Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preddavky na daň z motorových vozidiel

Dátum: Rubrika: Miestne dane

Obligatórnou povinnosťou daňovníka dane z motorových vozidiel počas roka je platenie preddavkov na daň, ak sú splnené podmienky na ich platenie. Preverenie podmienky na platenie preddavkov na daň spočíva v správnom výpočte predpokladanej dane, ktorej suma je zákonom č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z motorových vozidiel“) na tento účel ustanovená.

Správne vypočítaná predpokladaná daň, z ktorej sa následne vypočítavajú preddavky na daň, je súčasťou podaného daňového priznania za príslušné zdaňovacie obdobie. V podanom daňovom priznaní sa tak v "reálnom" roku stretáva minulé obdobie (za účelom vysporiadania dane za používanie vozidiel na podnikanie) a budúce obdobie vyjadrené predpokladanou daňou, z ktorej sa vypočítavajú preddavky na daň.
Predpokladaná daň je súčtom ročnej sadzby dane upravenej podľa § 7 zákona o dani z motorových vozidiel za každé vozidlo, ktoré je predmetom dane k 1. januáru zdaňovacieho obdobia a nie je oslobodené od dane podľa § 4 ods. 1 písm. b) až d).
Vypočítaná predpokladaná daň sa uvádza, ako už bolo uvedené, na r. 40 v IV. oddiele daňového priznania v kolónke s identickým názvom. Vyčíslenie predpokladanej dane sa uvedie v daňovom priznaní vždy, aj keď dôsledkom uvedenia sumy tejto predpokladanej dane nebude povinnosť platiť preddavky na daň.
______________________________
Povinnosť platiť preddavky na daň vzniká, ak je predpokladaná daň vyššia ako 700 €.
______________________________
Do predpokladanej dane sa teda "započítava"
ročná sadzba dane
za každé vozidlo, ktoré je predmetom dane k 1. 1. Ročná sadzba dane sa na účely započítania do predpokladanej dane
upravuje primárne podľa veku vozidla
, následne sa upravuje v závislosti od toho, či ide o
vozidlo hybridné alebo či vozidlo využíva alternatívne palivo (CNG, LNG alebo vodík
). V prípade úžitkových vozidiel kategórie O4 sa ročná sadzba dane
neupravuje podľa veku vozidla, nakoľko
sa vždy zníži o 60 %. Do predpokladanej dane sa
nezapočítava
ročná sadzba dane za tie vozidlá, ktoré spĺňajú
podmienku oslobodenia od dane
, ako už bolo uvedené podľa § 4 ods. 1 písm. b) až d); t.j. za tie vozidlá, ktoré
slúžia zákonom vymedzenému účelu
(zabezpečuje sa nimi ochrana ľudského zdravia alebo majetku, poskytuje sa nimi osobná pravidelná doprava vo verejnom záujme alebo sa tieto vozidlá využívajú výhradne v poľnohospodárskej výrobe a v lesnej výrobe). Ročné sadzby dane za tieto vozidlá, ktoré sú zo zákona o dani z motorových vozidiel oslobodené od dane, na základe tohto presného vyšpecifikovania, nie sú súčasťou predpokladanej dane. Na to, aby to tak skutočne bolo, je potrebné špecifikovať, či tieto vozidlá, okrem toho, že sú predmetom dane k 1. januáru toho zdaňovacieho obdobia, na ktoré sa majú preddavky na daň platiť, si skutočne plnia tú úlohu, pre ktorú sú zo zákona oslobodené od dane.
Príklad č. 1:
Daňovník - dopravca zabezpečuje pravidelnú osobnú dopravu na základe zmluvy v prímestskej doprave. Táto zmluva skončila k 31. 12. a k 1. 1. zdaňovacieho obdobia, na ktoré sa majú preddavky na daň platiť, nebola obnovená. Ako bude tento dopravca postupovať pri výpočte predpokladanej dane na účely platenia preddavkov na daň, ak vie že k 1. 1. už tieto vozidlá nebudú zazmluvnené na osobnú pravidelnú dopravu vo verejnom záujme?
Predpokladaná daň je súčtom ročných sadzieb daní upravených podľa § 7 za každé vozidlo, ktoré je predmetom dane k 1. januáru zdaňovacieho obdobia a nie je oslobodené od dane podľa § 4 ods. 1 písm. b) až d). Vozidlá, ktoré daňovník používal na zabezpečenie osobnej pravidelnej dopravy vo verejnom záujme, sa počnúc 1. 1. budú používať na iný druh dopravy (nie na osobnú pravidelnú dopravu). Z uvedeného vyplýva, že na vozidlá k 1. 1. už nemožno nahliadať ako na vozidlá oslobodené od dane, t. j také, ktoré sa používajú v osobnej pravidelnej doprave vo verejnom záujme, ale ako na vozidlá, ktoré počnúc dňom 1. 1. podliehajú zdaneniu. Na základe uvedeného, dopravca pri výpočte predpokladanej dane, na účely platenia preddavkov na daň, zahrnie tieto vozidlá (ročné sadzby dane za tieto vozidlá upravené podľa § 7), do výpočtu predpokladanej dane (celkového súčtu upravených ročných sadzieb daní), nakoľko tieto vozidlá už nepožívajú výsadu vozidiel oslobodených od dane k 1. 1.
Ročná sadzba dane sa na účely jej započítania do predpokladanej dane upravuje podľa § 7 zákona o dani z motorových vozidiel. Ak sa upravuje ročná sadzba dane podľa dátumu prvej evidencie vozidla (rok výroby), t.j. veku vozidla, počíta sa tento vek vozidla počnúc kalendárnym mesiacom prvej evidencie vozidla (
pozor, nie prvej evidencie vozidla
v
Slovenskej republike!
) a končiac mesiacom január (vrátane) toho zdaňovacieho obdobia, na ktoré sa preddavky na daň platia.
* * *
Príklad č. 2:
Ako bude daňovník postupovať pri úprave ročnej sadzby dane za vozidlo s dátumom prvej evidencie 28.2.2017, ak sa bude toto vozidlo používať na podnikanie počas celého zdaňovacieho obdobia - kalendárneho roka 2022 a bude predmetom dane aj v nasledujúcom zdaňovacom období? [Základom dane predmetného vozidla kategórie N3 (ťahač) sú hmotnosť vozidla (28 t) a počet náprav (2)].
Úpravu ročnej sadzby dane daňovník primárne vykoná podľa veku vozidla, ktorý sa počíta na kalendárne mesiace, počnúc mesiacom prvej evidencie vozidla a končiac mesiacom január roku 2023 (vrátane), na ktorý sa majú pr
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály