Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Práca nadčas a náhradné voľno za prácu nadčas

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien.

 

Pojem práca nadčas definuje Zákonník práce v § 97 a čiastočne aj v § 96:

Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovných zmien. 

U zamestnanca s kratším pracovným časom je práca nadčas práca presahujúca jeho   týždenný pracovný čas. Tomuto zamestnancovi nemožno nariadiť prácu nadčas

Pri pružnom pracovnom čase je práca nadčas práca vykonávaná zamestnancom   na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom mimo základného pracovného času pri uplatnení:

  • pružného pracovného dňa nad dĺžku pracovnej zmeny pripadajúcej na príslušný deň   podľa rozvrhu týždenného pracovného času určeného zamestnávateľom, 
  • pružného pracovného týždňa nad určený týždenný pracovný čas, 
  • pružného štvortýždňového pracovného obdobia nad určený pracovný čas pripadajúci   na toto obdobie. 

Ak zamestnanec nadpracúva prácou vykonávanou nad určený týždenný pracovný čas   pracovné voľno, ktoré mu zamestnávateľ poskytol na jeho žiadosť, alebo pracovný čas, ktorý odpadol pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, nejde o prácu nadčas.

Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len v prípadoch prechodnej a naliehavej zvýšenej potreby práce, alebo ak ide o verejný záujem, a to aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne za podmienok ustanovených v § 94 ods. 2 až 4 Zákonníka práce aj na dni pracovného pokoja. Nepretržitý odpočinok medzi dvoma zmenami sa nesmie pritom skrátiť na menej ako osem hodín. Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac   štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami   zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe   nasledujúcich. V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu  najviac 150 hodín. Do počtu hodín najviac prípustnej práce nadčas v roku sa nezahŕňa práca nadčas, za ktorú zamestnanec dostal náhradné voľno, alebo ktorú vykonával pri:

  •  naliehavých opravár
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály