Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti obchodných spoločností vyplývajúce zo zákona o účtovníctve po zostavení účtovnej závierky

Dátum: Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Podľa § 17 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) účtovná jednotka zostavuje účtovnú závierku vždy keď uzavrie účtovné knihy najneskôr do 6 mesiacov od dátumu, ku ktorému sa účtovná závierka zostavuje, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je napr. zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), ktorý v § 49 ods. 11 ustanovuje pre daňovníka na účely podania daňového priznania povinnosť zostaviť účtovnú závierku ku koncu zdaňovacieho obdobia podľa zákona o dani z príjmov a v termíne na podanie daňového priznania ju uložiť podľa zákona o účtovníctve, ak osobitný predpis neustanovuje inak. To znamená, ak je lehota na podanie daňového priznania u daňovníka – účtovnej jednotky skoršia ako je lehota na zostavenie účtovnej závierky podľa § 17 zákona o účtovníctve, je účtovná jednotka povinná zostaviť a aj uložiť účtovnú závierku do registra účtovných závierok (ďalej len „register“) v tejto skoršej lehote.

Napríklad daňovník (účtovná jednotka), ktorého zdaňovacie (aj účtovné) obdobie je kalendárny rok, má stanovenú lehotu na podanie daňového priznania do 31. 3. (nebolo podané oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania), preto aj lehota na zostavenie účtovnej závierky a aj na uloženie účtovnej závierky do registra je do 31. 3. Ak by daňovník podal oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. a) ZDP, lehota sa predĺži o 3 mesiace, tzn. lehota na zostavenie účtovnej závierky a jej uloženie by sa posunula na 30. 6. Ak by daňovník podal oznámenie o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. b) ZDP o 6 mesiacov, tzn. do 30. 9., účtovná jednotka je povinná účtovnú závierku zostaviť do 30. 6. (najneskôr do 6 mesiacov od skončenia účtovného obdobia), tzn. lehota na zostavenie účtovnej závierky podľa § 17 ods. 5 zákona o účtovníctve sa predĺžením lehoty na podanie daňového priznania podľa § 49 ods. 3 písm. b) ZDP nepredlžuje.

Po zostavení účtovnej závierky má účtovná jednotka nasledujúce povinnosti súvisiace s účtovnou závierkou:

  1. uloženie individuálnej účtovnej závierky do registra,
  2. overenie účtovnej závierky audítorom,
  3. vyhotovenie výročnej správy,
  4. schválenie účtovnej závierky príslušným orgánom spoločnosti,
  5. uloženie účtovných dokumentov súvisiacich s účtovnou závierkou do registra a ich zverejnenie,
  6. archivácia účtovných dokumentov.

Uloženie individuálnej účtovnej závierky do registra

Povinnosť uloženia individuálnej účtovnej závierky ako aj ostatných súvisiacich dokumentov do registra je jednou z podmienok na to, aby bolo účtovníctvo účtovnej jednotky úplné.

Podľa § 8 ods. 3 zákona o účtovníctve je účtovníctvo účtovnej jednotky je úplné, ak účtovná jednotka zaúčtovala v účtovnom období v účtovných knihách všetky účtovné prípady podľa § 3 a za toto účtovné obdobie zostavila individuálnu účtovnú závierku, konsolidovanú účtovnú závierku, ak ju má povinnosť zostaviť, vyhotovila výročnú správu podľa § 20, prípadne konsolidovanú výročnú správu, zverejnila údaje podľa § 23d, uložila dokumenty podľa § 23a a má o týchto skutočnostiach všetky účtovné záznamy.

Ustanovenie § 23a zákona o účtovníctve upravuje:

  • uloženie individuálnej účtovnej závierky, ako aj ostatných účtovných dokumentov, ktoré sú uvedené v § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve, do registra v elektronickej alebo v listinnej podobe, pričom ustanovuje, ktoré subjekty sú povinné ukladať dokumenty v elektronickej podobe (pozri ďalej),
  • lehotu na uloženie účtovnej závierky ako aj ostatných dokumentov do registra.

Podľa § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve sa do registra ukladajú:

  • riadne individuálne účtovné závierky,
  • mimoriadne individuálne účtovné závierky,
  • riadne konsolidované účtovné závierky,
  • mimoriadne konsolidované účtovné závierky,
  • súhrnné účtovné závierky verejnej správy,
  • výkazy vybraných údajov z účtovných závierok podľa § 17a a § 22,
  • správy audítorov,
  • individuálne výročné správy,
  • konsolidované výročné správy,
  • ročné finančné správy podľa osobitného predpisu,
  • oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky.

Ďalej sa v texte tieto dokumenty označujú aj ako účtovné dokumenty.

Povinnosť uložiť účtovné dokumenty do registra v elektronickej podobe

Podľa § 23a ods. 2 zákona o účtovníctve sa v elektronickej podobe povinne ukladajú dokumenty:

  • podľa § 23 ods. 2 písm. c) až j):
    • riadne a mimoriadne konsolidované účtovné závierky,
    • súhrnné účtovné závierky verejnej správy,
    • výkazy vybraných údajov z účtovných závierok podľa § 17a a § 22 [ide o výkazy vybraných údajov z účtovných závierok zostavených podľa medzinárodných účtovných štandardov (IAS/IFRS) a výkazy vybraných údajov z konsolidovaných účtovných závierok],
    • správy audítorov,
    • individuálne a konsolidované výročné správy,
    • ročné finančné správy podľa § 34 zákona č. 429/2002 Z. z. o burze cenných papierov v z. n. p.;
  • ktoré sa účtovná jednotka rozhodla uložiť v cudzom jazyku;

Poznámka: Uvedené dokumenty bez ohľadu na to aký subjekt ich ukladá do registra, sa ukladajú len elektronicky (nie je možné ich uložiť v listinnej podobe).

  • podľa § 23 ods. 2 písm. a), b) a k), tzn. riadne a mimoriadne individuálne účtovné závierky a oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky, a to:
    • účtovná jednotka uvedená v § 17a ods. 1 a 3, tzn. účtovná jednotka, ktorá zostavuje účtovnú závierku podľa IAS/IFRS,
    • Garančný fond investícií,
    • Exportno-importná banka Slovenskej republiky,
    • Fond ochrany vkladov,
    • zdravotná poisťovňa,
    • osoby podľa § 14 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Týmito osobami sú:
      1. daňový subjekt, ktorý je platiteľom dane z pridanej hodnoty alebo právnickou osobou zapísanou v obchodnom registri, alebo fyzickou osobou-podnikateľom registrovanou pre daň z príjmov,
      2. daňový poradca za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
      3. advokát za daňový subjekt, ktorého zastupuje pri správe daní,
      4. zástupca neuvedený v písmenách b) a c) za daňový subjekt podľa písmena a), ktorého zastupuje pri správe daní.

Ostatné účtovné jednotky môžu uložiť riadnu individuálnu účtovnú závierku, mimoriadnu individuálnu účtovnú závierku a oznámenie o dátume schválenia účtovnej závierky do registra v elektronickej podobe alebo listinnej podobe.

Prehľad doručovania účtovných dokumentov do registra

Povinnosť doručovania všetkých účtovných dokumentov v elektronickej podobe sa týka týchto účtovných jednotiek:

Možnosť doručovania riadnej a mimoriadnej individuálnej účtovnej závierky a oznámenia o dátume schválenia účtovnej závierky do registra v listinnej podobe sa týka týchto účtovných jednotiek:

● spoločnosti s ručením obmedzeným,

● akciovej spoločnosť,

● jednoduchej spoločnosti na akcie,

● verejno-obchodnej spoločnosti,

● komanditnej spoločnosti,

● družstva,

● európskej spoločnosti,

● európskeho družstva,

● európskeho zoskupenia hospodárskych záujmov,

● fyzickej osoby – podnikateľa registrovanej na daň z príjmov,

● a zástupcu uvedených osôb, ktorým je daňový poradca, advokát, alebo iný zástupca.

Neuvedených vo vedľajšom stĺpci, ak nie sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty napr.:

● pozemkového spoločenstva,

● neziskovej organizácie,

● nadácie,

● cirkvi,

● náboženských spoločností,

● cirkevných inštitúcií,

● občianskeho združenia,

● záujmového združenia právnických osôb a pod.

 

Poznámka: Ak by tieto subjekty boli platiteľmi dane z pridanej hodnoty, sú povinní doručovať všetky dokumenty do registra v elektronickej podobe.

Pre úplnosť uvádzame účtovné jednotky, na ktoré sa povinnosť uložiť účtovné dokumenty nevzťahuje (netýka sa obchodných spoločností):

  • Slovenská informačná služba,
  • účtovná jednotka, ktorá nie je založená alebo zriadená na účel podnikania, okrem subjektu verejnej správy, ak nemá povinnosť predkladať daňové priznanie podľa osobitného predpisu (§ 41 ods. 1 ZDP, § 15 daňového poriadku) alebo ak nemá povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom podľa osobitného predpisu (napríklad § 24 zákona č. 147/1997 Z. z. o neinvestičných fondoch a o doplnení zákona č. 207/1996 Z. z. v znení zákona č. 445/2008 Z. z., § 33 zákona č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v z. n. p.) alebo ak jej povinnosť uloženia dokumentov neustanovuje osobitný predpis (napríklad § 25 zákona č. 147/1997 Z. z. o neinvestičných fondoch a o doplnení zákona č. 207/1996 Z. z. v znení zákona č. 352/2013 Z. z., § 34 zákona č. 213/1997 Z. z. o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v z. n. p., § 35 zákona č. 34/2002 Z. z. o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka v z. n. p.).

V nadväznosti na uvedené možno vyvodiť záver, že všetky obchodné spoločnosti majú povinnosť ukladať dokumenty uvedené v § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve do registra v elektronickej podobe.

Spôsob doručenia dokumentov vyhotovených v elektronickej podobe

Dokumenty uvedené v § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve vyhotovené v elektronickej podobe sa doručujú prostredníctvom elektronickej podateľne prevádzkovanej podľa daňového poriadku. Na doručovanie sa vzťahuje osobitný predpis, ktorým je tiež daňový poriadok.

Dokumenty uvedené v § 23 ods. 2 zákona o účtovníctve účtovných jednotiek verejnej správy sa doručujú prevádzkovateľovi registra prostredníctvom systému štátnej pokladnice [§ 2 ods. 2 písm. h) zákona č. 291/2002 Z. z. o Štátnej pokladnici a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.]. Ak je teda obchodná spoločnosť subjektom verejnej správy, doručuje dokumenty do registra prostredníctvom systému štátnej pokladnice. Ide o obchodné spoločnosti, ktoré Štatistický úrad SR vedie v registri organizácií ako subjekty verejnej správy s kódom inštitucionálneho sektora 13110 Ústredná štátna správa alebo 13130 Miestna samospráva.

Poznámka: Kód inštitucionálneho sektora organizácie je možné overiť na webovom sídle ŠÚ SR www.statistics.sk v časti Databázy – Register organizácií. Po zadaní vyhľadania organizácie cez IČO alebo názov sa kliknutím na názov organizácie zobrazia detailné informácie o subjekte, napr. dátum vzniku, adresa, právna forma, sektor atď.

Z uvedeného vyplýva, že obchodné spoločnosti (ale aj štátne podniky, niektoré neziskové organizác

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály