Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti obchodnej spoločnosti v jej likvidácii

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Pojem „likvidácia“ zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) nedefinuje. Vychádzajúc z charakteru činností, ktoré sa vykonávajú v čase likvidácie, možno likvidáciu charakterizovať ako likvidáciu obchodného imania spoločnosti. Obchodným imaním je podľa § 6 ods. 2 Obchodného zákonníka súbor obchodného majetku a záväzkov vzniknutých podnikateľovi v súvislosti s podnikaním. Z uvedeného vyplýva, že v likvidácii ide o likvidáciu, resp. vysporiadanie majetku a záväzkov spoločnosti.

Právna úprava likvidácie

Proces likvidácie obchodnej spoločnosti upravujú ustanovenia § 70 až § 75a Obchodného zákonníka a ustanovenia podľa jednotlivých právnych foriem obchodných spoločností (ďalej aj „spoločnosť“ alebo „účtovná jednotka“). Prehľad jednotlivých ustanovení Obchodného zákonníka, ktoré sa týkajú likvidácie, uvádzame v tabuľke.

Prehľad ustanovení Obchodného zákonníka, ktoré sa týkajú likvidácie

Právna forma
obchodnej spoločnosti

Ustanovenia
Obchodného zákonníka

Všetky obchodné spoločnosti

§ 70 – § 75a

Verejná obchodná spoločnosť

§ 88 – § 92

Komanditná spoločnosť

§ 102 – § 104

Spoločnosť s ručením obmedzeným

§ 151 – § 153

Akciová spoločnosť

§ 218 – § 220a

Družstvo

§ 254 – § 259

Vstup spoločnosti do likvidácie

Spoločnosť vstupuje do likvidácie ku dňu svojho zrušenia, pričom je potrebné upozorniť na nasledovné skutočnosti:

  • Vstup spoločnosti do likvidácie sa zapisuje do obchodného registra, spoločnosť používa obchodné meno s dodatkom „v likvidácii“.
  • Zápisom vstupu spoločnosti do likvidácie v obchodnom registri prechádza pôsobnosť štatutárneho orgánu na likvidátora, ktorý je zapísaný v obchodnom registri. Likvidátor robí v mene spoločnosti len úkony smerujúce k likvidácii spoločnosti. Pri výkone tejto činnosti plní záväzky spoločnosti, uplatňuje pohľadávky a prijíma plnenia a speňažuje majetok spoločnosti. Zastupuje spoločnosť pred súdmi a inými orgánmi, uzatvára zmluvy a dohody o zmene a zániku práv a záväzkov. Nové zmluvy môže uzatvárať len v súvislosti s ukončením nevybavených obchodov.
  • Vstup spoločnosti do likvidácie je likvidátor povinný oznámiť všetkým známym veriteľom.
  • Vstup do likvidácie sa zverejňuje v Obchodnom vestníku s výzvou veriteľom, aby prihlásili svoje pohľadávky a iné práva v stanovenej lehote nie kratšej ako tri mesiace.

Skončenie likvidácie

Podľa § 75 ods. 2 Obchodného zákonníka uložením likvidačného zostatku do úschovy sa považuje likvidácia za skončenú. Podľa § 75 ods. 5 Obchodného zákonníka do 90 dní po schválení účtovnej závierky, konečnej správy o priebehu likvidácie a návrhu na rozdelenie likvidačného zostatku podá likvidátor registrovému súdu návrh na výmaz spoločnosti z obchodného registra. Spoločnosť zaniká výmazom z obchodného registra.

Likvidácia z hľadiska účtovníctva

Obchodná spoločnosť je právnickou osobou (§ 56 Obchodného zákonníka), ktorá je v zmysle § 1 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) účtovnou jednotkou. V zmysle § 4 ods. 1 zákona o účtovníctve je právnická osoba (obchodná spoločnosť) povinná viesť účtovníctvo od dňa svojho vzniku až do dňa zániku. Podľa § 68 ods. 1 Obchodného zákonníka obchodná spoločnosť zaniká ku dňu výmazu z obchodného registra, ak tento zákon neustanovuje inak. Tzn. účtovná jednotka vedie účtovníctvo do dňa výmazu z obchodného registra.

V súvislosti so vstupom do likvidácie sú z účtovného hľadiska dôležité nasledovné obdobia:

  • obdobie pred vstupom do likvidácie,
  • obdobie samotnej likvidácie a skončenie likvidácie,
  • obdobie od skončenia likvidácie do dňa zániku spoločnosti.

Obdobie pred vstupom do likvidácie

Ku dňu predchádzajúcemu dňu vstupu do likvidácie spoločnosť uzavrie účtovné knihy [§ 16 ods. 4 písm. d) zákona o účtovníctve] a v nadväznosti na § 17 ods. 6 zákona o účtovníctve zostaví mimoriadnu účtovnú závierku. Mimoriadna účtovná závierka musí obsahovať súvahu, výkaz ziskov a strát, poznámky.

Poznámka: Účtovná jednotka zostavuje účtovnú závierku vždy, keď uzavrie účtovné knihy. Ak uzavrie účtovné knihy k poslednému dňu účtovného obdobia, zostavuje účtovnú závierku ako riadnu, v ostatných prípadoch uzavretia účtovných kníh uvedených v § 16 zákona o účtovníctve zostavuje účtovnú závierku ako mimoriadnu. Ak deň, ku ktorému sa zostavuje mimoriadna účtovná závierka, je totožný s dňom riadnej účtovnej závierky, zostavená účtovná závierka sa považuje aj za riadnu účtovnú závierku.

Zákon o účtovníctve nestanovuje osobitný postup pri uzatváraní účtovných kníh a pri zostavovaní účtovnej uzávierky pred vstupom spoločnosti do likvidácie.

V prípade, že účtovná jednotka je povinná mať účtovnú závierku overenú audítorom, musí byť aj mimoriadna účtovná závierka zostavená ku dňu predchádzajúcemu dňu vstupu do likvidácie overená audítorom. Pred uzavretím účtovných kníh účtovná jednotka vykoná inventarizáciu majetku, záväzkov a vlastného imania v súlade s § 29 a § 30 zákona o účtovníctve, ktorá zabezpečí pravdivý obraz o majetku a záväzkoch spoločnosti, ktorý bude predmetom likvidácie. V rámci inventarizácie spoločnosť, okrem iného, posúdi opodstatnenosť trvania vytvorených rezerv, opravných položiek, účtovania časového rozlíšenia nákladov a výnosov a pod., tzn. je potrebné posúdiť, či je opodstatnené o zaúčtovaných položkách účtovať aj v období likvidácie. Za oprávnené rezervy, ktoré budú ponechané aj do obdobia likvidácie spoločnosti, je možné považovať, napr. rezervy na odstupné, rezervy na nevyfakturované dodávky a služby atď.

Obdobie likvidácie

Obdobie odo dňa vstupu do likvidácie až do skončenia likvidácie je jedno samostatné účtovné obdobie. Ku dňu vstupu do likvidácie je spoločnosť povinná zostaviť otváraciu súvahu (§ 17 ods. 7 zákona o účtovníctve) a otvoriť účtovné knihy (§ 16 ods. 7 zákona o účtovníctve). To znamená, že pre spoločnosť začína nové mimoriadne účtovné obdobie, a to tzv. obdobie likvidácie. Otváracia súvaha je dôležitá pre ďalšiu fázu likvidácie, pretože obsahuje majetok a záväzky, ktoré sú predmetom likvidácie.

Počas priebehu likvidácie spoločnosť účtuje účtovné operácie súvisiace s likvidáciou; okrem bežných účtovných prípadov sa účtujú špecifické účtovné operácie súvisiace s likvidáciou spoločnosti, ako sú inkasá pohľadávok, úhrady záväzkov, predaj hmotného a nehmotného majetku, plnenie záväzkov súvisiacich s prepustením zamestnancov a pod.

Zdaňovacie obdobie počas likvidácie

Pre ďalšie povinnosti z hľadiska účtovníctva (najmä zostavovanie priebežných účtovných závierok) počas trvania likvidácie je potrebné vymedziť zdaňovacie obdobie počas likvidácie. Zdaňovacie obdobia a účtovné obdobie nie sú totožné – účtovné obdobie likvidácie je vždy jedno (od vstupu do likvidácie až po jej skončenie); zdaňovacích období počas likvidácie je viac v prípade, ak sa likvidácia neskončí do 31. 12. druhého kalendárneho roka nasledujúceho po roku, v ktorom účtovná jednotka (daňovník) vstúpila do likvidácie. Zdaňovacie obdobie daňovníka, ktorý vstúpil do likvidácie upravuje § 41 ods. 4 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Prehľad zdaňovacích období počas likvidácie uvádzame v tabuľke.

Prehľad zdaňovacích období počas likvidácie

Likvidácia a obdobia

 po ukončení

 likvidácie

Ust. ZDP

Trvanie zdaňovacieho obdobia

§ 41 ods. 3

od začiatku ZO do dňa predchádzajúceho vstup do likvidácie

§ 41 ods. 4

odo dňa vstupu do likvidácie do dňa skončenia likvidácie, v prípade, ak sa likvidácia skončí do 31. 12. druhého roku nasledujúceho po roku, v ktorom daňovník vstúpil do likvidácie

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály