Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinnosti daňovníkov a poplatníkov miestnych daní v roku 2006

Rubrika: Miestne dane

Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel podáva daňovník, ktorým je fyzická osoba, právnická osoba, organizačná zložka PO zapísaná do obchodného repogistra a zároveň používa vozidlo na podnikanie. Daňovník, ktorému vznikne daňová povinnosť, je povinný podať DP k dani z motorových vozidiel príslušnému správcovi dane v lehote do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti. Daňovník, u ktorého nastane zmena skutočností rozhodujúcich na určenie dane, je povinný podať DP v lehote do 15 dní odo dňa tejto zmeny. Daňová povinnosť vzniká dňom začatia používania motorového a prípojného vozidla (ďalej len „vozidlo“) na podnikanie. Vzťahuje sa aj na tie motorové vozidlá, ktoré síce nie sú evidované v SR, ale používajú sa na jej území na podnikanie.


Daň z motorových vozidiel
Daňové priznanie (DP) k dani z motorových vozidiel podáva daňovník, ktorým je fyzická osoba (FO), právnická osoba (PO), organizačná zložka PO zapísaná do obchodného repogistra a zároveň používa vozidlo na podnikanie.
 
Daňovník, ktorému vznikne daňová povinnosť, je povinný podať DP k dani z motorových vozidiel príslušnému správcovi dane v lehote do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti. Daňovník, u ktorého nastane zmena skutočností rozhodujúcich na určenie dane, je povinný podať DP v lehote do 15 dní odo dňa tejto zmeny. Daňová povinnosť vzniká dňom začatia používania motorového a prípojného vozidla (ďalej len „vozidlo“) na podnikanie. Vzťahuje sa aj na tie motorové vozidlá, ktoré síce nie sú evidované v SR, ale používajú sa na jej území na podnikanie.
 
DP nepodáva daňovník, ktorý podal DP k dani z motorových vozidiel:
  • v lehote do 31. 1. 2005 podľa zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon“),
  • pri vzniku daňovej povinnosti v priebehu roka 2005,
  • pri zmene skutočností rozhodujúcich na určenie dane v priebehu roka 2005
a zároveň u tohto daňovníka nedošlo k vzniku ďalšej daňovej povinnosti alebo k zmene skutočností rozhodujúcich na určenie dane.
 
Za zmenu skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane sa považuje taká zmena skutočností, ktorá má vplyv na výšku daňovej povinnosti. Za zmeny rozhodujúcich skutočností na určenie dane sa nepovažujú zmeny sadzieb dane, zmeny miestnej príslušnosti v priebehu zdaňovacieho obdobia a zmeny podmienok oslobodenia od dane.
DP sa podáva na tlačive, ktorého vzor ustanovilo MF SR opatrením č. MF/012129/2004-72 (uverejnené vo Finančnom spravodajcovi č. 14/2004). Tlačivá DP sú k dispozícii u všetkých správcov dane. Správcom dane z motorových vozidiel je daňový úrad miestne príslušný podľa miesta evidencie vozidla. Pri vozidlách dovezených do SR, ktoré nie sú považované za vozidlá v medzinárodnej premávke, pričom držiteľ vozidla nemá trvalý pobyt v SR, správcom dane je daňový úrad miestne príslušný podľa miesta dočasného pobytu vozidla.
 
U daňovníkov, ktorým trvá daňová povinnosť bezo zmien (ktorí DP podali prvýkrát v dôsledku zavedenia zákona v lehote do 31. 1. 2005, pri vzniku daňovej povinnosti v priebehu roka 2005 alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich na určenie dane v priebehu roka 2005 a u ktorých zároveň nedošlo k vzniku ďalšej daňovej povinnosti alebo k zmene skutočností rozhodujúcich na určenie dane), platia daň vopred bez vyrubenia takto:
  • naraz, v lehote do 31. 1. 2006,
  • v 4 rovnakých splátkach (do 31. 1., 30. 4., 31. 7., 31. 10. 2006) za podmienky, že celková daň je vyššia ako 50 000 Sk, alebo
  • v dvanástich rovnakých mesačných splátkach (do posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca) za podmienky, že celková daň je vyššia ako 250 000 Sk.
U daňovníkov, ktorým v priebehu zdaňovacieho obdobia vznikne daňová povinnosť, alebo zanikne oslobodenie podľa § 86 zákona, daň je splatná v lehote na podanie DP, t. j. do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti alebo do 15 dní odo dňa zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane. Títo daňovníci neplatia daň vo výške ročnej sadzby dane, ale iba vo výške, ktorá zodpovedá pomernej časti ročnej sadzby dane na zostávajúce kalendárne dni zdaňovacieho obdobia odo dňa nasledujúceho po dni vzniku daňovej povinnosti.
 
Ak celková suma dane, ktorú má daňovník zaplatiť, je vyššia ako 50 000 Sk, môže požiadať v lehote na podanie DP o platenie dane v splátkach.
 
Ak vyšší územný celok zavedie na svojom území daň z motorových vozidiel, je povinný určiť všeobecne záväzným nariadením (VZN) s účinnosťou od 1. 1. 2006 aj sadzby dane s prihliadnutím na novú prílohu č. 4 k zákonu, ktorá upravuje minimálnu výšku sadzby dane v EUR. Daňovník použije sadzby dane toho vyššieho územného celku, v územnom obvode ktorého je evidované jeho vozidlo. Vyššie územné celky (samosprávne kraje) zverejňujú sadzby dane na príslušné zdaňovacie obdobie na svojich internetových stránkach:
  • Banskobystrický kraj: www.vucbb.sk,
  • Bratislavský kraj: www.region-bsk.sk,
  • Košický kraj: www.kosice-region.sk,
  • Nitriansky kraj: www.unsk.sk,
  • Prešovský kraj: www.vucpo.sk,
  • Trenčiansky kraj: www.tsk.sk,
  • Trnavský kraj: www.trnava-vuc.sk,
  • Žilinský kraj: www.zask.sk.
Keďže vyšší územný celok je povinný v rámci súčinnosti zaslať Daňovému riaditeľstvu SR jeden výtlačok VZN, ktorým zaviedol daň z motorových vozidiel, zmenil sadzby dane alebo podmienky oslobodenia od dane, v lehote do 5 dní odo dňa nadobudnutia jeho účinnosti, VZN budú ako pomôcka pre daňovníkov zverejnené aj na internetovej stránke www.drsr.sk.
 
Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia dôjde k zániku daňovej povinnosti, k vzniku oslobodenia od dane z motorových vozidiel zo zákona (§ 86 ods. 1), k vzniku oslobodenia zavedeného na základe VZN obce (§ 86 ods. 2 zákona), alebo k zmene miesta dočasného pobytu vozidla, ktoré nie je evidované v SR, daňovník je povinný oznámiť túto skutočnosť do 15 dní správcovi dane.
 
Daň z nehnuteľností
DP k dani z nehnuteľností je povinný podať daňovník, ktorému vznikla daňová povinnosť k 1. 1. 2006, alebo daňovník, u ktorého došlo k zmene skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane, t. j. daňovník, ktorý sa v priebehu roku 2005 stal:
  • vlastníkom nehnuteľnosti,
  • správcom nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu, obce alebo vyššieho územného celku,
  • nájomcom alebo
  • skutočným užívateľom nehnuteľnosti.
Ak je nehnuteľnosť v spoluvlastníctve viacerých osôb, DP podáva každá FO alebo PO zvlášť. V prípade dohody spoluvlastníkov DP podáva jeden z nich za podmienky, že túto skutočnosť písomne oznámia správcovi dane pred uplynutím lehoty na podanie DP. Ak je pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor v bytovom dome v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, DP podáva iba jeden z manželov.
 
DP k dani z nehnuteľností na rok 2006 daňovník je povinný podať najneskôr do 31. 1. 2006. Zákon osobitne upravuje lehotu na podanie DP pre daňovníka, ktorý nadobudol nehnuteľnosť vydražením v priebehu zdaňovacieho obdobia. Tento daňovník je povinný podať DP v lehote do 15 dní odo dňa vzniku daňovej povinnosti.
 
Lehota na podanie DP sa nevzťahuje na daňovníkov, ktorí:
  • DP k dani z nehnuteľností na rok 2005 podali podľa zákona o miestnych daniach, alebo
  • podali DP k dani z nehnuteľností v roku 200
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály