Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Pozastavenie prevádzkovania živnosti a súvisiace povinnosti

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v z. n. p. umožňuje podnikateľovi pozastaviť prevádzkovanie živnosti. Pri pozastavení živnosti oznamuje podnikateľ túto skutočnosť miestne príslušnému obvodnému úradu – odboru živnostenského podnikania na tlačive „Oznámenie o pozastavení prevádzkovania živnosti“ (http://www.minv.sk/?ine-vzory-tlaciv), ku ktorému priloží kolok v hodnote 4 €. Minimálna doba prerušenia je najmenej na 6 mesiacov, maximálna je určená na 3 roky.

Maximálna doba prerušenia živnosti na tri roky znamená, že prerušenie živnosti nemožno po troch rokoch ďalej predlžovať, podnikateľ sa musí rozhodnúť, či živnosť bude prevádzkovať alebo ju úplne zruší. Samozrejme po opätovnom obnovení živnosti a nasledujúcej podnikateľskej činnosti sa dá živnosť opäť prerušiť na tri roky. Pozastavenie prevádzkovania živnosti sa považuje za zánik živnostenského oprávnenia na vymedzené obdobie, nakoľko v čase pozastavenia živnostenského oprávnenia podnikateľ nie je oprávnený vykonávať podnikateľskú činnosť a nemá postavenie podnikateľa. Dňom pozastavenia živnosti vyplývajú pre podnikateľa povinnosti voči zdravotnej poisťovni, Sociálnej poisťovni, ale aj voči daňovému úradu. Ohlasovanie prerušenia živnosti na daňový úrad a zdravotnú poisťovňu vykoná živnostenský úrad elektronicky. Podnikateľ je povinný oznámiť prerušenie živnosti len v Sociálnej poisťovni. Živnostník s pozastavenou živnosťou je z pohľadu daňového úradu, Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne v takom istom postavení, ako keby mal živnosť zrušenú.

Prerušenie povinného poistenia

Novela zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) zaviedla od 1. 1. 2011 nový dôvod prerušenia povinného poistenia samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO). K prerušeniu povinného poistenia SZČO dôjde v období, v ktorom má pozastavené prevádzkovanie živnosti, pozastavený výkon činnosti alebo pozastavenú činnosť. Pokým v období do 31. decembra 2010 dochádzalo napríklad u živnostníka, ktorý mal pozastavenú živnosť, k zániku jeho povinného poistenia SZČO, od 1. januára 2011 došlo z dôvodu pozastavenia živnosti k prerušeniu povinného poistenia SZČO. SZČO bude povinná oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne prerušenie jej poistenia z tohto dôvodu prostredníctvom tlačiva „Registračný list fyzickej osoby“ (http://www.socpoist.sk/

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály