Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preddavky na daň z príjmov fyzických osôb v roku 2009

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Podľa § 34 zákona o dani z príjmov, v znení platnom od 1. januára 2009, preddavky na daň v priebehu preddavkového obdobia platí daňovník, ktorého posledná známa daňová povinnosť presiahla 1 659,70 €. V článku autorka uvádza ďalšie užitočné informácie, napr. v akých intervaloch a v akej výške daňovník platí preddavky, a tiež príklady prepočtov preddavkov.

V súvislosti s prechodom na menu euro sú uvedené v príspevku prostredníctvom praktických príkladov čitateľom základné informácie týkajúce výpočtu preddavkov na daň z príjmov fyzickej osoby (ďalej len „preddavky na daň“) na zdaňovacie obdobie roka 2009.

Platenie preddavkov na daň upravuje § 34 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). V súvislosti so zavedením meny euro je pri platení preddavkov na daň v roku 2009 okrem citovaného ustanovenia potrebné vychádzať aj z vyhlášky č. 75/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú pravidlá vykazovania, prepočtu a zaokrúhľovania peňažných súm v súvislosti s prechodom na menu euro na účely účtovníctva, daní a colné účely (ďalej len „vyhláška č. 75/2008 Z. z.“).

V súlade s § 34 ods. 1 ZDP platným od 1. januára 2009 preddavky na daň v priebehu preddavkového obdobia platí daňovník, ktorého posledná známa daňová povinnosť presiahla 1 659,70 €.

Preddavkovým obdobím
podľa cit. ustanovenia je obdobie od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za predchádzajúce zdaňovacie obdobie do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania v nasledujúcom zdaňovacom období. Podľa § 49 ods. 2 ZDP daňové priznanie sa podáva do troch kalendárnych mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia, pričom v súlade s § 49 ods. 3 ZDP správca dane túto lehotu môže na žiadosť daňovníka alebo z vlastného podnetu predĺžiť. V súlade s cit. ustanoveniami daňovníkovi, ktorý podáva daňové priznanie za rok 2008 v ustanovenej lehote (do 31. marca 2009), preddavkové obdobie, ktoré začalo v roku 2008, skončí 31. marca 2009 a nové preddavkové obdobie mu začne od 1. apríla 2009. Daňovníkovi, ktorý má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2008, skončí preddavkové obdobie až v posledný deň tejto predĺženej lehoty a nové preddavkové obdobie začne od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí predĺženej lehoty na podanie daňového priznania.

V súlade s § 34 ods. 2 a 3 ZDP preddavky na daň sa platia v priebehu preddavkového obdobia v štvrťročných alebo v mesačných intervaloch:
  • Štvrťročné preddavky na daň vo výške 1/4 poslednej známej daňovej povinnosti platí v priebehu preddavkového obdobia daňovník, ktorého posledná známa daňová povinnosť presiahla 1 659,70 € a nepresiahla 16 596,96 €. Štvrťročné preddavky na daň sú splatné do konca každého kalendárneho štvrťroka.
  • Mesačné preddavky na daň vo výške 1/12 poslednej známej daňovej povinnosti v priebehu preddavkového obdobia platídaňovník, ktorého posledná známa daňová povinnosť presiahla 16 596,96 €. Mesačné preddavky na daň sú splatné do konca každého kalendárneho mesiaca.

V súlade s § 47 ods. 1 ZDP preddavky na daň sa zaokrúhľujú na eurocenty nadol.

Pozn.: Ak koniec lehoty na zaplatenie preddavkov na daň pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, posledným dňom na zaplatenie podľa § 13 ods. 4 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v z. n. p. je najbližší nasledujúci pracovný deň.

Potrebné je tiež pripomenúť, že podľa § 34 ods. 10 ZDP daňovník, ktorého základ dane tvorí súčet čiastkových základov dane a jedným z nich je aj čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti, neplatí preddavky na daň, ak tento čiastkový základ dane tvorí viac ako 50 % z celkového základu dane. Ak čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti tvorí 50 % a menej z celkového základu dane, preddavky na daň platí daňovník v polovičnej výške.

Výška preddavkov na daň a periodicita ich platenia
teda závisia od výšky poslednej známej daňovej povinnosti daňovníka a ak daňovník má aj zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 ZDP, potom výšku preddavkov na daň ovplyvňuje aj skutočnosť, ako sa čiastkový základ dane z príjmov zo závislej činnosti podieľa na celkovom základe dane daňovníka.

Poslednou známou daňovou povinnosťou
, na základe ktorej sa platia preddavky na daň v preddavkovom období, je podľa § 34 ods. 5 ZDP daň vypočítaná zo základu dane uvedeného v poslednom daňovom priznaní k dani z príjmov FO (ďalej len „daňové priznanie“), zníženého o nezdaniteľnú časť základu dane podľa § 11 ods. 2 písm. a) ZDP platnú v zdaňovacom období, na ktoré sú platené preddavky na daň pri použití sadzby dane podľa § 15 ZDP platnej v zdaňovacom období, na ktoré sú platené preddavky na daň, znížená o zápočet dane zaplatenej v zahraničí, o daňový bonus a o daň vybranú podľa § 43 ZDP, odpočítavanú ako preddavok na daň.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka
je v § 11 ods. 2 písm. a) ZDP ustanovená vo výške 19,2-násobku sumy platného životného minima. Platným životným minimom v súlade s § 9 ods. 1 písm. h) ZDP je životné minimum platné k 1. januáru príslušného zdaňovacieho obdobia, pričom k 1. januáru 2009 táto suma na základe opatrenia MPSVaR SR č. 225/2008 Z. z. o úprave súm životného minima predstavuje po prepočítaní konverzným kurzom na eurá 178,92 €.

Nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka sa pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti na platenie preddavkov na daň neznižuje v závislosti od výšky základu dane vykázaného v poslednom daňovom priznaní. Ak je daňovník poberateľom starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkového sporenia alebo dôchodku zo zahraničného povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhového dôchodku (ďalej len „dôchodok“) pri uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka pri výpočte poslednej známej daňovej povinnosti na platenie preddavkov na daň je potrebné rešpektovať aj ustanovenie § 11 ods. 7 ZDP. V súlade s cit. ustanovením základ dane daňovníka sa neznižuje o sumu vypočítanú podľa § 11 ods. 2 ZDP, ak daňovník je na začiatku zdaňovacieho obdobia poberateľom dôchodku alebo ak mu dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacieho obdobia alebo k začiatku predchádzajúcich zdaňovacích období a ak suma tohto dôchodku je v úhrne vyššia ako suma, o ktorú sa znižuje základ dane podľa § 11 ods. 2 ZDP. Ak suma dôchodku v úhrne nepresahuje uvedenú sumu, zníži sa základ dane podľa § 11 ods. 2 ZDP len vo výške rozdielu medzi sumou, o ktorú sa znižuje základ dane podľa cit. ustanovenia a vyplatenou sumou dôchodku.

Od 1. marca 2009
nadobudol účinnosť zákon č. 60/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p (ďalej len „zákon č. 60/2009
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály