Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Použitie priemerných menových kurzov v účtovnej závierke podľa IFRS

Rubrika: Štandardy a interpretácie IFRS

Nasledujúci príspevok prináša dva ilustratívne príklady aplikácie pravidiel pre použitie priemerných menových kurzov v účtovnej závierke zostavenej v súlade s IFRS, ktoré sú doplnené krátkou informáciou o poslednej novelizácii pravidiel pre finančné nástroje.


Nasledujúci príspevok prináša dva ilustratívne príklady aplikácie pravidiel pre použitie priemerných menových kurzov v účtovnej závierke zostavenej v súlade s IFRS, ktoré sú doplnené krátkou informáciou o poslednej novelizácii pravidiel pre finančné nástroje.

Použitie priemerných menových kurzov (aplikácia IAS 21)

Nasledujúce príklady upozorňujú na vhodnosť a správnosť používania priemerných menových kurzov pri účtovaní výsledkových položiek (napr. úrokov, nájomného a pod.) denominovaných v cudzej mene. Položkynákladov a výnosov účtovné jednotky často účtujú jednorazovo k okamihu účtovnej závierky (priebežnej či ročnej) a prepočítavajú ich kurzom platným k dátumu zaúčtovania (aktuálny výmenný kurz medzi funkčnou menou a cudzou menou). Vzhľadom na skutočnosť, že ide o položky, ktorých existencia je spojená s časom, účtovné jednotky účtujú o nakumulovaných hodnotách a pre ich prepočet do funkčnej menyje vhodné a správne použiť priemerný menový kurz. Nasledujúce dva príklady ilustrujú ich použitie vrátane odkazov na ustanovenie IAS 21 Vplyvy zmien menových kurzov (The effects of changes in foreign exchange rates).
 
Príklad č. 1: Priemerný menový kurz použitý pri účtovaní úrokových nákladov:
Spoločnosť Omega zostavuje účtovnú závierku v súlade s IFRS. V kontexte pravidiel IAS 21 používa ako funkčnú menu Sk.K 20. marcu 2008 získala trojročný bankový úver vo výške 1 mil. EUR. úročený fixnou úrokovou sadzbou 8 % p. a. Úroky sú splatné štvrťročne, pričom prvá platba bola uhradená k 20. júlu 2008, istina úveru je splatná jednorazovo na konci 3. roku. Spoločnosť zostavuje štvrťročnú účtovnú závierku, pričom účtovné obdobie je zhodné s kalendárnym rokom. Menový kurz k 20. marcu 2008 bol 32,526 Sk/EUR. K 31. marcu 2008 (k súvahovému dňu priebežná účtovná závierka za prvý štvrťrok 2008) záverečný kurz (aktuálny výmenný kurz k súvahovému dňu - IAS 21.8)bol 32,611 Sk/EUR.
 
Pozn.:Funkčná mena je v IAS 21.8 definovaná ako mena primárneho ekonomického prostredia, v ktorom účtovná jednotka vyvíja svoju činnost. Pokiaľ spoločnosť v príklade používa ako funkčnú menu Sk, väčšina jej ekonomických transakcií – predaje, nákupy, pôžičky a pod. – sú denominované v Sk a všetky ostatné meny predstavujú tzv. cudziu menu.
 
Účtovné zachytenie a pravidlá pre prepočet zostatkov v cudzej mene a transakcií úplne vychádza z IAS 21 Vplyvy zmien menových kurzov. Vzhľadom ku skutočnosti, že funkčná mena je Sk, musia byť všetky zostatky a transakcie vyjadrené v EUR prepočítané menovým kurzom Sk/EUR. Nasledujúce účtovné zápisy ilustrujú prijatie úveru v cudzej mene a udalosti pri zostavení prvej priebežnej účtovnej závierky.
 
K 20. marcu 2008 – okamih získania bankového úveru v cudzej mene
Spoločnosť Omega zachytí prijatie úveru denominovaného v EUR. Hodnota úveru v eurách je prepočítaná menovým kurzom k dátumu transakcie (pozri IAS 21.21).
 
Účtovný zápis k dátumu transakcie
MD
D
Aktíva / Peniaze / Devízový bankový účet (EUR)
32 526 000
 
Záväzky / Dlhodobé bankové úvery / Bankový úver v EUR
 
32 526 000
Prijatie úveru 1 000 000 EUR pri menovom kurze 32,526 Sk/EUR.
 
K 31. marcu 2008 – dátum priebežnej účtovnej závierky za 1. štvrťrok 2008:
Nesplatený zostatok úveru (istiny) je v účtovnej závierke zostavenej podľa IFRS peňažnou položkou (Pozn.: Peňažné položky sú držané jednotky meny, aktíva a záväzky, ktoré majú byť prijaté alebo zaplatené v pevnom alebo stanoviteľnom počte jednotiek meny)a je prepočítaný záverečným kurzom 32,611 Sk/EUR
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály