Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad povinností vyplývajúcich zo zákona o miestnych daniach na rok 2009

Rubrika: Miestne dane

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. na rozdiel od ostatných daňových zákonov ponecháva obci a vyššiemu územnému celku možnosť zaviesť miestne dane a upraviť bližšie podmienky vyberania miestnych daní a miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady na základe všeobecne záväzného nariadenia. Vyplýva to z jednotlivých ustanovení zákona o miestnych daniach, ako aj zo splnomocňujúcich ustanovení k jednotlivým daniam.


Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej „zákon o miestnych daniach“) na rozdiel od ostatných daňových zákonov ponecháva obci a vyššiemu územnému celku možnosť zaviesť miestne dane a upraviť bližšie podmienky vyberania miestnych daní a miestneho poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len „poplatok za odpady“) na základe všeobecne záväzného nariadenia (ďalej len „VZN“). Vyplýva to z jednotlivých ustanovení zákona o miestnych daniach, ako aj zo splnomocňujúcich ustanovení k jednotlivým daniam.
 
Ak obec alebo vyšší územný celok chce zaviesť alebo zrušiť miestne dane alebo zmeniť podmienky vyberania miestnych daní a poplatku za odpady, je povinná vydať nové VZN alebo upraviť tieto zmeny dodatkom k VZN. V súlade so zákonom o miestnych daniach obec musí zaviesť poplatok za odpady a z miestnych daní upravených zákonom o miestnych daniach (daň z nehnuteľností, za psa, za užívanie verejného priestranstva, za ubytovanie, za predajné automaty, za nevýherné hracie prístroje, za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta, za jadrové zariadenie) môže zaviesť tie, ktorých vyberanie je v obci aktuálne. Vyšší územný celok môže zaviesť daň z motorových vozidiel.
 
Ak fyzická alebo právnická osoba chce zistiť, či v jej prípade vznikla daňová alebo poplatková povinnosť, ako aj ďalšie povinnosti z nej vyplývajúce, odporúčame nahliadnuť do VZN obce alebo vyššieho územného celku. Správu dane z nehnuteľností vykonáva obec, (prípadne v Bratislave a v Košiciach mestské časti, ak tak ustanovil štatút mesta), na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza. Správu ostatných miestnych daní a poplatku za odpady vykonáva obec, ktorá ich na svojom území zaviedla. Správu dane z motorových vozidiel vykonáva daňový úrad miestne príslušný podľa miesta evidencie vozidla k 31. decembru predchádzajúceho roka, príp. podľa trvalého pobytu alebo sídla daňovníka, sídla zamestnávateľa, sídla stálej prevádzkarne alebo inej organizačnej zložky na území SR napriek tomu, že daň zavádza vyšší územný celok.
 
VZN obcí sú zverejnené na webovej stránke obce alebo vyššieho územného celku.

Z dôvodu prechodu slovenskej meny na menu euro obec alebo vyšší územný celok nie sú povinní vydať nové VZN alebo jeho dodatok, pokiaľ chce aj v roku 2009 zotrvať na tých istých podmienkach vyberania miestnych daní a poplatku za odpady, platných v roku 2008 alebo v rokoch predchádzajúcich. Iba v prípade, ak obec alebo vyšší územný celok chce zmeniť podmienky vyberania miestnych daní alebo poplatku za odpady, vydá nové VZN alebo jeho dodatok, ktorý musí nadobudnúť účinnosť k 1. januáru 2009, s výnimkou dane za užívanie verejného priestranstva, dane za ubytovanie a dane za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta.

 

Daň z nehnuteľností

Povinnosť podať daňové priznanie

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva v lehote najneskôr do 31. januára 2009:
  •  pri vzniku daňovej povinnosti,ktorávzniká 1. januára zdaňovacieho obdobia po zdaňovacom období, v ktorom sa daňovník stal vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti,
  • pri zmene skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane, pričom na zmeny skutočností v priebehu zdaňovacieho obdobia sa neprihliada. Za zmenu skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane sa nepovažujú zmena sadzieb dane z nehnuteľností, zmena hodnoty pôdy alebo pozemku, zmena oslobodenia od dane z nehnuteľností alebo zmena zníženia dane z nehnuteľností, zmena vekovej hranice občanov, ktoré sú určené vo VZN a uplynutie lehôt na oslobodenie od dane z nehnuteľností podľa § 104 ods. 2 až 4 zákona o miestnych daniach. V týchto prípadoch daňovník nie je povinný podať daňové priznanie.
Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti pri nadobudnutí nehnuteľnosti vydražením v priebehu zdaňovacieho obdobia.
 
V uvedenom prípade daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, v ktorom sa vydražiteľ stal vlastníkom nehnuteľnosti alebo prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni schválenia príklepu súdom.

Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na tlačive, ktorého vzor ustanovilo MF SR. V súvislosti so zavedením meny euro bolo vydané Opatrenie MF SR z 1. októbra 2008 č. MF/020094/2008-72, ktorým sa ustanovujú vzory daňových priznaní k dani z nehnuteľností. Opatrenie je zverejnené vo FS 10/2008. Uvedeným opatrením boli vydané vzory daňových priznaní pre fyzické osoby a pre právnické osoby, poučenie na vyplnenie daňového priznania a potvrdenie o podaní daňového priznania. Tlačivo daňového priznania si daňovník môže vyzdvihnúť priamo u správcu dane, prípadne stiahnuť z webovej stránky www.finance.gov.sk. Daňové priznania k dani z nehnuteľností ustanovené cit. opatrením sa prvýkrát použijú na zdaňovacie obdobie roku 2009.
 

Oznamovacia povinnosť

Fyzická osoba alebo právnická osoba je povinná v priebehu zdaňovacieho obdobia splniť oznamovaciu povinnosť do 30 dní odo dňa:
  • vzniku daňovej povinnosti,
  • zániku daňovej povinnosti a
  • každej zmeny týchto skutočností.
 

Povinnosť zaplatiť daň

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály