Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Použitie hmotného majetku na iný účel ako na podnikanie a zmena účelu použitia investičného majetku

Dátum: Rubrika: Daň z pridanej hodnoty

Odpočítanie dane z pridanej hodnoty sa spája s právom platiteľa odpočítať daň z prijatých zdaniteľných plnení za podmienok ustanovených zákonom o dani z pridanej hodnoty. Uplatňuje sa pri dodávkach tovaru a poskytnutí služieb.

Odpočítanie dane sa spája s právom platiteľa odpočítať daň z prijatých zdaniteľných plnení za podmienok ustanovených zákonom č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len „zákon o DPH“). Uplatňuje sa pri dodávkach tovaru a služieb, pričom dodanie tovaru je zákonom účelovo definované v § 8 cit. zákona.

„Dodaním tovaru je:

  • prevod práva nakladať s hmotným majetkom ako vlastník, ak tento zákon neustanovuje inak; na účely tohto zákona hmotným majetkom sú hnuteľné a nehnuteľné veci, ako aj elektrina, plyn, voda, teplo, chlad a podobné nehmotné veci a bankovky a mince, ak sa predávajú na zberateľské účely za inú cenu, ako je ich nominálna hodnota, alebo za inú cenu, ako je prepočet ich nominálnej hodnoty na eurá referenčným výmenným kurzom určeným a vyhláseným Európskou centrálnou bankou alebo Národnou bankou Slovenska v deň predchádzajúci dňu predaja bankoviek a mincí,
  • dodanie stavby alebo jej časti na základe zmluvy o dielo alebo inej obdobnej zmluvy,
  • odovzdanie tovaru na základe nájomnej zmluvy, podľa ktorej sa vlastníctvo k predmetu nájomnej zmluvy nadobudne najneskôr pri zaplatení poslednej splátky.

Dodaním tovaru je aj prevod vlastníckeho práva k hmotnému majetku za náhradu alebo protihodnotu na základe rozhodnutia vydaného štátnym orgánom alebo na základe zákona.“

Hmotný a nehmotný majetok s dobou použiteľnosti presahujúcou 12 kalendárnych mesiacov je súčasťou obchodného majetku, tzv. neobežných aktív. Charakteristický je postupným premietaním svojho ocenenia do nákladov, s výnimkou majetku vylúčeného z odpisovania, ktorým sú napríklad pozemky. Z pohľadu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“) je odpisovaný majetok určovaný charakterom alebo cenou. Nehnuteľný majetok charakteru budov a iných stavieb je odpisovaným hmotným majetkom bez ohľadu na výšku ocenenia. Naopak, pre samostatné hnuteľné veci, prípadne ich súbory so samostatným technicko-ekonomickým určením a využiteľnosťou presahujúcou jeden rok, je na účel povinného odpisovania rozhodujúci limit 1 700 €.

Obstarávanie neobežného majetku je súčasťou investičných aktivít fyzických aj právnických osôb. Investičný majetok sa ako pojem v právnych normách v minulosti viazal práve k obstaraniu a odpisovaniu majetku s dobou používania presahujúcou 12 kalendárnych mesiacov. Dnes ho nájdeme iba v rámci účelového vymedzenia úpravy odpočítanej dane premietnutej do § 54 zákona o DPH. Z vecného hľadiska ide o tovar s uplatnením príslušného daňového režimu, ako aj výnimiek vyplývajúcich z inštitútu investičného majetku a v rámci neho nehnuteľnosti. ZDP s pojmom investičný majetok nenarába. Zákon o DPH naopak investičný majetok odčlenil od ostatného tovaru a účelovo zadefinoval. Investičným majetkom rozumie majetok s dobou používania presahujúcou jeden rok v čle­není:

  • hnuteľné veci,
  • nehnuteľnosti:
    • budovy, stavebné pozemky, byty a nebytové priestory,
    • nadstavby, prístavby a staveb­né úpravy budov, bytov a nebytových priestorov, ktoré si vyžadovali stavebné povolenie podľa zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p. (ďalej len „stavebný zákon“).

Nehmotného majetku sa úprava odpočítanej dane netýka.

Hnuteľné veci sú zdola limitované sumou 3 319,39 €. Z uvedeného vyplýva, že prístup z pohľadu ZDP nie je totožný. Daňové odpisovanie sa viaže k samostatným hnuteľným veciam a k ich súborom v ocenení prevyšujúcom 1 700 €. Úprava odpočítanej dane sa preto netýka všetkých daňovo odpisovaných hnuteľných vecí, ale iba tých ktorých ocenenie je 3 319,39 € a viac. Predmetné upravuje § 54 ods. 2 písm. a) zákona o DPH.

Zmenou účelu použitia investičného majetku sa rozumie zmena podmienok jeho využívania u platiteľa, ktorý:

  • odpočítal z majetku daň a používa ho na dodávky bez možnosti odpočítania dane alebo na dodávky s možnosťou pomerného odpočítania dane (zníženie nároku zo 100 % na menej),
  • neodpočítal z majetku daň a používa ho na dodávky s možnosťou odpočítania dane alebo na dodávky s možnosťou pomerného odpočítania dane (zvýšenie nároku z 0 % na viac),
  • uplatnil pri majetku pomerné odpočítanie dane a došlo k zmene koeficientu o hodnotu väčšiu ako 0,10 (zmena koeficientu nahor alebo nadol).

Lehota, počas ktorej platí povinnosť úpravy odpočítanej dane je 5 rokov u hnuteľných vecí a dvadsať rokov u nehnuteľností. Dvadsaťročná lehota sa uplatňuje od 1. januára 2011. Nahradila desaťročnú lehotu, ktorá bola vzhľadom na životnosť nehnuteľného majetku nedostatočná. Vyplýva to zo smernice Rady EÚ, ktorá sa povinne transponovala do lokálnych predpisov členských krajín Európskej únie vrátane Slovenska. Nehnuteľnosti boli vyčlenené od ostatného tovaru v chápaní zákona o DPH a obmedzilo sa právo na odpočítanie dane v prípadoch, kedy je nehnuteľnosť využívaná na podnikanie, ako aj na iný účel ako na podnikanie.

Pri dodaní tovaru sa vo všeobecnosti uplatňujú pri odpočítaní da­ne dve zásady:

  1. daň sa neodpočíta v plnej výške a kráti sa pomerne k súkromnému použitiu,
  2. daň sa odpočíta v plnej výške a dopočíta sa v čase a v rozsahu súkromného použitia.

Ak platiteľ použije hmotný majetok na súkromné účely, prvý prípad sa nespája s dodaním tovaru za protihodnotu. V druhom prípade, kedy došlo k uplatneniu plného odpočítania dane je potrebné súkromné použitie majetku dodaniť. Základom dane podľa § 22 ods. 5 zákona o DPH je cena, za ktorú bol majetok obstaraný vrátane súvisiacich nákladov, alebo daňová zostatková cena odpisovaného majetku. V prípade čiastočného súkromného použitia podlieha dodaneniu pomerná časť ceny alebo zostatkovej ceny. Výber z uvedených možností je od 1. januára 2011 vylúčený pri obstaraní nehnuteľnosti, ktorá má súbežne slúžiť na služobné aj súkromné účely. Vylučuje to spomínaný § 49a zákona o DPH. Do 31. decembra 2010 sa uplatňovali rovnocenne obe zásady pre ktorýkoľvek druh tovaru vrátane nehnuteľného majetku. K predmetnému bolo vyhlásených aj niekoľko rozsudkov Európskeho súdneho dvora (Zdroj: http://eur-lex.europa.eu/JURISIndex.do). Vo veci C-434/03 P. Charles a T. S. Charles-Tijmens súd

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály