Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pôžička od spoločníka z pohľadu dane z príjmov

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Jednou z možností, ako môže spoločnosť s ručením obmedzeným rýchlo a jednoducho získať finančné prostriedky pre svoju aktuálnu potrebu, je pôžička od spoločníkov, prípadne od inej fyzickej alebo právnickej osoby. V čase krízového hospodárskeho vývoja spoločnosti spoločníci často nemajú inú možnosť, ako siahať po poskytovaní pôžičiek z vlastného vrecka.

Jednou z možností, ako môže spoločnosť s ručením obmedzeným (s. r. o.) rýchlo a jednoducho získať finančné prostriedky pre svoju aktuálnu potrebu, je pôžička od spoločníkov, prípadne od inej fyzickej osoby (FO) alebo právnickej osoby (PO). Negatívom tohto spôsobu substitúcie vlastných zdrojov môže byť celkový nepriaznivý pohľad na spoločnosť (požičiavaním si od spoločníkov a iných osôb sa prehlbuje zadĺženie spoločnosti, čo nebudí dôveru v jej solventnosť a ukazuje na jej momentálnu ekonomickú neúspešnosť). V čase krízového hospodárskeho vývoja spoločnosti však spoločníci často nemajú inú možnosť, ako siahať po poskytovaní pôžičiek z vlastného vrecka.

Zmluva o pôžičke uzatvorená so spoločníkom

Zmluva o pôžičke je ako zmluvný typ upravená ustanovením § 657 a § 658 Občianskeho zákonníka. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť na súkromnoprávne rozdiely medzi zmluvou o pôžičke a zmluvou o úvere, ktorá je upravená v § 497 až 507 Obchodného zákonníka. V praxi sa niekedy vyskytuje mylný názor, že spoločník môže so spoločnosťou uzavrieť len zmluvu o úvere. Dôvodom má byť fakt, že vzťah spoločníka a spoločnosti sa riadi treťou časťou Obchodného zákonníka – v tejto časti je úprava zmluvného typu zmluvy o úvere. Tento názor je v rozpore s platnou legislatívou hneď dvakrát:

  1. Podľa § 261 ods. 3 písm. a) Obchodného zákonníka sa jeho treťou časťou spravujú, bez ohľadu na povahu účastníkov, záväzkové vzťahy medzi:
    • zakladateľmi obchodnej spoločnosti,
    • spoločníkom a obchodnou spoločnosťou, ako aj medzi spoločníkmi navzájom, pokiaľ ide o vzťahy týkajúce sa účasti na spoločnosti, ako aj vzťahy zo zmlúv, ktorými sa prevádza podiel spoločníka,
    • štatutárnym orgánom alebo členom štatutárnych a dozorných orgánov spoločnosti a obchodnou spoločnosťou, ako aj vzťahy medzi spoločníkom a obchodnou spoločnosťou pri zriaďovaní záležitostí spoločnosti a
    • prokuristom a spoločnosťou pri výkone jeho poverenia.

S prihliadnutím na uvedené, nemožno zjednodušene povedať, že všetky vzťahy spoločníka a spoločnosti podliehajú tretej časti Obchodného zákonníka. Vzťah spoločníka a spoločnosti založený zmluvou o pôžičke sa netýka účasti na spoločnosti a tak nie je dôvod tento vzťah automaticky podrobovať tretej časti Obchodného zákonníka.

  1. Skutočnosť, že vzťah medzi určitými osobami sa spravuje treťou časťou Obchodného zákonníka neznamená, že tieto strany nemôžu uzavrieť zmluvu, ktorá je, ako zmluvný typ, upravená len v Občianskom zákonníku. Pretože tretia časť Obchodného zákonníka neupravuje zmluvný typ zmluvy o pôžičke, možno pochopiteľne uzavrieť medzi týmito osobami zmluvu o pôžičke podľa Občianskeho zákonníka. Tento vzťah sa môže v otázkach neupravených § 657 a § 658 Občianskeho zákonníka spravovať treťou časťou Obchodného zákonníka (§ 261 ods. 6 Obchodného zákonníka).

Zmluva o pôžičke medzi spoločníkom a s. r. o., pokiaľ sa netýka účasti spoločníka na spoločnosti, sa teda riadi celá Občianskym zákonníkom, t. j. napr. aj vo veciach premlčania práva alebo vo veciach splnenia záväzku peňažnej povahy. Podľa § 262 Obchodného zákonníka sa zmluvné strany môžu dohodnúť, že uvedená pôžička sa bude spravovať Obchodným zákonníkom. Urobili by tak z toho dôvodu, že úprava v Obchodnom zákonníku sa pre zmluvné strany javí lepšou, resp. vhodnejšou a z toho dôvodu svoj záväzkový vzťah subsumujú pod ustanovenia Obchodného zákonníka.

Stručné porovnanie zmluvného typu zmluvy o pôžičke a zmluvy o úvere obsahuje nasledujúca tabuľka:

Text

Zmluva o pôžičke

Zmluva o úvere

Právna úprava

§ 657 a § 658 Občianskeho zákonníka

§ 497 až 507 Obchodného zákonníka

Zmluvné strany

veriteľ a dlžník

veriteľ a dlžník (do momentu poskytnutia peňažných prostriedkov je veriteľ v skutočnosti dlžníkom)

Podstatné náležitosti

určenie zmluvných strán

určenie zmluvných strán

prenechanie vecí určených podľa druhu veriteľom dlžníkovi

záväzok veriteľa, že na žiadosť dlžníka poskytne peňažné prostriedky

určenie prenechaných vecí

určenie maximálnej výšky peňažných prostriedkov

záväzok dlžníka prenechané veci vrátiť (nemusí byť stanovený dátum vrátenia)

záväzok dlžníka poskytnuté peňažné prostriedky vrátiť

záväzok dlžníka zaplatiť úroky

Predmet zmluvy

veci určené podľa druhu – peniaze a iné veci určené druhovo

peniaze

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály