Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predmet dane z pridanej hodnoty a zdaniteľná osoba

Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Článok je prvým zo série článkov o uplatňovaní dane z pridanej hodnoty podľa zákona č. 222/2004 Z. z. v z. n. p. Jednotlivé články sa postupne budú zaoberať základnými náležitosťami tejto dane, a to predmetom dane, zdaniteľnou osobou, registráciou pre daň, miestom zdaniteľného obchodu, základom dane, vznikom daňovej povinnosti a práva na odpočítanie dane, oslobodením od dane, osobitnými úpravami uplatňovania dane a administratívnymi povinnosťami zdaniteľných osôb.

Článok je prvým zo série článkov o uplatňovaní dane z pridanej hodnoty podľa zákona č. 222/2004 Z. z. v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Jednotlivé články sa postupne budú zaoberať základnými náležitosťami tejto dane, a to predmetom dane, zdaniteľnou osobou, registráciou pre daň, miestom zdaniteľného obchodu, základom dane, vznikom daňovej povinnosti a práva na odpočítanie dane, oslobodením od dane, osobitnými úpravami uplatňovania dane a administratívnymi povinnosťami zdaniteľných osôb. 

Daň z pridanej hodnoty (DPH) je upravená v práve Európskych spoločenstiev smernicami záväznými pre členský štát, ktorému sú určené, vzhľadom na výsledok, ktorý sa má dosiahnuť, pričom voľba foriem a metód sa ponecháva na orgány príslušného členského štátu EÚ. Smernice nezaväzujú a nezakladajú priamo práva a povinnosti fyzickým a právnickým osobám a vyžadujú si transpozíciu (prevzatie) do vnútroštátneho práva formou právneho aktu členského štátu. Konkrétne v oblasti DPH to znamená, že na základe Šiestej smernice Rady 77/388/EHS v znení jej zmien a dodatkov a na základe ostatných smerníc upravujúcich DPH v Európskej únii (napr. smernica o refundácii dane zahraničným podnikateľom, smernica o oslobodení od dane pri dovoze tovaru z tretích štátov) bol prijatý zákon o DPH platný v Slovenskej republike – zákon o DPH, ktorý je účinný odo dňa vstupu SR do EÚ, t. j. od 1. mája 2004.

Základným predpokladom efektívneho fungovania komunitárneho práva je jednotný výklad a aplikácia jeho právnych noriem vo všetkých členských štátoch EÚ. Jednotný výklad a aplikáciu komunitárneho práva zabezpečuje súdny systém, ktorého súčasťou je aj Súdny dvor Európskych spoločenstiev. Jeho rozhodnutia o predbežných otázkach položených národnými súdmi zohrávajú významnú úlohu aj v oblasti DPH.
 
Šiesta smernica bola k 1. januáru 2007 zrušená a nahradená smernicou Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH. Je prepracovaným znením Šiestej smernice a obsahuje rovnaké pravidlá ako zrušená Šiesta smernica.
 

Predmet dane

Predmetom dane podľa § 2 zákona o DPHzdaniteľné obchody, ktoré možno rozdeliť na štyri základné kategórie:
  • dodanie tovaru za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou,
  • poskytnutie služby za protihodnotu v tuzemsku uskutočnené zdaniteľnou osobou,
  • nadobudnutie tovaru za protihodnotu v tuzemsku z iného členského štátu EÚ,
  • dovoz tovaru do tuzemska z územia tretích štátov. 

Dodanie tovaru

Dodaním tovaru podľa § 8 zákona o DPH je prevod práva nakladať s hnuteľnou alebo nehnuteľnou vecou ako vlastník a dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo obdobnej zmluvy (napr. dodanie bytu na základe zmluvy o výstavbe bytu). Dodaním tovaru je aj dodanie elektriny, plynu, vody, tepla a chladu. Dodaním tovaru je napr. dodanie materiálu, polovýrobkov, hotových výrobkov, obchodného tovaru, iných hnuteľných vecí (strojov, zariadení, prístrojov), ďalej predaj budovy alebo inej stavby, ako aj predaj pozemku.
 
Podľa judikatúry Súdneho dvora ES pojem dodanie tovaru sa musí vykladať široko, t. j. zahŕňať všetky prevody hmotného majetku, ktoré oprávňujú druhú stranu na skutočné nakladanie s týmto majetkom, ako keby bola jeho vlastníkom. Na uskutočnenie dodávky tovaru z hľadiska DPH je relevantný prevod ekonomického vlastníctva, nie prevod právneho vlastníctva. Postupy prevodu právneho vlastníctva tovaru upravené vo vnútroštátnom práve členských štátov nie sú rozhodujúce. Ak by sa podmienky dodávky posudzovali podľa podmienok upravujúcich prevod vlastníctva v zmysle občianskeho práva jednotlivých členských štátov, bolo by ohrozené fungovanie spoločného systému DPH v EÚ, ktoré je zakotvené v smernici Rady EÚ 2006/112/ES o spoločnom systéme DPH.
 
Ak dôjde k prevodu vlastníckeho práva k hnuteľnej alebo nehnuteľnej veci na základe rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona, ide o dodanie tovaru, ktoré je predmetom dane, ak sa uskutoční za náhradu alebo protihodnotu, napr. vyvlastnenie veci za náhradu.
 
Dodanie tovaru je predmetom dane, ak sú súčasne splnené všetky tieto podmienky:
  • plnenie je uskutočnené odplatne,
  • plnenie je uskutočnené v tuzemsku,
  • plnenie uskutoční zdaniteľná osoba.
 
Odplatnosť plnenia
Základným znakom plnenia, ktoré je predmetom dane, je odplatnosť, čo znamená, že plnenie je uskutočnené za protihodnotu. Pojem protihodnota nie je osobitne definovaný, ale treba ňou rozumieť peňažné aj nepeňažné plnenie v prospech osoby, ktorá dodala tovar, napr. protihodnotou môže byť aj iná hmotná vec alebo činnosť alebo nejaká majetková hodnota.
 
Výnimku predstavujú osobitné prípady bezodplatných dodaní tovaru, ktoré sú u zdaniteľnej osoby predmetom dane na základe špeciálnych ustanovení zákona o DPH, konkrétne § 8 ods. 3 a premiestnenie vlastného majetku z tuzemska do iného členského štátu EÚ, ktoré je predmetom dane na základe§ 8 ods. 4 zákona o DPH.
 
Plnenie v tuzemsku
Pri dodaní tovaru sa určuje miesto dodania tovaru
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály