodenie na akékoľvek vzdelávanie zamestnanca, avšak za splnenia dvoch základných podmienok, a to:

  • musí ísť stále o vzdelávanie, ktoré súvisí s činnosťou alebo s podnikaním tohto zamestnávateľa, pričom
  • v prípade, ak by išlo o vzdelávanie, ktorým si zamestnanec zvyšuje stupeň vzdelania na vysokoškolské vzdelanie prvého alebo druhého stupňa musí byť splnená aj ďalšia podmienka, a to trvanie pracovnoprávneho vzťahu, služobného pomeru, štátnozamestnaneckého pomeru alebo členského pomeru zamestnanca u tohto zamestnávateľa, alebo obdobného vzťahu, v ktorom je daňovník pri výkone práce pre platiteľa príjmu povinný dodržiavať pokyny alebo príkazy platiteľa príjmu, k začiatku príslušného akademického roka nepretržite aspoň 24 mesiacov.

V tejto súvislosti je upravený aj § 19 ods. 2 písm. c) tretí bod ZDP, podľa ktorého daňovými výdavkami, ktoré možno uplatniť len v rozsahu a za podmienok ustanovených v tomto zákone, sú výdavky (náklady) na pracovné a sociálne podmienky a starostlivosť o zdravie vynaložené na vzdelávanie zamestnanca, ktoré súvisí s činnosťou alebo s podnikaním zamestnávateľa.

Zároveň prechodné ustanovenie § 52zza ods. 24 ZDP upravuje, že ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) a § 19 ods. 2 písm. c) tretí bod v znení účinnom od 1. januára 2020 sa prvýkrát použijú na sumu vynaloženú zamestnávateľom zamestnancovi na vzdelávanie pri zúčtovaní mzdy za mesiac január 2020.

Pri poskytovaní vzdelávania, ktorým dochádza k zvyšovaniu stupňa vzdelania na vysokoškolské vzdelanie prvého alebo druhého stupňa, sa tieto ustanovenia prvýkrát použijú na akademický rok, ktorý sa začína po 31. decembri 2019.

Lekárske preventívne prehliadky

V nadväznosti na úpravu lekárskych preventívnych prehliadok podľa zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o BOZP“) pre zamestnávateľa vo vzťahu ku zamestnancom a ich práci bolo s do 31. 12. 2019 možné daňovo zvýhodniť výlučne povinne poskytované lekárske preventívne prehliadky.

Úhradu preventívnych lekárskych prehliadok, ktoré boli poskytnuté zamestnávateľom v súlade s ustanoveniami zákona o BOZP:

  • možno uznať ako daňový výdavok podľa § 19 ods. 2 písm. c) ZDP,
  • a u zamestnanca vylúčiť z predmetu dane podľa § 5 ods. 5 písm. e) ZDP.

Ak by boli poskytnuté preventívne lekárske prehliadky poskytnuté nad rámec zákona o BOZP a na neho nadväzujúcich predpisov, sú na strane zamestnanca zdaniteľným príjmom podľa § 5 ZDP, pričom v prípade, ak sú vyššie nároky dohodnuté v kolektívnej zmluve, v internom predpise zamestnávateľa, v pracovnej alebo inej zmluve uzatvorenej medzi zamestnancom a zamestnávateľom podľa ustanovení zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) budú uznané do daňových výdavkov podľa § 19 ods. 1 ZDP.

S účinnosťou od 1. 1. 2020 sa medzi oslobodené zamestnanecké benefity dopĺňajú aj lekárske preventívne prehliadky, ktoré by hradil zamestnávateľ zo sociálneho fondu, a to nad rámec osobitných predpisov, ktorými sú napríklad lekárske preventívne prehliadky vymedzené v § 30e zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zákone č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti (v znení zákona č. 720/2004 Z. z.) v z. n. p.

Podľa zákona č. 152/1994 Z. z. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p. je podľa § 7 tohto zákona možné, aby zamestnávateľ v rámci realizácie svojej sociálnej politiky poskytol zamestnancovi príspevok aj na zdravotnú starostlivosť, ktorou môže byť aj poskytovanie príspevkov na lekárske preventívne prehliadky.

Po 1. 1. 2020 ohľadne poskytovania príspevkov na lekársku preventívnu prehliadku nastávajú tieto situácie, ak ide o poskytnutie príspevku:

  1. pre zákonom o BOZP určený okruh ľudí a okruh práce, tento je u zamestnanca príjmom vylúčeným z predmetu dane podľa § 5 ods. 5 písm. e) ZDP a u zamestnávateľa daňovým výdavkom podľa § 19 ods. 2 písm. c) druhý bod,
  2. nad rámec určených osobitných predpisov, a to prostredníctvom úhrady zo sociálneho fondu, tento bude u zamestnanca oslobodeným príjmom podľa § 5 ods. 7 písm. h) ZDP a u zamestnávateľa daňovým výdavkom ako tvorba povinného prídelu do sociálneho fondu (zákon o sociálnom fonde) podľa § 21 ods. 2 písm. d) ZDP.

Zvýšenie oslobodenej sumy na ubytovanie

Medzi oslobodené príjmy zamestnancov patrí aj zabezpečenie ubytovania zamestnávateľom, pričom oslobodenie takto poskytnutého nepeňažného plnenia je do 31. 12. 2019 nastavené len:

  • pre zamestnancov v pracovnom pomere k tomuto zamestnávateľovi, pričom
  • prevažujúca činnosť tohto zamestnávateľa je výroba vykonávaná vo viaczmennej prevádzke.

Oslobodenie takto poskytnutého nepeňažného plnenia je podľa § 5 ods. 7 písm. p) ZDP platného do 31. 12. 2019 v úhrnnej sume najviac 60 € mesačne, ktoré sa určí v pomernej výške podľa počtu dní, v ktorých bolo zabezpečené ubytovanie v príslušnom kalendárnom mesiaci. Ak takto určené plnenie presiahne sumu 60 € alebo jej pomernú časť zodpovedajúcu výške podľa počtu dní ubytovania v príslušnom kalendárnom mesiaci, do zdaniteľných príjmov sa zahrnie len plnenie nad takto ustanovenú sumu.

Na strane zamestnávateľa je v § 19 ods. 2 písm. s) ZDP, uvedené, že za daňové výdavky zamestnávateľa sa považujú výdavky na ubytovanie pre zamestnancov v pracovnom pomere v budovách zatriedených do kódov Klasifikácie stavieb 112 a 113 podľa Vyhlášky Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 323/2010 Z. z., ktorou sa vydáva Štatistická klasifikácia stavieb, ak prevažujúca činnosť zamestnávateľa je výroba vykonávaná vo viaczmennej prevádzke.

Kód skupiny 112 Dvojbytové a viacbytové budovy zahŕňa oddelené domy, polooddelené domy a terasovité domy s dvomi bytmi so spoločným vchodom, ostatné bytové budovy ako sú napríklad rodinné domy s tromi bytmi a nájomné domy. Kód skupiny 113 Ostatné budovy na bývanie zahŕňa ostatné budovy ako sú napríklad internáty, robotnícke hotely.

U zamestnávateľa, ktorého prevažujúcou činnosťou nie je výroba vo viaczmennej prevádzke, výdavky na zabezpečenie ubytovania pre zamestnancov sú daňovým výdavkom len vtedy, ak je tento benefit upravený a dohodnutý so zamestnancom v pracovnej zmluve, kolektívnej zmluve alebo inom

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály