Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows) – 2. časť

Rubrika: Podvojné účtovníctvo Zo seriálu: Prehľad peňažných tokov (Statement of Cash Flows)

Pri zostavovaní prehľadu peňažných tokov na podklade údajov účtovníctva musí podnikateľská účtovná jednotka vychádzať z opatrenia o účtovnej závierke. V tejto časti príspevku autorka charakterizuje základné pojmy v súlade s citovaným opatrením.

(pokračovanie – 1. časť článku)


Pri zostavovaní prehľadu peňažných tokov na podklade údajov účtovníctva musí podnikateľská účtovná jednotka (ÚJ) vychádzať z opatrenia o účtovnej závierke. V tejto časti príspevku charakterizujeme základné pojmy v súlade s cit. opatrením.

Peňažné toky (angl. cash flows) sú:

  1. príjmy a výdavky peňažných prostriedkov a
  2. prírastky a úbytky peňažných ekvivalentov.

Príjmy (inflows) a výdavky (outflows) peňažných prostriedkov sú skutočnými pohybmi peňažných prostriedkov počas účtovného obdobia. Pri peňažných ekvivalentoch sa uvádza v prehľade peňažných tokov len ich konečný zostatok a začiatočný stav, z čoho je zrejmý ich prírastok alebo úbytok na konci účtovného obdobia v porovnaní so začiatkom účtovného obdobia.

Celkovo možno peňažné toky rozdeliť na:

  • kladné peňažné toky, ktorými sú príjmy peňažných prostriedkov a prírastky peňažných ekvivalentov,
  • záporné peňažné toky, ktorými sú výdavky peňažných prostriedkov a úbytky peňažných ekvivalentov.

Peňažnými prostriedkami (cash) sa rozumejú peňažné hotovosti, ekvivalenty peňažných hotovostí, peňažné prostriedky na bežných účtoch v bankách, kontokorentný účet a časť zostatku účtu peniaze na ceste, ktorý sa viaže k prevodu medzi bežným účtom a pokladnicou alebo medzi dvoma bankovými účtami.

Pre potreby prehľadu peňažných tokov sa teda peňažnými prostriedkami rozumejú:

  • Majetok, o ktorom sa účtuje na účte 211 – Pokladnica [t. j. peniaze v hotovosti a časť ekvivalentov peňažných hotovostí – šeky prijaté namiesto hotových peňazí, poukážky na zúčtovanie, ktoré účtovná jednotka prijala ako platobné prostriedky (napr. poukážky na nákup tovaru alebo služieb, knižné poukážky), peniaze vo výplatných vreckách, ktoré zostali v pokladnici, ak si ich v deň výplaty zamestnanci nevyzdvihli, depozity (uschované peniaze)], a to znejúce na eurá aj na cudziu menu.
  • Majetok, o ktorom sa účtuje na účte 213 – Ceniny (t. j. všetky ostatné ekvivalenty peňažných hotovostí – poštové známky, stravné lístky, kolky, telefónne karty a ostatné karty, ak majú hodnotu, z ktorej sa bude môcť čerpať po ich vydaní do používania), a to znejúce na eurá aj na cudziu menu.
  • Peňažné prostriedky, o ktorých sa účtuje na účte 221 – Bankové účty, a to tá časť, ktorá je voľne použiteľná – bežný bankový účet v eurách aj v cudzej mene (bežný devízový účet). Na tento účel musí mať účtovná jednotka vytvorené analytické účty k účtu 221.
  • Peňažné prostriedky, o ktorých sa účtuje na účte 221 – Bankové účty, a to tá časť, ktorá predstavuje kontokorentný účet (znejúci na eurá aj na cudziu menu). Kontokorentný úver, ktorý banka poskytne účtovnej jednotke na základe zmluvy, sa považuje za súčasť podnikového finančného riadenia, preto je súčasťou peňažných prostriedkov v prehľade peňažných tokov vždy, t. j. bez ohľadu na charakter zostatku, ktorý má ku dňu, ku ktorému sa zostavuje prehľad peňažných tokov. V súvahe sa takýto úver (aj keď musí byť zaúčtovaný na účte 221 – Bankové účty) vykazuje na strane pasív ako záväzok (na tento účel musí mať účtovná jednotka vytvorený analytický účet k účtu 221). Z uvedeného vyplývajú dve zásadné skutočnosti:
    • ak je kontokorentný úver vyšší ako ostatné zložky peňažných prostriedkov, môže účtovná jednotka v prehľade peňažných tokov vykazovať záporný stav peňažných prostriedkov,
    • môže vzniknúť číselný nesúlad v oblasti peňažných prostriedkov medzi súvahou a prehľadom peňažných tokov, ktorý sa musí vysvetliť v poznámkach k prehľadu peňažných tokov.
  • Časť konečného zostatku účtu 261 – Peniaze na ceste, a to tá, ktorá sa viaže k prevodu medzi bežným účtom a pokladnicou alebo medzi dvoma bankovými účtami. Tá časť konečného zostatku účtu 261, ktorá prechodne nahrádza záväzkový účet, nie je súčasťou peňažných prostriedkov, napr. prijatý bankový úver, pričom účtovná jednotka nemá zatiaľ k dispozícii výpis z účtu úveru. Pre potreby zostavenia prehľadu peňažných tokov musí mať preto účtovná jednotka vytvorené analytické účty k účtu 261.

Peňažné ekvivalenty (cash equivalents) sú krátkodobý finančný majetok, ktorý je zameniteľný za vopred známu sumu peňažných prostriedkov, pri ktorom nie je riziko výraznej zmeny jeho hodnoty v najbližších troch mesiacoch ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Pri splnení uvedených podmienok môžu byť peňažnými ekvivalentmi napríklad:

  • Termínové vklady na bankových účtoch, ktoré sú uložené najviac na trojmesačnú výpovednú lehotu. O takýchto termínových vkladoch sa účtuje na účte 221 – Bankové účty. Termínové vklady uložené na viac ako tri mesiace, ale najviac na jeden rok, sa považujú za krátkodobý finančný majetok (teda nie za peňažný ekvivalent), termínové vklady uložené na viac ako jeden rok sa považujú za dlhodobý finančný majetok. O všetkých termínových vkladoch sa účtuje na účte 221, preto pre potreby zostavenia prehľadu peňažných tokov musí mať účtovná jednotka vytvorené analytické účty k účtu 221 aj na účely vykázania peňažných ekvivalentov.
  • Likvidné cenné papiere určené na obchodovanie. Môžu to byť majetkové aj dlhové cenné papiere určené na obchodovanie (t. j účtovná jednotka ich obstarala s úmyslom obchodovať s nimi), o ktorých sa účtuje na účtoch 251 – Majetkové cenné papiere na obchodovanie a 253 – Dlhové cenné papiere na obchodovanie, podmienkou však je, že sú likvidné, teda schopné premeny na peňažné prostriedky do troch mesiacov od dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka.
  • Prioritné akcie obstarané účtovnou jednotkou, ktoré sú splatné do troch mesiacov odo dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka. Prioritné akcie predstavujú podiel na základnom imaní akciovej spoločnosti, emitujú sa v súlade s Obchodným zákonníkom a vyplýva z nich prednostné právo týkajúce sa dividendy. Ak účtovná jednotka vlastní prioritné akcie, z ktorých si chce uplatňovať práva vyplývajúce z ich vlastníctva dlhodobo, účtuje o nich ako o dlhodobom finančnom majetku (na účtoch účtovej skupiny 06 – Dlhodobý finančný majetok), a takéto prioritné akcie nemožno považovať pre potreby zostavenia prehľadu peňažných tokov za peňažné ekvivalenty. Ak účtovná jednotka vlastní ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, prioritné akcie, ktoré sú splatné do troch mesiacov odo dňa, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka, t. j. účtovná jednotka ich vlastní za tým účelom, že z nich dosiahne (prípadne aj nedosiahne) dividendu a predá ich do troch mesiacov od dňa, ku ktorému zostavuje účtovnú závierku, považuje ich za peňažné ekvivalenty (účtuje o nich na účte 063 – Realizovateľné cenné papiere a podiely, prípadne na účtoch 061 – Podielové cenné papiere a podiely v dcérskej účtovnej jednotke, 062 – Podielové cenné papiere a podiely v spoločnosti s podstatným vplyvom a výnimočne i na účte 257 – Ostatné realizovateľné cenné papiere).

Z uvedeného je zrejmé, že obsah peňažných prostriedkov je presne daný a ich toky sú príjmy a výdavky, ktoré musia byť v prehľade peňažných tokov vykázané vždy. Obsah peňažných ekvivalentov si na základe stanovených podmienok určí účtovná jednotka. Zásady vymedzenia peňažných ekvivalentov sú súčasťou bilančnej politiky účtovnej jednotky a na lepšie pochopenie ich stavu vykázaného v prehľade peňažných tokov musí účtovná jednotka tieto zásady zverejniť v poznámkach, ktoré vysvetľujú údaje prehľadu peňažných tokov. Z prehľadu peňažných tokov je teda zrejmý len prírastok alebo úbytok peňažných ekvivalentov počas účtovného obdobia. Pohyby medzi peňažnými prostriedkami a peňažnými ekvivalentmi nie sú peňažné toky, prejavia sa však v znížení stavu peňažných prostriedkov so súčasným zvýšením peňažných ekvivalentov (alebo naopak).

Zmena stavu peňažných prostriedkov (cash flow) je rozdiel medzi zostatkom peňažných prostriedkov na konci účtovného obdobia a stavom peňažných prostriedkov na začiatku účtovného obdobia. Predstavuje čisté zvýšenie alebo čisté zníženie peňažných prostriedkov, ktoré spôsobili jednotlivé peňažné toky. Zmena stavu peňažných prostriedkov je ukazovateľ celkového peňažného toku, je to ukazovateľ globálny, ktorý sa ďalej musí v prehľade peňažných tokov rozčleniť.

Peňažné toky sa v prehľade peňažných tokov musia vykázať v členení na peňažné toky z:

  • prevádzkovej činnosti,
  • investičnej činnosti,
  • finančnej činnosti.

Prevádzková činnosť (operating activitties) je činnosť, ktorá súvisí s predmetom podnikania účtovnej jednotky a ostatné činnosti, ktoré súvisia s hospodárskou činnosťou účtovnej jednotky, okrem investičnej a finančnej činnosti.

Peňažné toky z prevádzkových činností sú dvojaké:

  • Súvisiace s predmetom podnikania (viažu sa na činnosti zapísané v obchodnom registri) – v tejto časti sa uvádzajú peňažné toky súvisiace s predmetom podnikania konkrétnej účtovnej jednotky. Väčšina z nich má priamy vplyv na výsledok hospodárenia (spôsobuje náklad alebo výnos).
  • Ostatné peňažné toky, okrem peňažných tokov z investičnej a finančnej činnosti, ktoré sa vykazujú samostatne v ďalších častiach prehľadu peňažných tokov. Medzi ostatné peňažné toky patr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály