Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pozemkové spoločenstvá – vybrané problémy

Rubrika: Daň z príjmov

Vznik, právne postavenie, hospodárenie a zánik pozemkových spoločenstiev, ako aj niektoré práva, povinnosti a vzájomné vzťahy členov pozemkového spoločenstva upravuje v súčasnosti zákon o pozemkových spoločenstvách. Tento zákon umožňuje založiť dva druhy pozemkových spoločenstiev a to, bez právnej subjektivity a s právnou subjektivitou.

Vznik, právne postavenie, hospodárenie a zánik pozemkových spoločenstiev, ako aj niektoré práva, povinnosti a vzájomné vzťahy členov pozemkového spoločenstva upravuje v súčasnosti zákon č. 181/1995 Z. z. o pozemkových spoločenstvách v z. n. p. (ďalej len „zákon o pozemkových spoločenstvách“).

Tento zákon umožňuje založiť dva druhy pozemkových spoločenstiev:

  • bez právnej subjektivity,
  • s právnou subjektivitou.

Pozemkové spoločenstvá bez právnej subjektivity

Pozemkové spoločenstvá, či už lesné, poľnohospodárske alebo iné, vznikali rôznym spôsobom a podľa rôznych zákonov. Tak vznikli aj také, ktoré nemajú právnu subjektivitu, nemajú spôsobilosť na práva a povinnosti, napriek tomu však majú snahu obhajovať a presadzovať záujmy svojich členov – spoločníkov. Takéto pozemkové spoločenstvo nie je vlastníkom pôdy. Vlastníkmi pôdy sú jednotliví spoločníci.

Podľa § 10 ods. 1 zákona o pozemkových spoločenstvách spoločenstvo bez právnej subjektivity zakladajú vlastníci podielov spoločnej nehnuteľnosti zápisom do zoznamu spoločníkov. Podmienkou zápisu je aj písomné vyhlásenie spoločníkov o združení sa. Na vznik pozemkového spoločenstva bez právnej subjektivity je potrebný:

  • zápis spoločníkov vlastniacich najmenej 2/3 spoločnej nehnuteľnosti,
  • súhlas Slovenského pozemkového fondu za vlastnícke podiely spoločnej nehnuteľnosti v jeho správe.

Spoločníci sú povinní oznámiť vznik spoločenstva bez právnej subjektivity Obvodnému lesnému úradu, ktorý vedie register pozemkových spoločenstiev a súčasne oznámia, kto je splnomocnený v ich mene konať navonok.

Podľa § 6 ods. 5 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) príjmom z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti je aj príjem z akéhokoľvek nakladania s obchodným majetkom daňovníka.

Pojem obchodný majetok je definovaný v § 2 písm. m) ZDP v nadväznosti na § 6 ods. 1 a 2 a predstavuje súhrn majetkových hodnôt (vecí, pohľadávok a iných práv a pod.), ktoré má fyzická osoba vo vlastníctve, a ktoré využíva na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie týchto príjmov, o ktorých táto fyzická osoba účtuje alebo vedie daňovú evidenciu. Obchodným majetkom je pôda, ktorú vlastní jednotlivý spoločník, ak sa ju rozhodne vložiť do obchodného majetku. Pri ocenení pôdy spoločníkov sa môže vychádzať z ocenenia pozemkov ako celku a následne na jednotlivých vlastníkov pôdy ho ur

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály