Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Predaj a kúpa podniku alebo jeho časti v reálnych hodnotách

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Podnikom podľa § 5 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) je súbor hmotných, ako aj osobných a nehmotných zložiek podnikania. K podniku patria veci, práva a iné majetkové hodnoty, ktoré patria podnikateľovi a slúžia na prevádzkovanie podniku alebo vzhľadom na svoju povahu majú tomuto účelu slúžiť. Podnik je teda výsledkom činnosti podnikateľa. Jeho štruktúra, charakter, veľkosť a ostatné znaky sú závislé od podnikateľa, ktorý tento podnik vytvára. Podnik môže byť predmetom predaja, darovania, vkladu do obchodnej spoločnosti, dedenia.

Predaj podniku je upravený v ustanoveniach § 476 až § 488 Obchodného zákonníka. Predaj podniku sa môže realizovať na základe
zmluvy o predaji podniku
. Pre jej platnosť sa vyžaduje písomná forma a overené podpisy predávajúceho a kupujúceho. Zmluvou o predaji podniku sa predávajúci zaväzuje previesť na kupujúceho vlastnícke právo k veciam, iné práva a iné majetkové hodnoty, ktoré slúžia prevádzkovaniu podniku, a kupujúci sa zaväzuje prevziať záväzky predávajúceho súvisiace s podnikom a zaplatiť kúpnu cenu.
Podstatnými náležitosťami zmluvy o predaji podniku sú:
-
označenie zmluvných strán,
-
určenie podniku alebo jeho časti, ktoré sú predmetom predaja,
-
jednoznačné definovanie, že zmluva sa vzťahuje na prechod všetkých práv a záväzkov spojených s prevádzkou podniku alebo jeho časti,
-
určenie kúpnej ceny.
Z obsahu zmluvy o predaji podniku musí jednoznačne vyplynúť, že sa vzťahuje na prechod všetkých práv a záväzkov spojených s prevádzkou podniku alebo jeho časti, t.j. musí byť zrejmé, že nejde len o predaj jednotlivých zložiek majetku. Pre predávajúceho znamená prevzatie peňažných záväzkov kupujúcim skutočnosť, že sa zbaví povinnosti zaplatiť dlh, pričom sa kupujúci stáva dlžníkom namiesto predávajúceho. Predávajúci na prechod pohľadávok nepotrebuje súhlas veriteľa, predávajúci však ručí za splnenie prevedených záväzkov kupujúcim.
Na kupujúceho prechádzajú aj:
-
práva a záväzky z existujúcich právnych vzťahov, napr. práva a záväzky z nájomných zmlúv, poistných zmlúv a iných zmlúv, a to bez súhlasu druhej strany,
-
práva vyplývajúce z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva, ak to neodporuje zmluve o poskytnutí výkonu práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva alebo povahe týchto práv,
-
práva a povinnosti vyplývajúce z pracovnoprávnych vzťahov,
-
oprávnenie používať obchodné meno, ak to nie je v rozpore zo zákonom alebo právom tretej osoby.
Na kupujúceho neprechádzajú práva a povinnosti, ktoré nemajú súkromnoprávnu povahu, teda ktoré vznikli na základe právnych noriem verejného práva. Predmetom prechodu nie sú:
-
daňové povinnosti,
-
záväzky voči štátnemu rozpočtu,
-
pokuty uložené orgánmi verejnej správy,
-
iné záväzky verejnoprávnej povahy.
Prechod pohľadávok z predávajúceho na kupujúceho sa riadi ustanoveniami § 524 až § 530 zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. o postúpení pohľadávok. Predávajúci nezodpovedá kupujúcemu za vymoženie pohľadávok, teda za neochotu alebo neschopnosť dlžníka splniť si svoj záväzok. Zodpovedá však v prípade, že určitá pohľadávka, ktorá bola prevzatá ako súčasť podniku, vôbec neexistovala. Postúpením peňažných pohľadávok kupujúcemu predávajúci stráca postúpené pohľadávky s celým príslušenstvom a všetkými právami s nimi spojenými, pričom už nie je oprávnený pohľadávky vymáhať a prijímať od dlžníkov peňažné plnenia.
Obchodný zákonník predpokladá odovzdanie a prevzatie vecí ku dňu účinnosti zmluvy, zmluvné strany ale môžu dohodnúť aj iný termín. Vlastnícke právo k hnuteľným veciam prechádza na kupujúceho samotnou účinnou zmluvou bez ohľadu na odovzdanie vecí alebo zaplatenie kúpnej ceny. Je však možné dohodnúť aj neskorší prechod vlastníckeho práva k hnuteľnostiam, napr. zaplatením kúpnej ceny. K prechodu vlastníckeho práva k nehnuteľným veciam je potrebný vklad do katastra nehnuteľností, kupujúci nadobúda vlastnícke právo ku dňu, kedy vklad do katastra nehnuteľností nadobúda právne účinky.
Podstatnou náležitosťou zmluvy o predaji podniku je
kúpna cena
. Pokiaľ sa zmluvné strany nedohodli inak, alebo zo spôsobu dohodnutia kúpnej ceny nevyplýva niečo iné, kúpna cena stanovená v zmluve o predaji podniku sa v súlade s § 482 Obchodného zákonníka považuje za cenu určenú na základe údajov o súhrne vecí, práv a záväzkov uvedených v účtovnej evidencii predávajúceho podniku ku dňu uzavretia zmluvy, pričom, ak zmluva nadobudne účinnosť k neskoršiemu dátumu, prihliadne sa na zvýšenie alebo zníženie obchodného majetku, ku ktorému došlo v medziobdobí. Zákon tak upravuje, že ak sa ku dňu účinnosti zmluvy zmení obchodný majetok, adekvátne sa mení aj výška kúpnej ceny. Zmluvné strany sa však môžu dohodnúť, že zmena obchodného majetku nebude mať vplyv na kúpnu cenu ku dňu účinnosti zmluvy resp. sa zmení na základe iných ustanovených skutočností.
Podľa ust. § 10 ods. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len "zákon o DPH")
sa za dodanie tovaru a dodanie služby nepovažuje
(teda predmetom DPH nie je) predaj podniku alebo jeho časti tvoriacej samostatnú organizačnú zložku, v prípade, ak nadobúdateľ je platiteľom dane alebo sa stáva platiteľom dane podľa § 4 ods. 4 zákona o DPH, s výnimkou prípadov, ak nadobúdateľ výlučne alebo prevažne dodáva tovary a služby, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH, pričom táto výnimka sa nevzťahuje na predaj alebo vloženie podniku alebo jeho časti platiteľom, ktorý výlučne alebo prevažne dodáva tovary a služby, ktoré sú oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH.
Z uvedeného vyplýva:
-
predmetom dane nie je predaj podniku alebo jeho časti, ak predávajúci aj kupujúci sú platiteľmi dane a dodávajú tovary a služby podliehajúce DPH, ak kupujúci v čase nadobudnutia podniku nemá postavenie platiteľa dane, v súlade s § 4 ods. 4 zákona o DPH sa platiteľom dane stáva dňom nadobudnutia podniku a túto skutočnosť je povinný oznámiť daňovému úradu do 10 dni odo dňa vzniku tejto skutočnosti a v tej istej lehote predložiť doklady osvedčujúce túto skutočnosť,
-
predmetom dane nie je predaj podniku alebo jeho časti, ak predávajúci aj kupujúci výlučne alebo prevažne dodávajú tovary a služby oslobodené od dane podľa § 28 až § 41 zákona o DPH, napr. zdravotné služby, služby sociálnej pomoci, vzdelávacie služby, kultúrne, poisťovacie, finančné služby, prevádzkovanie lotérií,
-
predaj podniku alebo jeho časti je predmetom dane, ak predávajúci výlučne alebo prevažne nedodáva tovary alebo služby, ktoré sú od dane oslobodené podľa § 28 až § 41 zákona o DPH, ale kupujúci výlučne alebo prevažne dodáva tovary alebo služby, ktoré sú od dane oslobodené podľa § 28 až § 41 zákona o DPH - základ dane sa podľa § 22 ods. 7 zákona o DPH určí na základe dohodnutej ceny vzťahujúcej sa na jednotlivý prevádzaný hmotný majetok a nehmotný majetok a jednotlivé iné majetkovo využiteľné hodnoty, základ dane sa nemôže znížiť o záväzky, ktoré prechádzajú na kupujúceho.
______________________________
Príklady režimu DPH pri predaji podniku alebo jeho časti:
-
Spoločnosť v oblasti výroby nábytku, platiteľ dane, predáva podnik inej spoločnosti v oblasti výroby nábytku, platiteľovi dane - k cene predávaného podniku neuplatní DPH, nakoľko k transakcii došlo medzi platiteľmi dane, ktorí dodávajú tovary a služby, ktoré sú predmetom dane.
-
Spoločnosť v oblasti predaja elektrospotrebičov, platiteľ dane, predáva podnik inej spoločnosti v oblasti servisu a opráv elektrospotrebičov, neplatiteľovi dane - k cene predávaného podniku neuplatní DPH, nakoľko obidve spoločnosti dodávajú tovary a služby, ktoré podliehajú DPH a kupujúci sa zo zákona dňom nadobudnutia podniku stáva platiteľom dane.
-
Spoločnosť výlučne v oblasti poisťovacích služieb, platiteľ dane, predáva podnik inej spoločnosti výlučne v oblasti poisťovacích služieb
- k cene predávaného podniku neuplatní DPH, nakoľko k transakcii došlo medzi subjektmi, ktoré dodávajú výlučne služby oslobodené od dane podľa § 37 zákona o DPH.
-
Spoločnosť v oblasti predaja kníh, platiteľ dane, predáva podnik inej spoločnosti prevádzkujúcej prevažne lotérie a podobné hry (na čo má príslušné povolenie) - k cene predávaného podniku uplatní DPH, nakoľko kupujúca spoločnosť prevádzkuje činnosť, ktorá je podľa § 41 zákona o DPH od dane oslobodená.
______________________________
Predajom podniku alebo jeho časti subjekt nezaniká. Naďalej vedie účtovníctvo a vykazuje majetok a záväzky, ktoré neboli súčasťou predaja podniku alebo jeho časti, základné imanie a pohľadávku za predaj podniku, a to až do dňa svojho zániku. Podľa Obchodného zákonníka môže spoločnosť zaniknúť po uplynutí minimálne jedného roka po uskutočnení predaja.
Predaj podniku alebo jeho časti u predávajúceho
Predaj podniku alebo jeho časti nie je dôvodom pre zostavenie mimoriadnej účtovnej závierky. Zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") v § 16 ods. 4 neustanovuje povinnosť uzavretia účtovných kníh ku dňu predaja podniku alebo jeho časti, preto s ohľadom na § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve, ktorý ustanovuje povinnosť zostavenia účtovnej závierky vždy, keď sa uzavrú účtovné knihy, povinnosť zostavenia účtovnej závierky nevzniká. Na účtovnú závierku je viazaná aj povinnosť inventarizácie majetku a záväzkov podľa § 29 a § 30 zákona o účtovníctve. Keďže z dôvodu predaja podniku alebo jeho časti nevzniká povinnosť zostavenia účtovnej závierky, nevzniká ani povinnosť inventarizácie majetku a záväzkov. Vykonať inventarizáciu majetku a záväzkov je však vhodné, pretože môže slúžiť ako podklad pre špecifikáciu majetku a záväzkov predávaného podniku alebo jeho časti.
Ku dňu účinnosti zmluvy o predaji podniku predávajúci zápisnične odovzdá kupujúcemu majetkové veci, prevedené práva a ostatné majetkové hodnoty a záväzky na kupujúceho. Táto skutočnosť zakladá povinnosť účtovania o predaji podniku alebo jeho časti. Účtovným dokladom je zmluva o predaji podniku, zápisnica o prevode vecí, práv a iných majetkových hodnôt a vystavené interné doklady.
Predaj podniku alebo jeho časti v jednoduchom účtovníctve
Príjem z predaja podniku u fyzickej osoby na základe zmluvy o predaji podniku je príjmom z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti podľa § 6 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP"). Podľa § 6 ods. 5 písm. c) ZDP príjmom z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti je aj príjem z predaja podniku alebo jeho časti. Daňovník predávajúci podnik alebo jeho časť je povinný zahrnúť príjem z predaja do základu dane po vykonaných úpravách základu dane, v tom zdaňovacom období, v ktorom nastane účinnosť zmluvy o predaji podniku.
Daňovník predávajúci podnik je povinný v súlade s § 17a ods. 8 ZDP vykonať úpravu základu dane v zdaňovacom období, v ktorom nastane účinnosť zmluvy o predaji podniku alebo jeho časti, bez ohľadu na skutočnosť, či v tomto zdaňovacom období dohodnutú kúpnu cenu prijal alebo neprijal. Úpravu základu dane je povinný vykonať postupom podľa § 17a ods. 1 ZDP, bez ohľadu na to, či po predaji podniku svoju činnosť ukončí alebo v činnosti pokračuje.
Daňovník, ktorý predáva podnik a účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, v súlade s § 17a ods. 1 ZDP zahrnie do základu dane príjem z predaja podniku alebo jeho časti v dohodnutej kúpnej cene:
-
zvýšenej o:
-
záväzky prevzaté daňovníkom kupujúcim podnik,
-
nevyčerpané rezervy podľa § 20 ods. 9 písm. b)
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály