Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti orgánov obchodných spoločností pri zostavovaní, schvaľovaní a zverejňovaní informácií

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

V Slovenskej republike je vykazovanie finančných a nefinančných informácií legislatívne upravované predovšetkým zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“). Vykazovanie oboch typov informácií v SR, v rozsahu požadovanom smernicami Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) – EPaR (predovšetkým smernice EPaR 2013/34/EÚ o ročných účtovných závierkach, konsolidovaných účtovných závierkach a súvisiacich správach určitých druhov podnikov v z. n. p.), sa rozšírilo s účinnosťou od 1. januára 2017 ako súčasť výročnej správy.

Charakter informácií nie je vždy jednoznačne identifikovateľný ako finančná či nefinančná informácia a tvorí komplexnú informáciu týkajúcu sa činnosti a pôsobenia podniku tak v minulosti, prítomnosti, ale aj predpokladanej, či plánovanej budúcnosti. Preto forma a štruktúra výročnej správy nie je žiadnou právnou úpravou stanovená a je ponechaná na konkrétnu účtovnú jednotku, ktorá ju zostavuje. Jej obsahová náplň je definovaná predovšetkým vymenovaním požadovaných zverejňovaných informácií v závislosti od kritérií stanovených v zákone o účtovníctve tak, ako sme sa tejto problematike venovali v č. 9/2018 časopisu Dane a účtovníctvo v praxi.

Povinnosti účtovných jednotiek obchodných spoločností a ich príslušných orgánov súvisiace s predkladaním na schválenie, prerokovaním a schvaľovaním účtovnej závierky (ÚZ) a výročnej správy sú upravené predovšetkým v zákone č. 513/1991 Z. z. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“). Účtovné jednotky zriadené za iným účelom ako dosahovanie zisku (nadácie, politické strany, obce, rozpočtové a príspevkové organizácie) postupujú podľa príslušných špecifických požiadaviek podľa typu účtovnej jednotky. V tomto príspevku sa budeme bližšie venovať práve požiadavkám a ustanoveniam Obchodného zákonníka spojeným so zostavovaním, schvaľovaním a zverejňovaním finančných aj nefinančných informácií o obchodných spoločnostiach.

Všeobecné požiadavky pri zostavovaní, schvaľovaní a zverejňovaní finančných a nefinančných informácií

Všeobecné požiadavky pri zostavovaní, schvaľovaní a zverejňovaní finančných a nefinančných informácií sú riešené v Hlave IV Obchodného zákonníka – Účtovníctvo podnikateľov, konkrétne v odsekoch § 40.

Akciová spoločnosť, jednoduchá spoločnosť na akcie, spoločnosť s ručením obmedzeným, družstvo a štátny podnik sú povinné predložiť riadnu individuálnu ÚZ a mimoriadnu individuálnu ÚZ na schválenie príslušnému orgánu tak, aby ju tento orgán schválil do dvanástich mesiacov odo dňa, ku ktorému sa riadna individuálna ÚZ a mimoriadna individuálna ÚZ zostavuje. Iná zapísaná osoba má tieto povinnosti, len ak jej to ukladá osobitný predpis. Právnická osoba je povinná uložiť riadnu individuálnu ÚZ a mimoriadnu individuálnu ÚZ do zbierky listín do deviatich mesiacov odo dňa jej zostavenia. To neplatí, ak sa do zbierky listín ukladá podľa osobitného predpisu. Povinnosť uloženia do zbierky listín sa považuje za splnenú uložením v registri ÚZ podľa zákona o účtovníctve. Ak zákon o účtovníctve právnickej osobe zapísanej v obchodnom registri ukladá povinnosť vyhotoviť výročnú správu a táto výročná správa obsahuje ÚZ overenú audítorom, ÚZ môže byť uložená ako súčasť výročnej správy.

Akciová spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným, družstvo a štátny podnik ukladajú riadnu individuálnu ÚZ a mimoriadnu individuálnu ÚZ do zbierky listín po jej schválení príslušným orgánom. Iná zapísaná osoba má túto povinnosť, len ak jej to ukladá osobitný zákon. Príslušný orgán akciovej spoločnosti, spoločnosti s ručením obmedzeným, družstva a štátneho podniku je povinný predložiť riadnu individuálnu ÚZ a mimoriadnu individuálnu ÚZ na schválenie do šiestich mesiacov po uplynutí účtovného obdobia. Ak príslušný orgán akciovej spoločnosti, spoločnosti s ručením obmedzeným, družstva a štátneho podniku neschváli predloženú ÚZ do troch mesiacov od predloženia, ukladá sa do zbierky listín obchodného registra neschválená ÚZ. V tomto prípade je akciová spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným, družstvo a štátny podnik povinný uložiť neschválenú ÚZ do 30 dní od márneho uplynutia trojmesačnej lehoty.

Ak osobitný zákon – zákon o účtovníctve zapísanej osobe ukladá povinnosť overiť ÚZ audítorom, ukladá sa do zbierky listín ÚZ overená audítorom spolu s audítorskou správou, menom, bydliskom fyzickej osoby alebo obchodným menom, sídlom a identifikačným číslom právnickej osoby a s evidenčným číslom zápisu overujúceho audítora v zozname audítorov. Ak je audítorom právnická osoba, uvádza sa aj meno a bydlisko fyzických osôb, ktoré za audí

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály