Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch od 1. júna 2018

Rubrika: Poistné, odvody a mzdy

Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky zverejnilo nový vzor potvrdenia o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti, ktoré je platné od 1. 6. 2018. Úpravy na tlačive sú z dôvodu zavedenia nových druhov peňažných plnení, a to plnenia vyplácaného pri príležitosti obdobia letných dovoleniek (ďalej aj „letný plat“) a plnenia vyplácaného pri príležitosti vianočných sviatkov (ďalej aj „vianočný plat“).

Zamestnávateľ je povinný za obdobie, za ktoré vyplácal zamestnancovi zdaniteľnú mzdu, vystaviť a doručiť v zákonnej lehote zamestnancovi doklad o súhrnných údajoch uvedených na mzdovom liste, ktoré sú rozhodujúce na výpočet zdaniteľnej mzdy, preddavkov na daň, dane a na priznanie zamestnaneckej prémie a na priznanie daňového bonusu za príslušné zdaňovacie obdobie. Ide o tlačivo Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnosti (ďalej len „Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch“). Predmetné tlačivo sa po novele Zákonníka práce č. 63/2018 Z. z. s účinnosťou od 1. 5. 2018 bude vystavovať až po skončení zdaňovacieho obdobia, t. j. po uplynutí príslušného kalendárneho roka, a nie po skončení pracovného pomeru (s výnimkou zamestnancov, ktorým zanikol pracovný pomer z dôvodu úmrtia), a to v nasledovných lehotách:

  • do 10. marca príslušného kalendárneho roka, v ktorom sa podáva daňové priznanie (zamestnávateľ vystaví a doručí potvrdenie bez žiadosti zamestnanca),
  • do 10. februára po skončení zdaňovacieho obdobia, v ktorom zamestnávateľ vyplatil príjem zo závislej činnosti, a to zamestnancovi, ktorý žiada o vykonanie zúčtovania iného zamestnávateľa, ak o vystavenie dokladu požiadal do 5. februára po skončení zdaňovacieho obdobia.

Ak zamestnávateľ potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zamestnancovi v zákonom ustanovenej lehote nevystaví a nedoručí, správca dane uloží zamestnávateľovi pokutu (uvedený postup platí od 1. 1. 2014). Pokuta je vo výške 15 € za každého takéhoto zamestnanca. Obdobný sankčný postih sa uplatní aj v prípade, ak zamestnávateľ zamestnancovi nevystaví a nedoručí doklad o vykonanom ročnom zúčtovaní preddavkov na daň, príp. jeho 2. stranu, ktorá sa vystavuje len na žiadosť zamestnanca. Výška celkovej pokuty za príslušné zdaňovacie obdobie nemôže presiahnuť 30 000 € za všetkých zamestnancov, ktorým neboli vyššie uvedené potvrdenia vystavené.

Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch sa skladá z troch oddielov a obsahuje údaje o:

  1. zamestnancovi,
  2. zdaniteľných príjmoch, preddavkoch na daň, daňovom bonuse a nezdaniteľných častiach základu dane,
  3. zamestnávateľovi.

Údaje o daňovníkovi – Vprvom oddiele sa uvedie priezvisko a meno zamestnanca, rodné číslo (ak ho daňovník nemá, uvedie sa dátum narodenia), titul (pred menom), titul (za menom), adresa trvalého pobytu. Od 1. januára 2016 sa vyplní aj položka „Zamestnanec je daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou podľa zákona a príslušnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia“. Ak sa zamestnanec považuje za daňového rezidenta SR, táto položka sa krížikom nevyznačuje! Za daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou (v praxi používaný aj pojem „daňový rezident SR“) sa považuje fyzická osoba, ktorá má na Slovensku bydlisko, trvalý pobyt alebo sa na Slovensku zdržiavajú aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku, a to súvisle alebo v niekoľkých obdobiach, pričom do tohto obdobia sa započítava každý, aj začatý deň pobytu. Za daňových rezidentov SR sa nepovažujú osoby zdržiavajúce sa na Slovensku len za účelom štúdia alebo liečenia a osoby, ktoré prekračujú hranice Slovenska denne (napr. z dôvodu, že na Slovensku majú zamestnanie).

Údaje o zamestnávateľovi – V treťom oddiele je zamestnávateľ povinný uviesť identifikačné údaje o spoločnosti – názov spoločnosti, DIČ a sídlo spoločnosti, ďalej uvedie meno osoby, ktorá vypracovala potvrdenie (vrátane telefónneho kontaktu). Na záver pripojí podpis a odtlačok pečiatky zamestnávateľa.

♦ Príklad č. 1:

Ak platiteľ dane uvedie pri vystavovaní potvrdení o zdaniteľných príjmoch za rok 2018 všetky náležitosti vrátane podpisu zodpovedného zamestnanca, je nutná na potvrdení aj „pečiatka“? (Poznámka: Zamestnávateľ pečiatku nemá.)

Ak potvrdenie o zdaniteľných príjmoch obsahuje všetky údaje rozhodujúce na výpočet základu dane, preddavkov na daň, dane, na priznanie daňového bonusu, údaje o zamestnávateľovi, iný zamestnávateľ, ktorý bude vykonávať ročné zúčtovanie, resp. správca dane je povinný potvrdenie o zdaniteľných príjmoch prevziať aj keď na tomto potvrdení, ktoré je zamestnávateľom podpísané, nie je pečiatka. Pre úplnosť uvádzame, že žiadny právny predpis neukladá zamestnávateľovi (podnikateľovi, či obchodnej spoločnosti) mať pečiatku.

* * *

Údaje o zdaniteľných príjmoch a ďalšie údaje – V druhom oddiele je zamestnávateľ povinný uviesť údaje, ktoré sú rozhodujúce na výpočet zdaniteľnej mzdy, preddavkov na daň, dane a na priznanie zamestnaneckej prémie a na priznanie daňového bonusu za príslušné zdaňovacie obdobie. Údaje zamestnávateľ zapisuje podľa predtlače do riadkov 01 až 13 nasledovne:

Riadok 01

Uvedie sa úhrn zúčtovaných a skutočne vyplatených príjmov (v peňažnej i nepeňažnej forme)zo závislej činnosti za príslušný kalendárny rok, ktoré boli v priebehu príslušného kalendárneho roka zdaňované preddavkami na daň. Ide o zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti, ktoré boli skutočne vyplatené najneskôr do 31. 1. nasledujúceho kalendárneho roka, ak sa týkali predchádzajúceho kalendárneho roka, alebo ide o doplatky zdaniteľných príjm

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály