Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Právna úprava ochrany osobných údajov po novele

Rubrika: Právo pre ekonómov

Ochrana osobných údajov a ochrana jednotlivcov sa zdôrazňujú najmä v súčasnom období, keď väčšina technických operácií a kontaktov medzi jednotlivcami, vládnymi i nevládnymi organizáciami jednotlivých štátov, ako aj rôznymi spoločenskými organizáciami sa realizuje prostredníctvom počítačových sietí v elektronickom prostredí. Ochrana osobných údajov v podmienkach SR vychádza z Čl. 19 ods. 3 Ústavy SR, podľa ktorého má každý právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.


Ochrana osobných údajov a ochrana jednotlivcov sa zdôrazňujú najmä v súčasnom období, keď väčšina technických operácií a kontaktov medzi jednotlivcami, vládnymi i nevládnymi organizáciami jednotlivých štátov, ako aj rôznymi spoločenskými organizáciami sa realizuje prostredníctvom počítačových sietí v elektronickom prostredí. Ochrana osobných údajov v podmienkach SR vychádza z Čl. 19 ods. 3 Ústavy SR, podľa ktorého má ka
ždý právo na ochranu pred neoprávneným zhromažďovaním, zverejňovaním alebo iným zneužívaním údajov o svojej osobe.

Zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“) s účinnosťou od 1. septembra 2002 prešiel výraznými zmenami, predovšetkým prijatím zákona č. 90/2005 Z. z. (ďalej len „novela“), ktorý nadobudol účinnosť dňom 1. mája 2005.

Novela zákona v rozhodujúcej miere precizuje niektoré pojmy vymedzené už v pôvodnom znení zákona tak, aby boli v súlade s textom smernice Európskeho parlamentu a Rady 95/46/ES o ochrane jednotlivcov pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe týchto údajov. Týkajú sa najmä takých inštitútov ako informačný systém (IS), súhlas dotknutej osoby, prevádzkovateľ, dotknutá osoba a pod. Novelou sa zároveň rozšírilo ich vymedzenie o nové pojmy, ako napr. tretia krajina, tretia strana, príjemca, zástupca prevádzkovateľa a pod.

Vzhľadom na členstvo SR v EÚ upravili sa ustanovenia pôvodného zákona o ochrane osobných údajov týkajúce sa cezhraničného toku osobných údajov. Tým sa položil dôraz najmä na skutočnosť, že prenos osobných údajov spracúvaných prevádzkovateľmi v rámci členských štátov EÚ nemôže byť obmedzený. Výnimku predstavujú národné zákony členských štátov na ochranu osobných údajov. Krajiny, ktoré nie sú členmi EÚ, sú v zákone vymedzené ako tretie krajiny. Tieto sa ďalej členia na krajiny s primeranou úrovňou ochrany osobných údajov a krajiny, ktoré nezaručujú primeranú úroveň ochrany osobných údajov.

Novelou sa výrazne upravili a doplnili ustanovenia týkajúce sa dohľadu nad ochranou osobných údajov u prevádzkovateľov, ktoré vykonáva zodpovedná osoba, ako aj ustanovenia týkajúce sa dotknutej osoby. Novela zákona zároveň zavádza inštitút osobitnej registrácie IS spracúvajúcich najmä osobitnú kategóriu osobných údajov v prípade, že ide o cezhraničný tok takejto kategórie osobných údajov do tretích krajín, ktoré nezaručujú primeranú úroveň ochrany osobných údajov. Novela výrazne zasiahla do ustanovení týkajúcich sa povinností prevádzkovateľov a tiež do ustanovení, ktoré upravujú povinnosti a oprávnenia Úradu na ochranu osobných údajov SR (ďalej len „Úrad“).

Predmet a pôsobnosť zákona

V § 1 zákon upravuje ochranu osobných údajov fyzických osôb pri ich spracúvaní, zásady spracúvania osobných údajov, bezpečnosť osobných údajov, ochranu práv dotknutých osôb, cezhraničný tok osobných údajov, registráciu a evidenciu IS, zriadenie, postavenie a pôsobnosť Úradu.

Zákon sa vzťahuje na orgány štátnej správy, orgány územnej samosprávy, iné orgány verejnej moci, ako aj na ostatné právnické osoby (PO) a fyzické osoby (FO) spracúvajúce osobné údaje, ktoré určujú účel a prostriedky spracúvania, alebo poskytujú osobné údaje na spracúvanie. Zároveň sa vzťahuje aj na prevádzkovateľov, ktorí nemajú sídlo alebo trvalý pobyt na území SR, ale sú umiestnení v zahraničí na mieste, kde sa uplatňuje právny poriadok SR prednostne na základe medzinárodného práva verejného.

Vymedzenie niektorých pojmov

Pri vymedzení pojmov v § 3 zákona, ktorý vymedzuje pojem osobný údaj a v § 4 písm. g) zákona bol vyprecizovaný pojem informačný systém s tým, že ide o akýkoľvek usporiadaný súbor, sústavu alebo databázu obsahujúcu jeden alebo viac osobných údajov systematicky spracúvaných na potreby dosiahnutia účelu podľa osobitných kritérií a podmienok s použitím automatizovaných, čiastočne automatizovaných alebo iných ako automatizovaných prostriedkov spracúvania bez ohľadu na to, či ide o systém centralizovaný, decentralizovaný alebo distribuovaný na funkčnom alebo geografickom základe, napríklad kartotéka, zoznam, register, operát, záznam alebo sústava obsahujúca spisy, doklady, zmluvy, potvrdenia, posudky, hodnotenia, testy.

Novelou zákona sa výrazne upravilo postavenie povinných aj oprávnených subjektov akými sú prevádzkovateľ, zástupca prevádzkovateľa, sprostredkovateľ, oprávnená a zodpovedná osoba, dotknutá osoba.

  • Prevádzkovateľom v zmysle zákona je orgán štátnej správy, orgán územnej samosprávy, iný orgán verejnej moci alebo iná PO alebo FO, ktorá sama alebo spoločne s inými určuje účel a prostriedky spracúvania osobných údajov. Ak účel, prípadne aj prostriedky spracúvania osobných údajov ustanovuje osobitný zákon, prevádzkovateľom je ten, koho na plnenie účelu spracúvania ustanoví zákon, alebo kto splní podmienky ustanovené zákonom. To platí aj vtedy, ak tak ustanovuje právny akt Európskych spoločenstiev a EÚ. Typickým prevádzkovateľom, ktorého ustanovuje zákon, v zmysle § 1 zákona č. 212/1995 Z. z. o koncesionárskych poplatkoch a o zmene zákona č. 468/1991 Zb. o prevádzkovaní rozhlasového a televízneho vysielania v znení neskorších predpisov je Slovenský rozhlas a Slovenská televízia. Prevádzkovateľom je tiež ten, kto podľa osobitného zákona spracúva osobné údaje. Ako príklad možno uviesť § 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov. V ňom je vopred ustanovený účel spracúvania, určené sú podmienky, ktoré musí spĺňať budúci prevádzkovateľ, hoci osobitný zákon expressis verbis neurčuje konkrétneho prevádzkovateľa.

  • Sprostredkovateľom je orgán štátnej správy, orgán územnej samosprávy, iný orgán verejnej moci alebo iná PO alebo FO spracúvajúca osobné údaje v me- ne prevádzkovateľa alebo zástupcu prevádzkovateľa.

  • Oprávnenou osobou je každá FO prichádzajúca do styku s osobnými údajmi v rámci svojho pracovnoprávneho vzťahu, štátnozamestnaneckého pomeru, služobného pomeru, členského vzťahu, na základe poverenia, zvolenia alebo vymenovania alebo v rámci výkonu verejnej funkcie, ktorá môže osobné údaje spracúvať len na základe pokynu prevádzkovateľa, zástupcu prevádzkovateľa alebo sprostredkovateľa, ak tento zákon alebo osobitný zákon neustanovuje inak.
  • Zástupcom prevádzkovateľa je PO alebo FO, ktorá na území SR zastupuje prevádzkovateľa so sídlom alebo s trvalým pobytom v tretej krajine.
  • Dotknutou osobou je každá FO, o ktorej sa spracúvajú osobné údaje.
  • Treťou stranou je orgán štátnej správy, orgán územnej samosprávy, iný orgán verejnej moci alebo iná PO alebo FO iná ako dotknutá osoba, vlastný prevádzkovateľ alebo zástupca prevádzkovateľa, jeho sprostredkovateľ a ich oprávnené osoby.
  • Príjemcom je orgán štátnej správy, orgán územnej samosprávy, iný orgán verejnej moci alebo iná PO alebo FO, ktorej sú osobné údaje poskytnuté alebo sprístupnené. Za príjemcu sa nepovažuje prevádzkovateľ, ktorý je oprávnený spracúvať osobné údaje na základe § 2 ods. 1 písm. f) zákona (t. j. pre výkon kontroly, dohľadu, dozoru alebo uplatňovania regulácie v súvislosti s výkonom verejnej moci vo veciach verejného poriadku a bezpečnosti, predchádzania, zamedzovania, odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti, zisťovania jej páchateľov, vyšetrovania a stíhania trestných činov, ako aj významného ekonomického alebo finančného záujmu SR alebo EÚ vrátane menových, rozpočtových a daňových záležitostí). Úrad pri plnení úloh ustanovených zákonom sa za príjemcu nepovažuje.

Povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľa

Prevádzkovateľ v zmysle zákona o ochrane osobných údajov je povinný:

  • Pre
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály