Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pravidelná a príležitostná práca z domácnosti zamestnanca

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Novela zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“ alebo „ZP“), ktorá bola vykonaná zákonom č. 76/2021 Z. z., s účinnosťou od 1. 3. 2021 zmenila definíciu domáckej práce a telepráce, ale jej podstata a základné charakteristiky sa nezmenili. V pracovnoprávnej oblasti sa v súvislosti s výkonom práce z domu stretávame s dvoma pojmami, ktorými sú home office ako príležitostná práca z domu a domácka práca/telepráca ako pravidelná práca z domu. Právna úprava Slovenskej republiky vymedzuje len pojem domácka práca, ale pojem home office nepozná. Anglické znenie dohovoru Medzinárodnej organizácie práce č. 177 z roku 1996 upravuje tzv. home work, pričom slovenské znenie prekladu dohovoru používa slovné spojenie „práca doma“. Domácka práca/telepráca a home office majú spoločnú vlastnosť, ktorá spočíva v tom, že ide o špecifický druh vykonávania práce, ktorá nie je viazaná na pracovisko zamestnávateľa, ale na iné (hocijaké) miesto výkonu práce, najčastejšie bydlisko (domácnosť) zamestnanca.

Výkon domáckej práce a telepráce Zákonník práce naďalej umožňuje len u zamestnancov, s ktorými má zamestnávateľ uzatvorenú pracovnú zmluvu. Zamestnanci pracujúci na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru takto pracovať nemôžu. Novela Zákonníka práce upresňuje, že o domácku prácu/teleprácu ide vtedy, ak sa práca, ktorá by mohla byť vykonávaná na pracovisku zamestnávateľa, vykonáva pravidelne z domácnosti zamestnanca. Navyše na výkon domáckej práce sa vyžaduje dohoda zamestnávateľa so zamestnancom v pracovnej zmluve. Medzi základné charakteristiky domáckej práce a telepráce patrí:

-
na výkon práce sa vyžaduje dohoda zamestnávateľa so zamestnancom v pracovnej zmluve
-
ide o výkon práce z domácnosti, kedy ide o miesto dohodnuté medzi zamestnancom a zamestnávateľom
-
miesto výkonu práce musí byť dohodnuté v pracovnej zmluve (podstatná náležitosť pracovnej zmluvy)
-
pravidelný výkon práce z domácnosti
-
druh práce musí byť možné vykonávať aj na pracovisku zamestnávateľa
-
pracovný čas primárne rozvrhuje zamestnávateľ, ale zamestnávateľ a zamestnanec sa môžu dohodnúť, že zamestnanec si bude rozvrhovať pracovný čas sám
-
zamestnávateľ má povinnosť uhrádzať zamestnancovi preukázateľne zvýšené výdavky spojené s používaním jeho vlastných prostriedkov (podmienkou je existencia dohody o ich používaní)
-
len výkon práce v pracovnom pomere.
Spoločným znakom
domáckej práce a telepráce je, že ide o pravidelný výkon práce v domácnosti zamestnanca, pričom za domácnosť sa považuje akékoľvek iné dohodnuté miesto mimo pracoviska zamestnávateľa; nemusí to teda byť len domácnosť zamestnanca v štandardnom význame tohto pojmu (trvalý či prechodný pobyt zamestnanca), ale aj iné miesto (chalupa, kaviareň a pod.). Podstatné teda je, že výkon práce je mimo pracoviska zamestnávateľa.
Hlavným odlišným znakom
telepráce od domáckej práce je, že pri telepráci sa práca vykonáva s použitím informačných technológií, pri ktorých dochádza
pravidelne k elektronickému prenosu dát na diaľku
. Ani pri domáckej práci nie je vylúčené použitie informačnej technológie (napr. tablet, počítač), ale ide predovšetkým len o jeden z nástrojov, ktorý je určený na výkon domáckej práce. Pri telepráci sa však informačná technológia používa nielen na výkon práce, ale slúži aj k pravidelnému elektronickému prenosu údajov (dát) medzi zamestnancom a zamestnávateľom. To znamená, že ak zamestnanec používa pri práci napr. telefón, počítač aj na komunikáciu so zamestnávateľom, ide o teleprácu (napr. zamestnanci na call centrách, grafici, účtovníci, programátori). O teleprácu nepôjde, ak úlohou zamestnanca je vykonať prácu (napr. pripraviť internú smernicu k stravovaniu zamestnancov) a výsledok svojej práce zaslať zamestnávateľovi prostredníctvom e-mailu. Aj v tomto prípade sa pri výkone práce používa počítač (informačná technológia), ale len na uľahčenie práce, a nie na pravidelné spojenie sa so zamestnávateľom, t.j. nedochádza tu k pravidelnému toku údajov.
Od práce z domácnosti, ktorá je upravená v § 52 ods. 1 ZP, treba odlišovať výkon práce z domu formou home office. O výkon práce
formou home office
ide v prípade, ak zamestnanec vykonáva prácu doma iba príležitostne, t.j. nejde o "trvalú pravidelnú" prácu z domácnosti podľa § 52 ods. 1 ZP, ale o príležitostnú prácu z domu podľa § 52 ods. 2 ZP, v zmysle ktorého:
"Za domácku prácu alebo teleprácu sa nepovažuje práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolností so súhlasom zamestnávateľa alebo po dohode s ním doma alebo na inom ako zvyčajnom mieste výkonu práce za predpokladu, že druh práce, ktorý zamestnanec vykonáva podľa pracovnej zmluvy, to umožňuje."
Aj výkon práce z domu formou home office teda treba odsúhlasiť či dohodnúť.
domácka práca/telepráca -> výkon práce z domácnosti pravidelne (dohoda zamestnávateľa so zamestnancom v pracovnej zmluve)
 home office -> výkon práce z domácnosti nepravidelne (so súhlasom alebo po dohode so zamestnávateľom)
Deliacim kritériom, keď ide a keď nejde o domácku prácu/teleprácu, je naďalej
otázka pravidelnosti výkonu
práce mimo pracoviska zamestnávateľa. Pod pojmom "pravidelnosť" možno rozumieť, že práca z domácnosti sa bude
pravidelne vykonávať v rozsahu celého ustanoveného týždenného pracovného času alebo jeho časti
(napr. jeden, dva dni v týždni). Uvedené vyplýva z § 52 ods. 1 Zákonníku práce: "
Ak sa práca, ktorá by mohla byť vykonávaná na pracovisku zamestnávateľa, vykonáva pravidelne v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času alebo jeho časti z domácnosti zamestnanca, ide o: a) domácku prácu, b) teleprácu, ak sa práca vykonáva s použitím informačných technológií, pri ktorých dochádza pravidelne k elektronickému prenosu dát na diaľku.
Za domácku prácu/teleprácu sa však nepovažuje práca, ktorú zamestnanec vykonáva príležitostne alebo za mimoriadnych okolností so súhlasom zamestnávateľa z domácnosti, ak to povaha práce umožňuje, tzv. home office. Aj po novele Zákonníka práce platí, že o výkon príležitostnej domáckej práce ide vtedy, ak absentuje princíp pravidelnost
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály