Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Povinná identifikácia platieb do Sociálnej poisťovne od 1. marca 2012

Dátum: Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Za porušenie povinnosti platbu poistného na sociálne poistenie, penále alebo pokuty identifikovať a uviesť k nej variabilný a špecifický symbol, môže Sociálna poisťovňa uložiť odvádzateľovi poistného pokutu od 3,32 € do 16,60 € / 1 platba (najviac spolu 16 596, 96 €), preto je dôležité platbu správne označiť.

Na základe novely zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v z. n. p. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“), účinnej od 1. marca 2012, pri platení poistného na sociálne poistenie, penále a pokút, sa stáva povinnosťou odvádzateľov poistného do Sociálnej poisťovne identifikovať platbu a uviesť k nej variabilný symbol a špecifický symbol.

Variabilný symbol je číslo fyzickej osoby a právnickej osoby, povinnej odvádzať poistné na sociálne poistenie (odvádzateľa poistného), ktoré prideľuje Sociálna poisťovňa. Sociálna poisťovňa bola od 1. marca 2012 povinná písomne oznámiť odvádzateľovi poistného jeho variabilný symbol, a to do ôsmich kalendárnych dní odo dňa doručenia prihlášky do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia. Pri prihlasovaní sa odvádzateľa poistného do registra zamestnávateľov alebo do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia, údaj o variabilnom symbole na prijatom tlačive Registračný list FO, resp. Registračný list zamestnávateľa, vyplní Sociálna poisťovňa. Čí

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály