Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preddavky na cestovné náhrady a ich zúčtovanie

Dátum: Rubrika: Cestovné náhrady

Zákon o cestovných náhradách, ako jediná právna norma na tomto úseku legislatívy, má všeobecnú platnosť a použitie vo všetkých odvetviach činností. Vzťahuje sa na podnikateľské zamestnávateľské subjekty, verejnú a štátnu správu, sféru neziskových organizácií, ako aj fyzické osoby – podnikateľov, resp. samostatne zárobkovo činné osoby.

Zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v z. n. p. (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) komplexne rieši okruh osôb, ktorým možno cestovné náhrady poskytovať, definuje jednotlivé druhy náhrad a rozsah ich poskytovania v rámci tuzemských a zahraničných pracovných ciest a na záver upravuje podmienky poskytovania preddavkov na pracovné cesty a ich vyúčtovanie.

Zákon o cestovných náhradách, ako jediná právna norma na tomto úseku legislatívy, má všeobecnú platnosť a použitie vo všetkých odvetviach činností. Vzťahuje sa na podnikateľské zamestnávateľské subjekty, verejnú a štátnu správu, sféru neziskových organizácií, ako aj fyzické osoby (FO) – podnikateľov, resp. samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO). Zákon je úplne zlučiteľný s právom Európskych spoločenstiev a s právom Európskej únie.

Súvisiace právne predpisy

Aplikácia ustanovení zákona o cestovných náhradách v praxi si vyžaduje priame alebo podporné používanie viacerých právnych noriem súčasne, na ktoré ustanovenia zákona odkazujú. Sú to napríklad:

  • Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v platnom znení – základná právna norma, ukladajúca v § 145 zamestnávateľovi povinnosť poskytovať zamestnancovi cestovné náhrady, náhrady sťahovacích výdavkov a iných plnení, ktoré mu vzniknú pri výkone práce.
  • Zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p.
  • Zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) – definuje cestovné náhrady ako príjem zamestnanca zo závislej činnosti a podmienky, za ktorých tento príjem nie je predmetom dane, resp. je zdaňovaný.
  • Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p., ktorý upravuje spôsob účtovania a preukazovania výdavkov súvisiacich s pracovnou cestou.
  • Opatrenie MPSVaR SR o sumách základnej náhrady za používanie motorových vozidiel v aktuálnom znení.
  • Opatrenie MF SR, ktorým sa ustanovujú základné sadzby stravného v eurách alebo v cudzej mene pri zahraničných pracovných cestách.
  • Zákon č. 312/2001 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
  • Vyhláška MPSVaR SR č. 251/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú ďalšie podrobné pravidlá pre duálne zobrazovanie a pre prepočty a zaokrúhľovanie cien, jednotkových cien, platieb a iných hodnôt pri prechode zo slovenskej meny na menu euro pre oblasť miezd, platov a ostatného odmeňovania za prácu, oblasť cestovných náhrad, oblasť služieb zamestnanosti, oblasť sociálneho poistenia a starobného dôchodkového sporenia, sociálnych dávok, dávok sociálnej pomoci, pomoci v hmotnej núdzi a inej sociálnej podpory a pre oblasť sociálnych služieb (ďalej len „vyhláška č. 251/2008 Z. z.“).
  • Opatrenie MPSVaR SR o sumách stravného pri tuzemských pracovných cestách v aktuálnom znení.

Zamestnanci, ktorí sú zodpovední za poskytovanie cestovných náhrad, resp. o pracovných cestách rozhodujú, pripravujú vyúčtovanie alebo kontrolujú ich vyplácanie, by mali aspoň orientačne príslušné ustanovenia uvedených právnych noriem ovládať.

Poskytovanie preddavkov

Zákon o cestovných náhradách v § 36 v trinástich odsekoch upravuje:

  • poskytovanie preddavkov na cestovné náhrady pri tuzemských a zahraničných pracovných cestách,
  • pri dočasnom pridelení a pri vyslaní,
  • lehoty na vyúčtovanie náhrad a
  • <
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály