Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pracovné uplatnenie občana so zdravotným postihnutím

Rubrika: Problémy z praxe

Podpora zamestnanosti občanov so zdravotným postihnutím sa realizuje prostredníctvom opatrení aktívnej politiky trhu práce, definovaných zákonom o službách zamestnanosti. Podľa cit. zákona Úrad práce sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky poskytuje zamestnávateľovi alebo samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá je občanom so zdravotným postihnutím, príspevok na činnosť pracovného asistenta.

Podpora zamestnanosti občanov so zdravotným postihnutím sa realizuje prostredníctvom opatrení aktívnej politiky trhu práce, definovaných zákonom č. 5/2004 Z. z. o službách zamestnanosti (Národný projekt II – 2) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon č. 5/2004 Z. z.“).

Podľa § 59 zákona č. 5/2004 Z. z. Úrad práce sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVaR SR) poskytuje zamestnávateľovi alebo samostatne zárobkovo činnej osobe (SZČO), ktorá je občanom so zdravotným postihnutím (ZP), príspevok na činnosť pracovného asistenta.

Príspevok na pracovného asistenta možno poskytnúť:

  1. Zamestnávateľovi – pracovný asistent je zamestnanec, ktorý poskytuje pomoc pri výkone prác a osobných potrieb zamestnancom, ktorí sú občanmi so ZP počas ich pracovného času.
  2. SZČO, ktorá je občanom so ZP na pomoc, súvisiacu s podnikateľskou činnosťou. Pracovný asistent je fyzická osoba, ktorá poskytuje SZČO pomoc pri výkone prác a osobných potrieb na základe zmluvy o poskytovaní pracovnej asistencie, uzatvorenej v zmysle Občianskeho zákonníka.
  3. Občanovi so ZP, ktorý je znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie a ktorý sa zúčastňuje zaškoľovania alebo prípravy na pracovné uplatnenie. Pracovný asistent je zamestnanec, ktorý poskytuje pomoc takémuto občanovi pri zapracovaní alebo príprave na pracovné uplatnenie a pri vykonávaní osobných potrieb počas tohto času. Zamestnanci cirkvi a náboženských spoločností, vykonávajúci duchovnú činnosť, sa pre účely tohto zákona nepovažujú za zamestnancov.

Príprava na pracovné uplatnenie občana so ZP – podľa ustanovenia § 55a zákona č. 5/2004 Z. z.:

  • Sa vykonáva najmä so zreteľom na jeho zdravotnú spôsobilosť na prácu, pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a na náročnosť pracovnej činnosti, ktorú bude po skončení prípravy na pracovné uplatnenie vykonávať. Na účely tohto zákona príprava na pracovné uplatnenie občana so ZP zahŕňa zaškolenie a prípravu na prácu. Príprava na pracovné uplatnenie občana so ZP trvá najviac šesť mesiacov.
  • Zaškolením sa umožňuje občanovi so ZP, ktorý nie je schopný podrobiť sa sústavnej príprave na povolanie, alebo u ktorého tento spôsob prípravy nie je potrebný, získať odborné zručnosti a praktické skúsenosti na vykonávanie pracovnej činnosti. Zaškolenie sa spravidla končí záverečnou skúškou.
  • Je príprava, umožňujúca postupné prispôsobovanie sa na výkon práce.

Znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie môže byť napr.:

  • občan mladší ako 25 rokov veku, ktorý skončil sústavnú prípravu na povolanie v dennej forme štúdia pred menej ako dvomi rokmi a nezískal svoje prvé pravidelne platené zamestnanie,
  • občan starší ako 50 rokov veku,
  • občan vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej 12 mesiacov,
  • občan, ktorý nevykonával zárobkovú činnosť, ani sa nepripravoval na povolanie v rámci sústavnej prípravy na povolanie najmenej počas 24 mesiacov pred dňom ostatného zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie,
  • rodič alebo osoba, ktorej súd zveril dieťa do starostlivosti podľa osobitného predpisu,
  • občan, ktorý stratil schopnosť vykonávať svoje doterajšie zamestnanie zo zdravotných dôvodov a nie je občan so ZP,
  • občan so ZP a pod.

Občan so ZP:

  • je občan uznaný za invalidného občana podľa osobitného predpisu,
  • preukazuje invaliditu a percentuálnu mieru poklesu jeho schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť z dôvodu telesnej poruchy, duševnej poruchy alebo poruchy správania rozhodnutím alebo oznámením Sociálnej poisťovne alebo posudkom útvaru sociálneho zabezpečenia podľa osobitného predpisu.

Zamestnávateľ môže zapracovať znevýhodneného uchádzača o zamestnanie, ktorý je občanom so ZP pred prijatím do zamestnania na vykonávanie požadovaných pracovných činností, pričom ide o nadobudnutie praktických skúseností a pracovných návykov, potrebných na vykonávanie činností u zamestnávateľa. Pri zapracovaní, ktoré trvá najviac 3 mesiace v rozsahu najviac 30 hodín týždenne, môže tomuto občanovi poskytovať pomoc aj pracovný asistent, ktorý je zamestnancom zamestnávateľa, u ktorého sa občan so ZP zapracováva.

Príprava na pracovné uplatnenie občana so ZP sa vykonáva najmä so zreteľom na jeho zdravotnú spôsobilosť na prácu, pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a na náročnosť pracovnej činnosti, ktorú bude po skončení prípravy na pracovné uplatnenie vykonávať. Táto príprava zahŕňa zaškolenie a prípravu na prácu občana so ZP, ktorá trvá najviac šesť mesiacov, počas ktorej môže takémuto občanovi poskytovať pomoc pracovný asistent, ktorý je zamestnancom. Táto činnosť sa realizuje vo vzdelávacom zariadení, u zamestnávateľa. Pracovný asistent musí mať 18 rokov veku a spôsobilosť na právne úkony.

Občan so ZP preukazuje mieru poklesu vykonávať zárobkovú činnosť v porovnaní so zdravou osobou predložením potvrdenia (rozhodnutia, resp. oznámenia) Sociálnej poisťovnev zmysle zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) (novela č. 555/2007 účinná od 1. 1. 2008), ktorým bol uznaný invalidným, táto miera je pre vznik nároku na tento príspevok viac ako 40 %.

Prevažná časť takýchto občanov sú poberateľmi invalidných dôchodkov (v niektorých prípadoch sú to aj invalidní občania, ktorým z ekonomických dôvodov nárok na poberanie invalidného dôchodku nevznikol).

Nárok na prís

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály