Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows) – 4. časť

Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows)

Vo vzťahu k peňažným tokom rozlišujeme dve skupiny účtovných prípadov a to také, ktoré spôsobujú pohyb peňažných prostriedkov a nespôsobujú pohyb peňažných prostriedkov. Každá z uvedených skupín obsahuje viac druhov účtovných prípadov, ktoré sa dajú formálne rozdeliť tak, aby nadväzovali na možné spôsoby zostavovania prehľadu peňažných tokov. Spôsoby zostavovania peňažných tokov súvisia s metódami vykazovania peňažných tokov.

(pokračovanie – 1. časť, 2. časť, 3. časť článku)

Pre zostavovanie prehľadu peňažných tokov je dôležitý správny výber súvzťažných účtov na zaúčtovanie jednotlivých účtovných prípadov. Vo vzťahu k peňažným tokom rozlišujeme dve skupiny účtovných prípadov a to tie, ktoré:

  1. spôsobujú pohyb peňažných prostriedkov,
  2. nespôsobujú pohyb peňažných prostriedkov.

Každá z uvedených skupín obsahuje viac druhov účtovných prípadov, ktoré sa dajú formálne rozdeliť tak, aby nadväzovali na možné spôsoby zostavovania prehľadu peňažných tokov. Spôsoby zostavovania peňažných tokov súvisia s metódami vykazovania peňažných tokov (metóda je postup, akým sa vykážu peňažné toky).

A. Účtovné prípady, ktoré spôsobujú príjmy alebo výdavky peňažných prostriedkov, môžu byť dvojaké:

  1. súčasne vplývajúce na inú súvahovú položku, a to buď:
    1. položku aktív:
      • príjem so súčasným úbytkom aktív [napr. inkaso pohľadávky od odberateľa na bankový účet (221/311), inkaso pohľadávky voči zamestnancovi, napr. za spôsobený schodok v pokladnici alebo pri vrátení nepoužitého preddavku poskytnutého na služobnú cestu, v hotovosti (211/335)],
      • výdavok so súčasným prírastkom aktív [napr. nákup materiálu na sklad v hotovosti (112/211), zaplatený preddavok na zásoby z bankového účtu (314/221)],
    2. položku pasív:
      • príjem so súčasným prírastkom pasív [napr. krátkodobý bankový úver prijatý na bankový účet (221/231), prijatý krátkodobý preddavok za objednanú službu na bankový účet (221/324)],
      • výdavok so súčasným úbytkom pasív [napr. úhrada záväzku dodávateľovi z bežného bankového účtu (321/221), úhrada miezd zamestnancov z bankového účtu na ich osobné účty (331/221), úhrada záväzkov Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam (336/221)];
  2. súčasne vplývajú na výsledok hospodárenia (VH) (na položku výkazu ziskov a strát), a to buď:
    1. položku nákladov:
      • náklad je súčasne výdavkom [napr. nájomné uhradené podľa zmluvy z bankového účtu (518/221), poštovné zaplatené v hotovosti (518/211), poplatky banke za vedenie účtu (568/221), nákup materiálu v hotovosti, ktorý sa podľa vnútorného predpisu účtovnej jednotky (ÚJ) účtuje do spotreby (501/211)],
    2. položku výnosov:
      • výnos je súčasne príjmom [napr. tržba za predaný tovar inkasovaná v hotovosti (211/604), úroky pripísané na bankový účet (221/662), tržba v hotovosti za poskytnuté služby(211/602)].

B. Účtovné prípady, ktoré nespôsobujú príjmy alebo výdavky peňažných prostriedkov, môžu byť dvojaké:

  1. Výsledkové, ktoré súčasne vplývajú na súvahovú položku aj na VH, a to buď:
    1. Vznik nákladu so súčasným zvýšením pasív, ktoré:
      • v budúcnosti môžu spôsobiť pohyb peňažných prostriedkov [(napr. prijatá faktúra za služby (518/321), mzdové náklady (521/331)],
      • nikdy nespôsobia pohyb peňažných prostriedkov [napr. odpisy dlhodobého nehmotného majetku a dlhodobého hmotného majetku (551/07x, 08x), tvorba opravnej položky k tovaru (505/196)]. (Pozn.: Účty oprávok a opravných položiek sú z pohľadu vykazovania v súvahe korekčné položky, ktoré sa vykazujú na strane aktív a ich hodnota sa od ocenenia brutto odpočítava; z pohľadu techniky účtovania ich však považujeme za účty pasív).
    2. Vznik nákladu so súčasným znížením aktív[napr. spotreba materiálu (501/112), úbytok tovaru zo skladu alebo z predajne účtovaný pri jeho predaji (504/132), výdaj materiálu zo skladu pri jeho predaji (542/112), odpis pohľadávky voči odberateľovi pri trvalom upustení od jej vymáhania (546/311)].
    3. Vznik výnosu so súčasným zvýšením aktív [(napr. vystavená faktúra za predané výrobky (311/601), predaj dlhodobého hmotného majetku na faktúru (315/641), nárok na náhradu škody od poisťovne za poistnú udalosť (378/648), pohľadávka voči zamestnancovi za škodu spôsobenú pri výkone činnosti (335/648)].
    4. Vznik výnosu so súčasným znížením pasív, ktoré:
      • v budúcnosti môžu spôsobiť pohyb peňažných prostriedkov [napr. nárok ÚJ na vrátenie mzdy zamestnanca z predchádzajúceho účtovného obdobia, ak napríklad došlo k nesprávnemu výpočtu (náhrada vynaloženého nákladu predchádzajúcich účtovných období), (331/648)],
      • nikdy nespôsobia pohyb peňažných prostriedkov [napr. zrážka zo mzdy zamestnanca z dôvodu úhrady nájomného za používanie podnikového bytu (331/648), zúčtovanie prijatej dotácie na úhradu nákladov na hospodársku činnosť zo štátneho rozpočtu (346/648)].
  2. Súvahové, kde patria všetky typy účtovných prípadov, ktoré sa účtujú súvzťažne na dvoch súvahových účtoch (okrem účtov peňažných prostriedkov), a to:
    1. Obojstranný prírastok [napr. faktúra za nákup materiálu (111/321), zvýšenie základného imania upísaním akcií alebo vkladov (353/419)].
    2. Obojstranný úbytok [napr. vyradenie úplne odpísaného dlhodobého hmotného majetku (08x/02x)].
    3. Presun v aktívach [napr. zaradenie budovy do používania (021/042)].
    4. Presun v pasívach [napr. úhrada záväzku voči dodávateľovi z poskytnutého dlhodobého bankového úveru (321/461)].

Pri analýze vzťahov uvedených účtovných prípadov k peňažným tokom dospejeme k nasledujúcim záverom (od ostatných vplyvov odhliadame):

Účtovné prípady, ktoré spôsobujú príjem alebo výdavok a súčasne vplývajú na inú súvahovú položku (uvedené pod bodom A. 1.), pôsobia v dôsledku uplatnenia princípu podvojnosti na zmenu stavu peňažných prostriedkov takto:

Začiatočný stav peňažných prostriedkov (ZS)
+
zníženie položiek aktív
A.1.a)
zvýšenie položiek aktív
A.1.a)
+
zvýšenie položiek pasív
A.1.b)
zníženie položiek pasív
A.1.b)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály