Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Preddavková platba a daň z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V mesiaci september 2014 spoločnosť uhradila preddavkovú faktúru do Českej republiky, ktorá bola vystavená na 100 % preddavok za dodanie komponentu stroja. Po preskúmaní okolností spoločnosť zistila, že ide o náhradný diel k stroju, ktorý česká spoločnosť testuje na ich stroji v Českej republike, o dodanie ktorého v prípade úspešného testovania by mala záujem aj slovenská spoločnosť (išlo by o dodanie celého stroja vrátane montáže). V predbežnej cenovej ponuke na dodávku stroja s montážou je uvedené, že o hodnotu komponentu (ktorý bol uhradený v septembri ) sa poníži hodnota k úhrade pri odovzdaní stroja do prevádzky. K 17. októbru 2014 testovanie stále nebolo ukončené, avšak uzavretie zmluvy na dodanie stroja s montážou je pravdepodobné. Ako mala postupovať slovenská spoločnosť z hľadiska DPH pri úhrade preddavkovej platby v septembri, keď­že na faktúre je uvedený 100 % preddavok za komponent (tovar)?

Podľa otázky, predmetom dodávky by malo byť dodanie celého strojového zariadenia spolu s inštaláciou na území Slovenskej republiky, a to len v prípade, ak sa potvrdí, že testovanie stroja prebehne úspešne. Vychádzame z predpokladu, že v prípade, ak by testovanie neprebehlo úspešne, dodanie stroja by nenastalo. Predpokladáme, že komponent ako taký nebude nikdy predmetom samostatného dodania.

Podľa otázky, zaplatená suma v septembri pokrýva hodnotu predmetného komponentu, ktorý sa testuje spolu so strojom, pričom o túto sumu by sa mala ponížiť suma úhrady pri odov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály