Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti prijímateľa asignovanej dane

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Asignácia dane alebo použitie podielu zaplatenej dane na verejnoprospešné účely bola prvýkrát zavedená v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) od 1. 1. 2002. V čase jej zavedenia bolo možné poukazovať podiel zaplatenej dane len daňovníkmi fyzickými osobami, a to vo výške 1 % zo zaplatenej dane. S účinnosťou od 1. 1. 2004 sa rozšírila možnosť asignovania dane aj na právnické osoby. Touto úpravou štát docielil zvýšenie príjmov neziskového sektoru, čím zvýšil svoju participáciu na pomoci v oblasti verejnoprospešných služieb, a to v takých sférach ako vzdelávanie, šport, zdravie, sociálna pomoc a pod.

V platnom znení § 50 ZDP, ktorý upravuje použitie asignovanej dane, sú zároveň upravené podmienky nielen pre daňovníka, ktorý sa rozhodol poukázať podiel svojej zaplatenej dane, ale aj podmienky, ktoré musí spĺňať prijímateľ týchto finančných prostriedkov. Ide vždy len o prijímateľov uvedených v zozname prijímateľov, do ktorého sú zapísaný len v prípade, že splnia všetky zákonnom stanovené podmienky. Vzhľadom na skutočnosť, že zápis vykonáva notár, a to v čase od 15. 9. do 15. 12. kalendárneho roku, t. j. práve v tomto čase, bude sa nasledovný príspevok zaoberať podmienkami, ktoré musí prijímateľ splniť pre jeho zápis do zoznamu prijímateľov a ďalšími skutočnosťami, po splnení ktorých vôbec budú prijímateľovi poukázané finančné prostriedky z asignovanej dane.

V prvom rade sa za prijímateľa podielu zaplatenej dane považuje len prijímateľ, ktorým je podľa § 50 ods. 4 ZDP:

  • občianske združenie,
  • nadácia,
  • neinvestičný fond,
  • nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby,
  • účelové zariadenie cirkvi a náboženskej spoločnosti,
  • organizácia s medzinárodným prvkom,
  • Slovenský Červený kríž,
  • subjekty výskumu a vývoja,
  • Fond rozvoja odborného vzdelávania a prípravy.

Uvedená právna forma právnickej osoby (neziskovej organizácie) však nie je jediným kritériom potrebným pre to, aby mohla byť táto spoločnosť prijímateľom podielu zaplatenej dane. Ďalšou podmienkou je aj skutočnosť, že musí mať predmet činnosti, ktorý je vymedzený v § 50 ods. 5 ZDP, a to:

  • ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,
  • podpora a rozvoj športu,
  • poskytovanie sociálnej pomoci,
  • zachovanie kultúrnych hodnôt,
  • podpora vzdelávania,
  • ochrana ľudských práv,
  • ochrana a tvorba životného prostredia,
  • veda a výskum,
  • organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.

Zákon o dani z príjmov neuvádza konkrétne prípady, na ktoré možno použiť podiel zaplatenej dane a neuvádza ani presné položky nákladov, ktoré zodpovedajú tomuto účelu. Základnou zásadou však je, že musí ísť o náklady súvisiace priamo s činnosťou, ktorá zodpovedá zákonom určenému účelu, ktorý je zapísaný ako predmet činnosti prijímateľa.

♦ Príklad č. 1:

Prijímateľ podielu zaplatenej dane je neziskovou organizáciou zaoberajúcou sa podporou vzdelávania. Je možné použitie podielu zaplatenej dane prijímateľom na rekonštrukciu, opravu a údržbu škôl?

Ustanovenie § 50 ods. 5 ZDP sa špecificky neodkazuje pri jednotlivých účeloch na osobitné predpisy a ani tieto účely špecificky nedefinuje. Základnou podmienkou je, že prijímateľ musí mať činnosť spĺňajúcu charakter zákonom vymedzených účelov v predmete výkonu svojej činnosti. Ak je takýmto predmetom činnosti napr. podpora vzdelávania, je možné použiť podiel zaplatenej dane aj na úhradu výdavkov spojených s rekonštrukciou, opravou a údržbou nehnuteľnosti, v ktorej sa výučba vykonáva. Ak by však prijímateľ vynaložil prostriedky na kúpu, rekonštrukciu a opravu nehnuteľnosti, v ktorej sa priamo výučba nevykonáva, potom nie je možné na takéto úhrady použiť prostriedky poskytnuté z podielu zaplatenej dane.

* * *

♦ Príklad č. 2:

Prijímateľ podielu zaplatenej dane je neziskovou organizáciou zaoberajúcou sa podporou športu. Tento prijímateľ si prenajal telocvičňu, v rámci ktorej prevádzkuje aj bufet

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály