Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti zamestnávateľa súvisiace s predkladaním prehľadu a hlásenia

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Prehľad a hlásenie sa predkladá na tlačive, ktorého vzor určuje Ministerstvo financií Slovenskej republiky. Obidve tlačivá miestne príslušnému správcovi dane podáva len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane. Za zamestnávateľa sa pre účely zákona o dani z príjmu považuje tá osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti.

Podľa ust. § 39 ods. 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, je povinný podávať miestne príslušnému správcovi dane v lehote podľa § 49 ZDP:

  1. prehľad o príjmoch zo závislej činnosti, ktoré jednotlivým zamestnancom vyplatil, o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z týchto príjmov a o daňovom bonuse za uplynulý kalendárny mesiac (­ďalej len „prehľad“); v prehľade a uvádzajú aj osobné údaje zamestnanca uvedené v ustanovení § 32 ods. 6 písm. a) až c), ktorému bol príjem poskytnutý, ak nejde o osoby, na ktoré sa vzťahujú osobitné spôsoby vykazovania údajov podľa osobitného predpisu,
  2. hlásenie o vyúčtovaní dane, o úhrne príjmov zo závislej činnosti a o daňovom bonuse (ďalej len „hlásenie“), poskytnutých zamestnancom bez ohľadu na to, či ide o peňažné plnenie alebo nepeňažné plnenie za uplynulé zdaňovacie obdobie.

Prehľad a hlásenie sa predkladá na tlačive, ktorého vzor určuje Ministerstvo financií SR. Obidve tlačivá miestne príslušnému správcovi dane podáva len ten zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane. Vzhľadom na uvedené je potrebné vedieť, kto sa považuje za zamestnávateľa a zároveň je platiteľom dane. Pre účely ZDP sa v súlade s ustanovením § 5 ods. 2 zamestnávateľom rozumie tá osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti. Tento pojem, ktorý slúži len pre účely ZDP nemusí byť vždy totožný s pojmom zamestnávateľ, ktorý sa používa v zákone č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. ZDP v § 2 písm. v) ustanovuje aj pojem platiteľ dane, ktorým je fyzická alebo právnická osoba, ktorá je povinná zraziť alebo vybrať daň alebo preddavok na daň od daňovníka a ktorá je povinná daň alebo preddavok na daň vybrané od daňovníka alebo zrazené daňovníkovi odvádzať správcovi dane a majetkovo za ne zodpovedá.

Z uvedených definícií vyplýva, že zamestnávateľom, ktorý je platiteľom dane, je fyzická alebo právnická osoba, ktorá vypláca príjmy zo závislej činnosti a z týchto príjmov je povinná zraziť a odviesť preddavok na daň, resp. daň. V praxi vždy neplatí to, že ten, kto je zamestnávateľom, musí byť aj platiteľom dane. Napr. aj § 34 ZDP ustanovuje pojem zamestnávateľ, ktorý nie je platiteľom dane. Ide o takého zamestnávateľa, ktorý vypláca príjmy zo závislej činnosti, ale za ustanovených podmienok nie je povinný z týchto príjmov zraziť preddavok na daň, resp. daň. Môže ísť napr. o zahraničného zamestnávateľa, ktorý podľa ZDP nie je povinný z príjmov zo závislej činnosti zraziť preddavok daň podľa slovenských predpisov.

♦ Príklad č. 1:
Nemecká spoločnosť, ktorá nemá na území SR stálu prevádzkareň, vyšle svojho zamestnanca, ktorý je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou (rezident NSR) na územie SR, aby tam vykonával závislú činnosť. Príjem zo závislej činnosti [§ 16 ods. 1 písm. b) ZDP] mu vyplácala mesačne, z ktorého mu preddavok na daň nezrazila. Zamestnanec si na území SR platil preddavky na daň z príjmov zo závislej činnosti sám v súlade s ustanovením § 34 ods. 7 ZDP.

Nemecká spoločnosť sa považuje za zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane, preto podľa predpisov platných na území SR nemá povinnosť z príjmov zo závislej činnosti zrážať preddavky na daň a zároveň nemá povinnosť podávať tlačivá prehľad a hlásenie.

***

Podľa ust. § 39 ods. 9 ZDP je tlačivá prehľad a hlásenie povinný podať zamestnávateľ, ktorý je platiteľom dane, ale v § 39 ods. 12 ZDP je ustanovená výnimka. Podľa tohto ustanovenia prehľad a hlásenie <

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály