Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov (1. časť)

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov Zo seriálu: Prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov

Prechod práv a ­povinností z pracovnoprávnych vzťahov predstavuje inštitút pracovného práva, ktorý má v prípade organizačných zmien na strane zamestnávateľa zabezpečiť plynulý prechod práv a povinností, a taktiež zabezpečiť, aby týmto prechodom práv a povinností nebol poškodený zamestnanec. Zabezpečiť ochranu práv zamestnancov pri organizačných zmenách zamestnávateľa je dôležité preto, lebo k realizácii organizačných zmien sa nevyžaduje súhlas zamestnanca. Zamestnávateľovi vzniká povinnosť tieto organizačné zmeny zamestnancovi len oznámiť.

Prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov je upravený v ustanoveniach § 27 až § 31 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“), ktoré sú v ­súlade so smernicou Rady č. ­2001/23/ES o aproximácii zákonov členských štátov týkajúcich sa zachovania práv zamestnancov pri prevodoch podnikov, závodov alebo časti podnikov alebo závodov. Pri organizačných zmenách, bez ohľadu na to, či ide o organizačné zmeny zamestnávateľa v súlade so zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) alebo ide o vnútorné organizačné zmeny, vznikajú zamestnávateľovi:

  • povinnosti posúdiť dopady organizačných zmien na pracovnoprávne vzťahy zamestnancov (predovšetkým, či dochádza alebo nedochádza ku skončeniu pracovnoprávnych vzťahov zamestnancov),
  • oznamovacie povinnosti voči zamestnancom, ale aj voči Sociálnej poisťovni a príslušnej zdravotnej poisťovni zamestnancov.

Organizačné zmeny zamestnávateľa

V súlade s § 27 Zákonníka práce: “Ak zanikne zamestnávateľ, ktorý má právneho nástupcu, prechádzajú práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov na tohto nástupcu, ak osobitný predpis neustanovuje inak.” Z uvedeného vyplýva, že pri organizačných zmenách môže dôjsť k zániku zamestnávateľa s právnym nástupcom, kedy pracovný pomer zamestnanca nekončí, ale plynulo pokračuje ďalej, alebo môže dôjsť k zániku zamestnávateľa bez právneho nástupcu, kedy pracovný pomer zamestnanca končí z dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce (z dôvodu, že sa zamestnávateľ ruší).

Judikatúra – rozhodnutie NS SR 4 M Cdo 5/2010
O výpovedný dôvod – zrušenie zamestnávateľa podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce môže ísť len vtedy, ak organizačná zmena spočíva v zrušení organizačnej jednotky, útvaru alebo inej zložky zamestnávateľa, ktorá predstavuje časť zamestnávateľa, zároveň musí dôjsť k tomu, že zamestnávateľ prestane naďalej vyvíjať činnosť, ktorú dosiaľ vykonávala zrušená časť.

V súvislosti s prechodom práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov sa často používa aj pojem „prevod podniku“, resp. „prevod zamestnávateľa“. V praxi ide o jednu z možných organizačných zmien zamestnávateľa, kedy nedochádza k zániku pôvodného zamestnávateľa, iba sa časť zamestnávateľa, resp. jeho úloha, či činnosť prevádza k inému zamestnávateľovi. Aj pri prevode zamestnávateľa súčasná právna úprava zabezpečuje zachovanie práv zamestnancov, t. j. preberajúci zamestnávateľ je viazaný obsahom doterajších pracovných zmlúv tak ako keby ich sám so zamestnancami uzatvoril (v prípade existencie kolektívnych zmlúv je viazaný aj ich obsahom až do skončenia ich účinnosti).

Zánik zamestnávateľa – právnickej osoby s právnym nástupcom

Ak zanikne zamestnávateľ, ktorý má právneho nástupcu, pracovnoprávny vzťah nekončí, ale pokračuje kontinuálne ďalej. Práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov prevezme preberajúci zamestnávateľ (právny nástupca pôvodného zamestnávateľa). Ide o zmenu subjektu na strane zamestnávateľa, ku ktorej dochádza počas trvania pracovného pomeru. Preberajúceho zamestnávateľa viažu platné pracovné zmluvy v takom istom rozsahu ako pôvodného zamestnávateľa. Zamestnávateľ sa mení v pracovnej zmluve automaticky, bez potreby uzatvárania dodatku k platnej pracovnej zmluve.

Pri prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov sa medzi pôvodným a preberajúcim zamestnávateľom uzatvára dohoda o prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov, v ktorej sa uvedie najmä dátum prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov, menovitý zoznam prevádzaných zamestnancov a predmet prevádzanej personálno-mzdovej agendy (ak nie je súčasťou delimitačnej zmluvy/delimitačného protokolu). Pôvodný a preberajúci zamestnávateľ musia vopred riešiť, akým spôsobom budú usporiadané vzťahy zamestnancov [­napr. menovite, ktorí zamestnanci prechádzajú k preberajúcemu zamestnávateľovi, či zamestnanec súhlasí so zásadnými zmenami pracovných podmienok (ak má k nim dôjsť), či dochádza k prevodu kolektívnej zmluvy]. Pracovnoprávna úprava pri prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov striktne nestanovuje všetky povinnosti, ktoré má zamestnávateľ vykonať, je to na vzájomnej dohode medzi pôvodným a preberajúcim zamestnávateľom.

Prechod práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov veľmi úzko súvisí s pojmom „delimitácia“ (vymedzenie, určenie, rozdelenie pôsobnosti). Vzhľadom na to, že organizačné zmeny zamestnávateľa majú dopady na pracovnoprávne vzťahy zamestnancov, na prevod sociálneho fondu, na povinnosti voči Sociálnej poisťovni, voči zdravotným poisťovniam a pod., je vhodné, aby sa pôvodný aj preberajúci zamestnávateľ dohodli, aké úlohy im z dôvodu organizačných zmien vyplývajú, ako si ich rozdelia a ako budú pri ich plnení postupovať. Na tento účel sa uzatvára delimitačný protokol (delimitačná zmluva), ktorý by mal obsahovať najmä:

  • Zoznam prevádzaných (deli­mi­tovaných) zamestnancov (Poznámka: Zamestnanci, ktorí k novému zamestnávateľovi neprechádzajú, sa v delimitačnom protokole neuvádzajú).
  • Informáciu o prevode platného znenia kolektívnej zmluvy, ak u pôvodného zamestnávateľa pôsobili zástupcovia zamestnancov.
  • Informáciu o prevode nevyčerpaného zostatku sociálneho fondu zodpovedajúceho podielu prevádzaných zamestnancov.
  • Povinnosti pôvodného zamestnávateľa:
    • poskytnúť preberajúcemu za­mestnávateľovi osobné spisy prevádzaných zamestnancov, pracovné zmluvy prevádzaných zamestnancov vrátane ich dodatkov, mzdové listy prevádzaných zamestnancov, potvrdenia prevádzaných zamestnancov o zamestnaní na účely dôchodkového poistenia,
    • poskytnúť preberajúcemu za­mestnávateľovi prehľady o zostatku dovolenky prevádzaných zamestnancov, prehľady o zrážkach zo mzdy prevádzaných zamestnancov (doplnkové dôchodkové sporenie, exekučné zrážky a ostatné zrážky zo mzdy),
    • povinnosť vydať prevádzaným zamestnancom písomné oznámenie o prechode práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov (pozri príloha),
    • povinnosť so zamestnancami, ktorým sa mali u preberajúceho zamestnávateľa zásadne zmeniť pracovné podmienky a oni so zmenami nesúhlasili, skončiť pracovný pomer,
    • povinnosť zabezpečiť oznamovaciu povinnosť voči Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam za prevádzaných zamestnancov, resp. za zamestnancov, ktorým skončil pracovný pomer z dôvodu, že pri prechode k novému zamestnávateľovi sa im mali zmeniť podstatné podmienky výkonu práce a oni so zmenami nesúhlasili.
  • Po
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály