Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj majetkovej účasti v obchodnej spoločnosti z hľadiska zákona o dani z príjmov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov Zo seriálu: Predaj majetkovej účasti v obchodnej spoločnosti z hľadiska zákona o dani z príjmov

S účinnosťou od 1. 1. 2018 sa aj do slovenskej daňovej legislatívy zaviedli pre právnické osoby pravidlá pre oslobodenie príjmov z predaja majetkovej účasti v obchodnej spoločnosti vo forme akcií a obchodných podielov. Slovenskí daňoví rezidenti – podnikateľské právnické osoby a zahraničné právnické osoby so stálou prevádzkarňou na Slovensku môžu vzhľadom na prechodné ustanovenia zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov (ďalej len „ZDP“) z tejto úpravy benefitovať od roku 2020.

Pri predaji akcií alebo obchodného podielu je potrebné rozlišovať, či akcie alebo obchodný podiel predáva fyzická alebo právnická osoba. Ako predaj zdaniť a aké sú možnosti oslobodenia príjmu z predaja účasti v obchodnej spoločnosti u právnickej osoby, vysvetľuje nasledujúci príspevok.
Právne minimum
Všeobecným právnym predpisom, ktorý upravuje nadobudnutie účasti spoločníka v spoločnosti a jej právne dôsledky, je zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len "Obchodný zákonník").
Podľa § 154 ods. 1 Obchodného zákonníkaurčitý počet akcií s určitou menovitou hodnotou vytvára základné imanie akciovej spoločnosti.
Akcia
patrí do sústavy cenných papierov, ktoré sú definované ako peniazmi oceniteľný zápis v zákonom ustanovenej podobe a forme, s ktorým sú spojené práva podľa tohto zákona a práva podľa osobitných zákonov, najmä oprávnenie požadovať určité majetkové plnenie alebo vykonávať určité práva voči zákonom určeným osobám [§ 2 ods. 1 zákona č. 566/2001 Z.z. o cenných papieroch a investičných službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o cenných papieroch) v z. n. p. (ďalej len "zákon o cenných papieroch")]. Akcia podľa § 155 Obchodného zákonníka predstavuje práva akcionára ako spoločníka podieľať sa podľa zákona a stanov akciovej spoločnosti na jej riadení, zisku a na likvidačnom zostatku po zrušení spoločnosti s likvidáciou, ktoré sú spojené s akciou ako s cenným papierom, ak zákon neustanovuje inak. Akcia môže byť vydaná v podobe listinného cenného papiera alebo v podobe zaknihovaného cenného papiera, ak zákon neustanovuje inak, a môže znieť na meno alebo doručiteľa. Akcia na doručiteľa môže byť vydaná len ako zaknihovaná. V prípade jednoduchej spoločnosti na akcie (§ 220i Obchodného zákonníka), akcie spoločnosti môžu mať len zaknihovanú podobu a môžu znieť len na meno. Jednoduchá spoločnosť na akcie môže vydávať kmeňové akcie a akcie s osobitnými právami (určujúcimi rozsah nároku na podiel na zisku alebo na likvidačnom zostatku inak ako pomerom menovitej hodnoty akcií k menovitej hodnote akcií všetkých akcionárov, počet hlasov akcionára inak ako pomerom menovitej hodnoty akcií k výške základného imania, rozsah práva na poskytovanie informácií o spoločnosti). Akcie sa vydávajú pri vzniku akciovej spoločnosti alebo pri zvyšovaní základného imania.
Prevod zaknihovaných akcií
sa podľa § 156 Obchodného zákonníka uskutočňuje podľa osobitného zákona, ktorým je zákon o cenných papieroch. Keďže zaknihovaná akcia je registrovaná v centrálnom depozitári cenných papierov, odplatný prevod sa uskutočňuje registráciou prevodu centrálnym depozitárom cenných papierov.
Prevod listinných akcií na meno
sa uskutočňuje rubopisom a odovzdaním akcií. Rubopis musí mať písomnú formu. Vo vzťahu k spoločnosti je prevod akcií na meno účinný až zápisom nového akcionára do zoznamu akcionárov. O udelení súhlasu na prevod akcií na meno rozhoduje predstavenstvo, ak stanovy neurčujú inak.
Obchodný podiel
podľa § 114 ods. 1 Obchodného zákonníkapredstavuje práva a povinnosti spoločníka spoločnosti s ručením obmedzeným a im zodpovedajúcu účasť na spoločnosti. Jeho výška sa určuje podľa pomeru vkladu spoločníka k základnému imaniu spoločnosti, ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Každý spoločník môže mať iba jeden obchodný podiel. Pokiaľ sa spoločník zúčastňuje ďalším vkladom, zvyšuje sa jeho obchodný podiel v pomere zodpovedajúcom výške ďalšieho vkladu. Obchodný podiel zakladá spoločníkovi právo zúčastňovať sa na riadení spoločnosti, spoločník má nárok na podiel na zisku spoločnosti, pri zániku účasti spoločníka v spoločnosti za jej trvania vzniká mu právo na vyrovnávací podiel a pri zrušení spoločnosti s likvidáciou má právo na podiel na likvidačnom zostatku. So súhlasom valného zhromaždenia môže spoločník zmluvou
previesť svoj obchodný podiel
na iného spoločníka, ak spoločenská zmluva neurčuje inak. Spoločník môže previesť svoj obchodný podiel aj na inú osobu, ak to spoločenská zmluva pripúšťa. Spoločenská zmluva môže určiť, že na prevod obchodného podielu na inú osobu sa vyžaduje súhlas valného zhromaždenia. Zmluva o prevode obchodného podielu musí mať písomnú formu. Účinky uvedeného prevodu obchodného podielu nastávajú voči spoločnosti odo dňa doručenia zmluvy o prevode obchodného podielu spoločnosti, ak nenastanú až s neskoršou účinnosťou zmluvy, nie však skôr, ako valné zhromaždenie vysloví súhlas s prevodom obchodného podielu, ak sa podľa zákona alebo spoločenskej zmluvy súhlas valného zhromaždenia na prevod obchodného podielu vyžaduje. V komanditnej spoločnosti (§ 93 a nasl. Obchodného zákonníka) základné imanie vytvárajú len vklady komandistov, ktorí sú povinní vklady v minimálnej výške spoločnosti poskytnúť. Túto povinnosť nemajú komplementári, ktorí ručia za záväzky spoločnosti osobne, spoločne a nerozdielne. Komandisti komanditnej spoločnosti majú teda obdobné postavenie ako spoločníci spoločnosti s ručením obmedzeným. Z toho vychádza aj právna úprava postavenia komandistov v § 93 ods. 2 Obchodného zákonníka, podľa ktorej sa na nich použijú ustanovenia o spoločnosti s ručením obmedzeným. Komanditista je povinný vložiť do spoločnosti vklad vo výške určenej spoločenskou zmluvou.
Podľa § 58 Obchodného zákonníka základné imanie je peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných i nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti. Základné imanie sa vytvára povinne v spoločnosti s ručením obmedzeným, v akciovej spoločnosti a v jednoduchej spoločnosti na akcie.
Na účely ZDP
je vkladom
[§ 2 písm. ac) bod 1 až 3 ZDP]:
-
peňažný vklad a nepeňažný vklad do základného imania, pričom za splatený vklad sa považuje aj zvýšenie základného imania obchodnej spoločnosti alebo družstva na základe rozhodnutia valného zhromaždenia obchodnej spoločnosti alebo predstavenstva družstva zo zisku po zdanení vykázaného za zdaňovacie obdobia, za ktoré vykázaný podiel na zisku (dividenda) nebol predmetom dane,
-
príspevok do kapitálového fondu z príspevkov obchodnej spoločnosti splatený daňovníkom,
-
povinný príplatok do rezervného fondu, nedeliteľného fondu družstva splatený akcionárom, spoločníkom alebo členom družstva a emisné ážio splatené akcionárom.
Za obchodnú spoločnosť alebo družstvo sa na účely tohto ustanovenia považuje aj obdobná obchodná spoločnosť alebo družstvo so sídlom v zahraničí.
Účtovné hľadisko predaja akcií a obchodného podielu
U akcionára alebo spoločníka, ktorí akcie alebo obchodný podiel predávajú, ide o prevod obchodného podielu za protihodnotu. Prevodom obchodného podielu sa spoločník vzdáva podielu na základnom imaní v inej obchodnej spoločnosti, čo z jeho pohľadu predstavuje predaj dlhodobého finančného majetku, o ktorom sa v súlade s opatrením MF SR č. 23054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len "
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály