Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows) – 8. časť

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows)

Seriál pokračuje článkom na tému nepriama metóda vykazovania peňažných tokov z prevádzkovej činnosti, ktorá je založená na postupnej transformácii výsledku hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov na čistý peňažný tok.

Nepriama metóda vykazovania peňažných tokov z prevádzkovej činnosti je založená na postupnej transformácii výsledku hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov na čistý peňažný tok. Z výsledku hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov sa vychádza preto, že peňažné toky z mimoriadnej činnosti sa musia vykazovať v samostatnom riadku, a to v tej časti, do ktorej vecne patria. Do úvahy sa berie výsledok hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením, pretože aj peňažný tok z dane z príjmov sa musí vykazovať v samostatnom riadku.

Pri transformácii výsledku hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov na peňažný tok sa vyčleňujú tri skupiny položiek:

  1. nepeňažné položky ovplyvňujúce výsledok hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov (výsledkové účtovné prípady),
  2. položky, ktorých peňažné toky sú peňažnými tokmi z investičnej alebo finančnej činnosti (výsledkové účtovné prípady),
  3. položky pracovného kapitálu (súvahové účtovné prípady).

Výsledok hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov sa uvádza v prvom riadku takto:

Z/S Výsledok hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov (+ / –)
pričom zisk sa uvádza so znamienkom +, strata sa uvádza so znamienkom mínus –.

A. 1. Nepeňažné operácie ovplyvňujúce výsledok hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov (súčet A. 1. 1. až A. 1. 13.),(+ / –)

Účtovné prípady, ktoré ovplyvňujú výsledok hospodárenia z bežnej činnosti pred zdanením daňou z príjmov, a ktoré sa v opatrení o účtovnej závierke označujú ako „nepeňažné operácie“, sú z pohľadu prehľadu peňažných tokov trojaké, a to:

  • Také, ktoré nespôsobujú nikdy peňažné toky (teda typické nepeňažné operácie, napr. odpisy dlhodobého majetku, rezervy, opravné položky).
  • Také, ktoré sa v tejto časti prehľadu peňažných tokov vylúčia preto, že sa z nich vyplývajúci peňažný tok musí vykázať v samostatnom riadku v inej časti prehľadu peňažných tokov (napr. dividendy a iné podiely na zisku účtované do výnosov, úroky účtované do výnosov, úroky účtované do nákladov, výsledok z predaja dlhodobého majetku).
  • Kurzové rozdiely k peňažným prostriedkom a peňažným ekvivalentom vyčíslené ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Kurzový zisk a kurzová strata vyčíslené k peňažným prostriedkom a peňažným ekvivalentom ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, majú osobitné postavenie, pretože nie sú nikdy peňažnými tokmi, a musia sa vykázať v samostatnom riadku G.
A. 1. 1. Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku (+)

Odpisy dlhodobého majetku predstavujú náklad bežného účtovného obdobia, ktorý znížil výsledok hospodárenia, ale nie je výdavkom (nespôsobil v danom účtovnom období pohyb peňažných prostriedkov). V tejto položke sa vykazujú účtovné odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku účtované na základe odpisového plánu účtovnej jednotky (ÚJ). O účtovných odpisoch sa účtuje na účte 551 – Odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku. Na tomto účte sa však účtuje aj zostatková cena dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku pri jeho vyradení z používania z dôvodu likvidácie tohto majetku (ak majetok ešte nie je úplne odpísaný) alebo prevodu podľa osobitných predpisov – táto časť účtu 551 sa vykáže v položke A. 1. 2. Na účely vykázania odpisov dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku musí byť preto vytvorený analytický účet, na ktorom sa účtujú účtovné odpisy.

V prehľade peňažných tokov sa hodnota účtu 551A uvedie so znamienkom +.

A. 1. 2. Zostatková hodnota dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku účtovaná pri vyradení tohto majetku do nákladov na bežnú činnosť, s výnimkou predaja (+)

V tejto položke sa vykazuje zostatková cena:

  • účtovaná pri likvidácii dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku, ktorý ešte nie je úplne odpísaný (účtuje sa na účte 551A),
  • dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku pri jeho prevode podľa osobitných predpisov (účtuje sa na účte 551A),
  • darovaného dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku (účtuje sa na účte 543A),
  • dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku účtovaná v dôsledku manka a škody (účtuje sa na účte 549A).

Z uvedeného vyplýva, že sa v tejto položke nevykazujú účtovné odpisy (vykazujú sa v položke A. 1. 1.), darované zásoby, o ktorých sa účtuje na účte 543A (zohľadňujú sa v položke A. 2. 3. Zmena stavu zásob), peňažné dary a tiež škody na dlhodobom nehmotnom majetku a dlhodobom hmotnom majetku, ktoré vznikli v dôsledku živelnej pohromy, o ktorých sa účtuje na účte 582 – Škody.

Daň z pridanej hodnoty k darovanému dlhodobému nehmotnému majetku a dlhodobému hmotnému majetku sa môže vykázať v tejto položke alebo ako samostatná položka na konci A. 1., alebo v zmene stavu záväzkov z prevádzkovej činnosti v časti A. 2.

V prehľade peňažných tokov sa súčet hodnôt účtov 551A, 543A 549A uvedie so znamienkom +.

A. 1. 3. Odpis opravnej položky k nadobudnutému majetku (+ / –)

O opravných položkách k nadobudnutému majetku sa účtovalo v prípade prevodu majetku z vlastníctva štátu na právnické alebo fyzické osoby podľa privatizačných zákonov a pri predaji podniku, pokiaľ sa nevykonávalo individuálne ocenenie jednotlivých zložiek majetku. O takejto opravnej položke sa účtovalo do konca roka 2002 na účet 097 – Opravné položky k nadobudnutému majetku (od 1. 1. 2003 sa nové účtovné prípady na tomto účte neúčtujú), a odpisujú sa do nákladov alebo výnosov, pravidelne počas 15 rokov od nadobudnutia dlhodobého majetku.

Ak mala opravná položka pri vzniku aktívny zostatok, jej odpis sa každoročne (15 rokov) účtuje do nákladov (MD 557 – Zúčtovanie oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku / D 098 – Oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku). Ak mala opravná položka pri vzniku pasívny zostatok, jej odpis sa každoročne (15 rokov) účtuje do výnosov (MD 098 – Oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku / D 657 – Zúčtovanie oprávky k opravnej položke k nadobudnutému majetku).

V prehľade peňažných tokov sa konečný stav účtu 557 uvedie so znamienkom + a konečný stav účtu 657 sa uvedie so znamienkom –. Ak má ÚJ viac opravných položiek k nadobudnutému majetku, ktoré zúčtováva do nákladov aj výnosov, môže si tento riadok rozdeliť na dve časti (odpis aktívnej opravnej položky, odpis pasívnej opravnej položky), alebo spočíta hodnotu účtu 557657 a uvedie len výsledné saldo.

A. 1. 4. Zmena stavu dlhodobých rezerv (+ / -)

O dlhodobých rezervách sa účtuje na účtoch účtovej skupiny 45 – Rezervy, kde sú dva syntetické účty: 451 – Rezervy zákonné, 459 – Ostatné rezervy. ÚJ si môže v tejto účtovej skupine vytvoriť syntetický účet; ak túto možnosť využije, zohľadňuje zmenu stavu aj vytvoreného syntetického účtu. Do úvahy sa berú len tie dlhodobé rezervy, ktoré ovplyvňujú výsledok hospodárenia z bežnej činnosti. Vplyv účtovných prípadov, ktoré sa účtujú ako krátkodobé rezervy na účte 323 – Krátkodobé rezervy, sa v tejto položke nezohľadní.

Údaj do riadku A. 1. 4 sa, podľa opatrenia o účtovnej závierke, môže zistiť dvoma spôsobmi:

  1. Z vecne príslušného účtu nákladov, ku ktorému záväzok (rezerva) prislúcha, napr. dlhodobá rezerva na zamestnanecké požitky (napr. odchodné), sa účtuje:
  • tvorba: MD 527 – Zákonné sociálne náklady / D 459 – Ostatné rezervy,
  • zrušenie nepotrebnej časti rezervy: MD 459 – Ostatné rezervy / D 527 – Zákonné sociálne náklady.

V prehľade peňažných tokov sa údaj z nákladového účtu, na ktorom sa účtovalo o tvorbe rezervy, pripočíta (+) a údaj z nákladového účtu, na ktorom sa účtovalo o zrušení rezervy, odpočíta (–). Pre potreby zostavenia prehľadu peňažných tokov je potrebné k príslušným nákladovým účtom mať vytvorené analytické účty na účtovanie dlhodobých rezerv.

  1. Ako zmena stavu dlhodobých rezerv, ktoré ovplyvňujú výsledok hospodárenia z bežnej činnosti, pričom zmena stavu sa vypočíta ako rozdiel: konečný zostatok – začiatočný stav. Kladný rozdiel sa vykazuje so znamienkom +, záporný rozdiel so znamienkom –. Vzhľadom na to, že použitie rezervy sa účtuje bez vplyvu na výsledok hospodárenia, ÚJ musí zohľadniť aj túto skutočnosť.

Napríklad: Začiatočný stav účtu 459 – Ostatné rezervy v sume 200 € je záväzok voči zamestnancom z titulu odchodného.

Počas účtovného obdobia vznikli tieto účtovné prípady súvisiace s dlhodobou rezervou:

P. č.
Text
MD
D
1.
Tvorba rezervy na zamestnanecké požitky
80
527A
459A
2.
Použitie rezervy na zamestnanecké požitky
180
459A
331
3.
Zrušenie nepoužitej časti rezervy na zamestnanecké požitky
60
459A
527A

Peňažné toky vypočítané 1. spôsobom:

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály