Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pravidlá započítania pohľadávok u podnikateľov

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Započítanie pohľadávok znamená právny akt, ktorým zanikajú vzájomné práva a povinnosti veriteľa a dlžníka. Právnym následkom započítania je zánik vzájomných pohľadávok, ktorý nastane, ak sú splnené všetky predpoklady pre započítanie.

Pravidlá započítania pohľadávok sú uvedené vo viacerých všeobecne záväzných právnych predpisoch.


Pravidlá započítania pohľadávok podľa Občianskeho zákonníka

Započítanie pohľadávok je upravené predovšetkým v zákone č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p. (ďalej len „Občiansky zákonník“). Podľa § 580 Občianskeho zákonníka, ak veriteľ a dlžník majú vzájomné pohľadávky, ktorých plnenie je rovnakého druhu, zaniknú započítaním, pokiaľ sa vzájomne kryjú, ak niektorý z účastníkov urobí voči druhému prejav smerujúci k započítaniu. Zánik nastane okamihom, keď sa stretli pohľadávky spôsobilé na započítanie.

Započítanie pohľadávok znamená právny akt, ktorým zanikajú vzájomné práva a povinnosti veriteľa a dlžníka. Právnym následkom započítania je zánik vzájomných pohľadávok, ktorý nastane, ak sú splnené všetky predpoklady pre započítanie, konkrétne:

  1. Vzájomnosť pohľadávok – o vzájomné pohľadávky pôjde vtedy, ak veriteľ má pohľadávky a zároveň aj záväzky voči dlžníkovi a dlžník má záväzky a súčasne aj pohľadávky voči veriteľovi.
  2. Vzájomné stretnutie pohľadávok – započítanie možno účinne urobiť až potom, keď sa vzájomné pohľadávky stretnú, pričom právne následky započítania  nastanú ku dňu stretnutia pohľadávok, t. j. ku dňu keď sú pohľadávky spôsobilé na započítanie (splatné, žalovateľné a nepremlčané) a nie ku dňu, keď niektorý z účastníkov urobí voči druhému prejav smerujúci k započítaniu. Právne účinky započítania nenastanú, ak jednostranný prejav smerujúci k započítaniu bol urobený skôr, než sa vzájomné pohľadávky stretli, t. j. skôr než boli spôsobilé na započítanie.
  3. Vzájomné krytie pohľadávok – pohľadávky sa započítavajú len v rozsahu, v akom sa vzájomne kryjú. Ak jedna z pohľadávok prevyšuje druhú, zaniká len do výšky protipohľadávky a v prevyšujúca časť zostáva naďalej v platnosti.
  4. Rovnaký druh pohľadávok, t. j. plnenie rovnakého druhu – započítava sa rovnaký druh pohľadávok. Pohľadávky môžu byť peňažné aj nepeňažné, v praxi ide najčastejšie o započítanie peňažných pohľadávok.
  5. Spôsobilosť pohľadávok na započítanie – nie všetky pohľadávky sú spôsobilé na započítanie. Započítateľnými nie sú tie pohľadávky, ktorých započítanie je vylúčené zákonom alebo dohodou veriteľa a dlžníka.
  6. Prejav smerujúci k započítaniu – vždy ide o právny úkon, z obsahu ktorého musí byť zrejmé najmä to, aká pohľadávka sa uplatňuje na započítanie, v akej výške a proti ktorej pohľadávke veriteľa.

Ak pri započítaní pohľadávok chýba ktorýkoľvek z uvedených predpokladov, právne účinky započítania pohľadávok nenastanú.

V § 581 Občianskeho zákonníka je vymedzený okruh nezapočítateľných pohľadávok, v ods. 3 cit. ustanovenia je upravená prípustnosť započítania týchto pohľadávok, a to dohodou účastníkov, avšak len za predpokladu, že ide o vzájomné pohľadávky, ktorých plnenie je rovnakého druhu.

Započítanie nie je prípustné proti:

  • pohľadávke na náhradu škody spôsobenej na zdraví, okrem prípadu, ak by išlo o vzájomnú pohľadávku na náhradu škody toho istého druhu,
  • pohľadávkam, ktoré nemožno postihnúť výkonom rozhodnutia.

Započítať nemožno:

  • premlčané pohľadávky,
  • pohľadávky, ktorých sa nemožno domáhať na súde,
  • pohľadávky z vkladov,
  • proti splatnej pohľadávke pohľadávku, ktorá ešte nie je splatná.
Príklad č. 1:
Podnikateľ eviduje voči svojmu obchodnému partnerovi pohľadávku (dobropis) vo výške 500 €. Voči tomuto partnerovi eviduje zároveň aj záväzok (faktúru) vo výške 1000 €.

V tomto prípade pri vzájomnom započítaní pohľadávok a záväzkov zanikne pohľadávka aj záväzok v sume 500 €, zvyšná suma 500 € ostáva záväzkom a podnikateľ je povinný ju uhradiť.

***

Príklad č. 2:
Podnikateľ eviduje voči svojmu obchodnému partnerovi pohľadávku (dobropis) vo výške 1 500 €. Voči tomuto partnerovi eviduje zároveň aj záväzok (faktúru) vo výške 1500 €.

V tomto prípade pri vzájomnom započítaní pohľadávok zanikne pohľadávka aj záväzok v sume 1 500 €.

***

Občiansky zákonník upravuje dva prípady započítania pohľadávok:

  1. Jednostranný právny úkon – jeden účastník zápočtu v prípade naplnenia zákonných predpokladov aj bez súhlasu druhého účastníka započítava vzájomné pohľadávky a o tomto jednostrannom započítaní len informuje druhého účastníka. Informácia musí byť písomná a z oznámenia musí byť zrejmé, ktoré pohľadávky sa uplatňujú na započítanie, v akej výške a proti ktorým záväzkom.
  2. Dvojstranný právny úkon, t. j. dohoda o vzájomnom započítaní pohľadávok medzi účastníkmi započítania – v praxi častejšie realizovaná forma započítania pohľadávok, dohoda musí mať písomnú formu a z dohody musí byť zrejmé, aké pohľadávky sa započítavajú (pohľadávky musia byť identifikované a presne vyčíslené napríklad aj s odvolaním sa na ďalšie doklady), v dohode musí byť uvedený deň, ku ktorému sa pohľadávky započítavajú a tiež spôsob usporiadania sumy prevyšujúcej vzájomný zápočet.


Pravidlá započítania pohľadávok podľa Obchodného zákonníka

Podmienky vzájomného započítania pohľadávok z obchodno-záväzkových vzťahov riešia okrem Občianskeho zákonníka aj ustanovenia Obchodného zákonníka, konkrétne § 358 – § 364, podľa ktorých na započítanie sú spôsobilé najmä tie pohľadávky, ktoré možno uplatniť na súde, avšak započítať možno aj:

  • premlčané pohľadávky, ale len v prípade, že premlčanie nastalo až po dobe, keď sa pohľadávky stali spôsobilými na započítanie,
  • pohľadávku, ktorá nie je splatná len preto, že veriteľ na žiadosť dlžníka odložil dobu splatnosti jeho záväzku bez toho, aby sa zmenil jeho obsah,
  • peňažné pohľadávky znejúce na rôzne meny, len keď tieto meny sú voľne zameniteľné,
  • pohľadávku, ktorá bola postupne prevedená na niekoľko osôb, ale v tomto prípade môže dlžník použiť na započítanie iba pohľadávku, ktorú mal v čase prevodu voči prvému veriteľovi a pohľadávku, ktorú má voči poslednému veriteľovi.

Proti splatnej pohľadávke nemožno započítať nesplatnú pohľadávku, výnimku tvorí prípad, že ide o pohľadávku voči dlžníkovi, ktorý nie je schopný plniť svoje peňažné záväzky.

Dôležité je, že podľa Obchodného zákonníka na základe dohody veriteľa a dlžníka možno započítať akékoľvek vzájomné pohľadávky, ak iný zákon neurčí inak.

Príklad č. 3:
V marci 2010 dodávateľ tepla a teplej úžitkovej vody poslal správcovi bytov faktúru za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody za prvé mesiace roka 2010 (január a február) vo výške 15 500 €, zároveň správca bytov prijal od toho istého dodávateľa dobropis za dodávku týchto komodít za rok 2009 vo výške 5 500 €.

Vzápätí tento dodávateľ poslal správcovi bytov písomnú informáciu o tom, že si dobropis započítal s faktúrou za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody za mesiace január a február 2010, a to vo výške 5 500 €, zvyšnú sumu 10 000 € je povinný správca bytov uhradiť.

***

Príklad č. 4:
V marci 2010 dodávateľ tepla a teplej úžitkovej vody poslal správcovi bytov faktúru za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody za prvé mesiace roka 2010 (január a február) vo výške 15 500 €, zároveň správca bytov prijal od toho istého dodávateľa dobropis za dodávku týchto komodít za rok 2009 vo výške 5 500 €.

Správca bytov vypracoval dohodu o započítaní pohľadávok a záväzkov, v ktorej navrhol započítať pohľadávky a záväzky vzniknuté z dobropisu a z faktúry za dodávku tepla a teplej úžitkovej vody za mesiace január a február 2010. Písomnú dohodu zaslal dodávateľovi. V tomto prípade pri vzájomnom zápočte pohľadávok zanikne pohľadávka aj záväzok v sume 5 500 €, zvyšnú sumu 10 000 € správca bytov uhradí dodávateľovi.

***


Pravidlá započítania pohľadávok podľa zákona o účtovníctve

Zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) v § 7 ods. 5 ustanovuje tzv. zákaz kompenzácie, resp. započítania pri vzniku majetku, záväzkov, nákladov, výnosov, výdavkov a príjmov. Účtovná jednotka je povinná účtovať majetok a záväzky, náklady a výnosy, v

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály