Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad súm a zaokrúhľovanie v oblasti zdaňovania príjmov zo závislej činnosti (vybrané čísla)

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

S účinnosťou od 1. 1. 2009 platí novelizovaný zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. v zmysle Čl. II zákona č. 465/2008 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú zákony v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky v súvislosti so zavedením meny euro v Slovenskej republike.

 
S účinnosťou od 1. 1. 2009 platí novelizovaný zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) v zmysle Čl. II zákona č. 465/2008 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú zákony v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky v súvislosti so zavedením meny euro v Slovenskej republike (ďalej len „zákon č. 465/2008 Z. z.“).
 
V príspevku poukážem na dôležité čísla (údaje, ukazovatele), aktuálne už začiatkom roka 2009 v súvislosti so zdaňovaním príjmov zo závislej činnosti.

Zákon č. 465/2008 Z. z. bol vydaný v súvislosti so zavedením meny euro v SR. Sumy uvedené v Sk sú nahradené a prepočítané na eurá (konverzným kurzom a po príslušnom zaokrúhlení v zmysle zákona č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v Slovenskej republike a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. – ďalej len „generálny zákon“).
 
Okrem týchto zmien:
  •  bola nahradená ročná suma daňového bonusu mesačnou výškou,
  •  upravil sa spôsob prepočtu z cudzej meny na eurá a 
  • v prechodných ustanoveniach je uvedené riešenie uplatnenia výdavkov (nákladov) vynaložených daňovníkmi v súvislosti s prechodom na menu euro, zahrnutie kurzových rozdielov do základu dane, spôsob prepočtu vstupnej a zostatkovej ceny hmotného majetku, daňových odpisov pri rovnomernom a zrýchlenom odpisovaní hmotného majetku, ktorý bol obstaraný v Sk, atď.

Prehľad súm v súvislosti s prechodom na euro

Prepočítací kurz od roku 2009 z cudzej meny na eurá sa bude realizovať na základe referenčnéh výmenného kurzu určeného a vyhláseného Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska.
 
Daňový bonus už nebude v zákone uvádzaný v ročnej sume. Stanovila sa jeho mesačná výška - od 1. 1. 2009 vo výške 19,32 eur mesačne (čo zodpovedá súčasným 582 Sk) na každé vyživované dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti. V tejto výške bude platiť až do zvýšenia životného minima, t. j. pravdepodobne do 30. 6. 2009. Potom sa vypočíta ročná výška daňového bonusu (§ 52 ods. 48 ZDP). Tým sa vyriešil aj spôsob zaokrúhľovania tohto ukazovateľa.
 
Upravili sa súčasne aj nadväzujúce ustanovenia na túto zmenu, čím sa zrušilo stanovenie mesačného daňového bonusu ako 1/12 ročného.
 
Nedoplatok na dani vyplývajúci z ročného zúčtovania preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktorý presahuje sumu 3,32 eura (doposiaľ 100 Sk),
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály