Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Právne predpoklady pre vykonateľnosť platobného výmeru

Dátum: Rubrika: Správa daní

Platobný výmer je podstatným rozhodnutím správcu dane, nakoľko sa ním vyrubuje výška daňovej povinnosti pre daňový subjekt. Pre vykonateľnosť platobného výmeru je nevyhnutné, aby nastali zákonné predpoklady, ktoré musia byť splnené. V prvom rade musí byť platobný výmer právne súladne doručený do vlastných rúk daňového subjektu. Spôsoby doručovania do vlastných rúk ustanovuje zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“), ktorý je rámcovou právnou úpravou. Vykonateľný platobný výmer musí byť právoplatným, teda nemožno proti nemu použiť odvolanie alebo odvolanie už bolo podané, ale nemá odkladný účinok. Preto uvedené predpoklady vykonateľnosti platobného výmeru budú predmetom tohto článku.

Riadne doručenie platobného výmeru daňovému subjektu
Správca dane vydal platobný výmer, ktorým vyrubil daňovú povinnosť daňovému subjektu. Uvedený platobný výmer doručil daňovému subjektu do vlastných rúk. Konal správca dane v súlade s platným právom?
Platobný výmer musí byť vydaný vecne a miestne príslušným správcom dane a musí byť riadne doručený daňovému subjektu. Taktiež v rámci priebehu konania sa musia správne vyhodnocovať jednotlivé dôkazy a správne uplatňovať procesné inštitúty, akými je napríklad vyhotovovanie zápisníc, lehôt, doručovania v danom prípade.
Pre právnu relevantnosť a platnosť platobného výmeru vydaného v daňovom konaní je nevyhnutné nielen to, aby obsahoval všetky obsahové náležitosti uvedené v § 63 ods. 3 a 5 daňového poriadku, ale taktiež to, aby bol právne súladne doručený daňovému subjektu.
Nakoľko § 63 daňového poriadku neustanovuje špecifické právne ustanovenie, ktoré by upravovalo doručovanie platobného výmeru vydaného v daňovom konaní, tak správca dane musí pri jeho doručovaní uplatniť všeobecné ustanovenia daňového poriadku, ktoré sa týkajú doručovania písomností v daňovom konaní.
V prvom rade je potrebné vyriešiť otázku, či platobný výmer vydaný v daňovom konaní je písomnosťou, ktorá by mala byť doručená dotknutému daňovému subjektu do vlastných rúk.
Jednotlivé prípady, keď je potrebné písomnosť vydanú v daňovom konaní doručiť daňovému subjektu do vlastných rúk ustanovuje § 31 ods. 1 daňového poriadku, a to prostredníctvom taxatívneho výpočtu.
Podľa § 31 ods. 1 daňového poriadku do vlastných rúk sa doručujú písomnosti:
-
o ktorých tak výslovne ustanovuje daňový poriadok - tak napríklad do vlastných rúk sa musí podľa § 91 ods. 3 daňového poriadku doručiť daňová exekučná výzva,
-
ak je deň doručenia rozhodujúci pre začiatok plynutia lehoty, ktorej nesplnenie by pre adresáta mohlo byť spojené s právnou ujmou,
-
ak tak určí správca dane podľa vlastného uváženia.
Z uvedeného možno vyvodiť záver, že platobný výmer je takou písomnosťou vydanou v daňovom konaní, s ktorej doručením sa spája začiatok plynutia lehoty, ktorej nesplnenie by pre jej adresáta, ktorým je daňový subjekt, bolo spojené s právnou ujmou.
Okamih doručenia písomného vyhotovenia platobného výmeru je podstatný pre začiatok plynutia odvolacej lehoty podľa daňového poriadku, ktorá je podľa § 72 ods. 3 daňového poriadku 30 dní od doručenia rozhodnutia/platobného výmeru v daňovom konaní. Lehota na podanie odvolania je nesporne podstatnou zákonnou lehotou, nakoľko umožňuje podať odvolanie a tým umožniť zvrátiť právnu relevanciu platobného výmeru vydaného v daňovom konaní. Navyše premeškanie odvolacej lehoty je podstatnou právnou ujmou, ktorá spôsobí, že sa platobný výmer stane právoplatným a nemožno voči nemu použiť riadny opravný prostriedok, ktorým je odvolanie.
To teda znamená, že platobný výmer musí byť doručený danému daňovému subjektu do vlastných rúk. Ide o doručenie prostredníctvom špeciálnej obálky s doručenkou s označením "do vlastných rúk", ktorú si môže prevziať výlučne dotknutý daňový subjekt. Správcovi dane sa vráti doručenka s označením časového okamihu prevzatia platobného výmeru daňovým subjektom a jeho vlastnoručným podpisom.
______________________________
Upozornenie:
Pokiaľ sa pri doručovaní nedodrží postup doručovania do vlastných rúk ustanovený v § 31 daňového poriadku, tak správca dane sa vystavuje riziku, že pre nedodržanie formálnej stránky bude platobný výmer napadnutý odvolaním, ktoré môže byť v odvolacom konaní úspešné. Pri podaní odvolania sa totiž daňový subjekt môže dovolávať toho, že platobný výmer prevzala iná osoba, ktorá ho neinformovala o jeho obsahu a doručení, pričom nemožno považovať za ospravedlňujúce, že platobný výmer prevzal blízky rodinný príslušník dotknutého daňového subjektu.
______________________________
Úspešnosť podaného odvolania pritom znamená, že odvolací orgán buď rozhodne sám v prospech daňového subjektu alebo predmetný spis vráti prvostupňovému správcovi dane na opakované rozhodnutie, čo znamená opakované prvostupňové daňové konanie a nárast prípadných nákladov v daňovom konaní. Pritom ide náklady ustanovené v § 12 daňového poriadku, kde napríklad patria aj náklady svedkov a iných subjektov v daňovom konaní. Úspešnosť odvolania navyše spôsobuje odklad právoplatnosti a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály