Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Posudzovanie obchodného majetku v súvislosti s preradením automobilu z podnikania do osobného užívania

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Žiadny právny predpis preradenie majetku, ktorý má fyzická osoba (FO) zaradený do obchodného majetku, do osobného užívania nezakazuje, neprikazuje a ani nepodmieňuje. Keďže preradenie majetku z podnikania do osobného užívania je pomerne časté, cieľom príspevku bude porovnanie daňového aspektu používania automobilu zahrnutého v obchodnom majetku a automobilu v osobnom užívaní, ako aj daňové a účtovné dopady pri samotnom akte preradenia.

Žiadny právny predpis preradenie majetku, ktorý má fyzická osoba (FO) zaradený do obchodného majetku, do osobného užívania nezakazuje, neprikazuje a ani nepodmieňuje. Keďže preradenie majetku z podnikania do osobného užívania je pomerne časté, cieľom príspevku bude porovnanie daňového aspektu používania automobilu zahrnutého v obchodnom majetku a automobilu v osobnom užívaní, ako aj daňové a účtovné dopady pri samotnom akte preradenia.

Automobil zahrnutý v obchodnom majetku FO a uplatňovanie daňových výdavkov

Výdavky súvisiace s obstaraním automobilu
Pri určovaní daňovej uznateľnosti výdavkov súvisiacich s obstaraním automobilu zahrnutého do obchodného majetku je podstatný spôsob a forma obstarania automobilu. V praxi môžu nastať rôzne spôsoby obstarania automobilu do vlastníctva a zároveň aj obchodného majetku podnikateľa – FO, pričom najčastejšie ide o kúpu, darovanie, preradenie z osobného užívania do podnikania.
 
Automobil sa podľa § 22 ods. 2 písm. a) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej iba „ZDP“) považuje za samostatnú hnuteľnú vec so samostatným tech­nic­ko-eko­nomickým určením a ak je jeho vstupná cena vyššia ako 30 000 Sk, predstavuje hmotný majetok odpisovaný. Vstupná cena sa nezahrnuje do daňových výdavkov priamo pri obstaraní automobilu, ale postupne prostredníctvom daňových odpisov vypočítaných rovnomerným alebo zrýchleným spôsobom v súlade s § 22 až § 28 ZDP.
 
Určenie vstupnej ceny je závislé práve od spôsobu obstarania automobilu. Najčastejšie sa vyskytujú tieto prípady obstarania automobilu do obchodného majetku:
  • Pri obstaraní kúpou je vstupnou cenou na účely uplatňovania daňových odpisov tzv. obstarávacia cena, t. j. samotná cena automobilu a ďalšie náklady súvisiace s obstarávaním automobilu až do doby zaradenia do užívania.
  • Pri obstaraní automobilu ako daru od darcu, u ktorého bol automobil zaradený v obchodnom majetku, je vstupnou cenou na účely uplatňovania daňových odpisov zostatková cena automobilu zistená u darcu pri jeho vyradení v dôsledku darovania. Zostatkovou cenou a pritom rozumie rozdiel medzi vstupnou cenou a celkovou výškou odpisov zahrnutých do daňových výdavkov darcu. V prípade, ak by bol predmetný automobil už daňovo úplne odpísaný, potom obdarovaný uvedie jeho vstupnú cenu pre daňové účely v nulovej výške. Na účely účtovníctva a účtovania účtovných odpisov sa však automobil v každom prípade ocení reprodukčnou obstarávacou cenou, rozumie sa ňou cena, za ktorú by sa majetok obstaral v čase, keď sa o ňom účtuje.
  • Pri obstaraní automobilu ako daru od darcu, u ktorého nebol majetok zaradený v obchodnom majetku, je vo všeobecnosti vstupnou cenou na účely uplatňovania daňových odpisov obstarávacia cena majetku zistená u darcu – FO. Tento postup však v zmysle § 25 ods. 1 písm. a) ZDP sa aplikuje len v prípadoch, ak ide o majetok, pri ktorého predaji uskutočnenom v deň darovania by sa naň nevzťahovalo oslobodenie podľa § 9 ods. 1 písm. d) ZDP. V konečnom dôsledku to teda znamená, že v prípade obstarania automobilu ako daru od darcu – FO, u ktorého nebol tento majetok zaradený v obchodnom majetku, bude vstupnou cenou na účely uplatňovania daňových odpisov tzv. reprodukčná obstarávacia cena podľa § 25 ods. 1 písm. c) ZDP. Podľa § 25 ods. 4 písm. b) zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) ide o cenu, za ktorú by sa automobil obstaral v čase, keď sa o ňom začne účtovať. Zákon o účtovníctve a ani postupy účtovania túto cenu bližšie nedefinujú a v praxi je jej stanovenie niekedy problematické. Jej stanovenie je teda v predmetnom prípade v kompetencii obdarovaného, no napriek tomu, že to nie je povinnosťou, možno však odporučiť, aby túto cenu stanovil súdny znalec.
  • Pri obstaraní automobilu do obchodného majetku jeho preradením z osobného užívania do podnikania je vstupnou cenou na účely uplatňovania daňových odpisov obstarávacia cena znížená o odpisy za roky nevyužívania automobilu na za­bez­pečenie zdaniteľného príjmu alebo sumy vo výške vlastných nákladov tiež zníženej o odpisy za roky nevyužívania automobilu na zabezpečenie zdaniteľného príjmu. Na účely účtovníctva a účtovania účtovných odpisov automobil sa však ocení reprodukčnou obstarávacou cenou, rozumie sa ňou cena, za ktorú by sa majetok obstaral v čase, keď sa o ňom účtuje.
Výdavky súvisiace s používaním automobilu
Podnikateľ má zahrnutý automobil do obchodného majetku (účtuje, resp. vedie evidenciu o vozidle ako o obchodnom majetku), pri posudzovaní daňových výdavkov súvisiacich s jeho používaním je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že v zmysle § 2 písm. i) ZDP sú daňovým výdavkom všetky výdavky preukázateľne vynaložené daňovníkom na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov (za podmienky ich zaúčtovania v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovania v evidencii v prípade príjmov z prenájmu podľa § 6 ods. 11 ZDP). ZDP pritom upresňuje rozsah zahrnutia týchto daňových výdavkov pri pracovných cestách a spotrebovaných pohonných látkach.
 
Pri používaní automobilu zahrnutého v obchodnom majetku teda bude možné ako daňový výdavok pri prevádzke automobilu uplatňovať preukázateľné výdavky v podobe:
  • výdavkov na spotrebované pohonné látky v zmysle § 19 ods. 2 písm. l) ZDP,
  • poistného na havarijné poistenie, resp. zákonné poistenie v zmysle § 2 písm. i) ZDP,
  • opráv a údržby podľa § 2 písm. i) ZDP,
  • technického zhodnotenia prostredníctvom daňových odpisov na základe § 21 ods. 1 písm. g) a § 19 ods. 3 písm. a) ZDP,
  • dane z motorových vozidiel v zmysle § 19 ods. 3 písm. j) ZDP,
  • ďalších prevádzkových výdavkov súvisiacich s použitím automobilu (diaľ­ničné poplatky, parkovné a pod.) podľa § 2 písm. i) ZDP.
Treba však pre úplnosť poznamenať, že tieto výdavky na spotrebované pohonné látky a ďalšie prevádzkové výdavky možno uplatniť v plnej preukázateľnej výške za predpokladu, že automobil je používaný výlučne na pracovné cesty, t. j. na výkon podnikania, samostatnej zárobkovej činnosti alebo prenájmu. Pokiaľ by automobil bol používaný súčasne aj na súkromné účely, nie je možné uvedené výdavky zahrnúť medzi daňové výdavky v plnej výške, ale iba vo výške prislúchajúcej pracovným cestám (príslušný pomer uplatnenia, resp. neuplatnenia výdavkov sa určí na základe evidencie jázd automobilu).
 
Príklad č. 1:
Podnikateľ p. Karol účtujúci v sústave jednoduchého účtovníctva má v obchodnom majetku zaradený automobil. Používa ho však aj na súkromné cesty počas víkendov. Akým spôsobom má zahŕňať výdavky na prevádzku automobilu do daňových výdavkov?
 
V danom prípade je potrebné vychádzať zo skutočnosti, že automobil je iba sčasti používaný na dosahovanie, zabezpečenie a udržanie zdaniteľných príjmov. Je preto nutné vyčleniť z daňových výdavkov všetky výdavky súvisiace s uskutočňovanými súkromnými cestami. Výdavky na osobnú potrebu daňovníka totiž v zmysle § 21 ods. 1 písm. i) ZDP nie sú daňovými výdavkami. S cieľom preukázateľnosti výdavkov súvisiacich s podnikateľskou činnosťou a vylúčením výdavkov vynaložených na osobnú potrebu daňovníka je vhodné a potrebné viesť evidenciu o jazdách. Táto môže slúžiť ako vhodný prostriedok na stanovenie správneho pomeru daňových a nedaňových výdavkov. Ak napr. podnikateľ celkove za mesiac marec 2006 podľa evidencie jázd najazdil 1 600 km, z toho 1 200 km na účely podnikania a zvyšných 400 km na účely súkromných ciest, je možné jednoznačne určiť pomer zahrnovania spotrebovaných prevádzkových výdavkov do daňových výdavkov. Z evidencie je zrejmé, že v mesiaci marec 2006 najazdil 75 % jázd na účely podnikania a 25 % pre osobnú potrebu. V takomto pomere sa rozdelia napríklad spotrebované pohonné látky. Pri iných výdavkoch dlhodobejšieho charakteru (zákonné poistné, havarijné poistné, oprava, údržba, a pod.) je vhodné uvedený pomer vysledovať v dlhodobejšom časovom horizonte, napr. za celý kalendárny rok.
 
Je logické, že podnikateľ p. Karol účtuje o obstaraní všetkých výdavkov súvisiacich s prevádzkou osobného automobilu vo svojom peňažnom denníku. Je však nutné, aby v rámci druhového členenia výdavkov rozdelil vynaložené výdavky na výdavky súvisiace s podnikateľskou činnosťou (ako výdavky ovplyvňujúce základ dane) a na výdavky vynaložené na osobnú potrebu (ako výdavky neovplyvňujúce základ dane) v súlade so zisteným pomerom. Toto členenie je možné účtovať už v okamihu účtovania o konkrétnom výdavku alebo až v rámci uzávierkových operácií (preúčtovaním z výdavkov ovplyvňujúcich základ dane do výdavkov neovplyvňujúcich základ dane, pokiaľ sa v priebehu kalendárneho roka účtovalo o príslušnom výdavku v rámci druhového členenia výdavkov ovplyvňujúcich základ dane, resp. naopak).
 
Obdobne ako výdavky prevádzkového charakteru je potrebné rozčleniť aj odpisy, pokiaľ sa automobil ešte odpisuje. Pri odpisovaní hmotného majetku, ktorý sa iba sčasti používa na zabezpečenie príjmu, sa totiž v zmysle § 24 ods. 4 ZDP do daňových výdavkov sa zahŕňa iba pomerná časť odpisov. Ak napr. p. Karol za zdaňovacie obdobie roku 2006 podľa evidencie jázd celkove najazdí 25 000 km, z toho 20 000 km na účely podnikania a zvyšných 5 000 km na účely súkromných ciest, je možné jednoznačne určiť pomer zahrnovania odpisov do daňových výdavkov. Z evidencie je zrejmé, že podnikateľ p. Karol najazdil 80 % jázd na účely podnikania a 20 % pre osobnú potrebu a v tomto pomere rozdelí aj vypočítaný ročný odpis. Ak teda ročný odpis automobilu je napr. 200 000 Sk, v rámci uzávierkových operácií zaúčtuje v peňažnom denníku odpis vo výške 160 000 Sk do výdavkov ovplyvňujúcich základ dane. Tento výpočet uvedie na internom účtovnom doklade, na základe ktorého účtovný prípad zaúčtuje.
 

***

Automobil v osobnom užívaní FO a uplatňovanie daňových výdavkov

Výdavky súvisiace s obstaraním automobilu
Pri používaní automobilu nezahrnutého do obchodného majetku ZDP neumožňuje FO – podnikateľovi žiadnym spôsobom daňovo efektívne uplatniť výdavky súvisiace s obstaraním takéhoto automobilu. Výdavky na obstaranie automobilu teda nie sú opodstatnené, keďže k obstaraniu automobilu nedochádza.
 
Príklad č. 2:
Podnikateľ Anton využíva na dosahovanie svojich zdaniteľných príjmov okrem iného aj vlastný osobný automobil nezaradený do obchodného majetku. Automobil zakúpil v roku 2006 za 600 000 Sk. Bude si môcť uplatniť do daňových výdavkov každý rok odpis v polovičnej výške, ak podľa knihy jázd bude pomer podnikateľských ciest a súkromných ciest 50 : 50?
 
Podľa § 24 ods. 4 ZDP pri odpisovaní majetku, ktorý sa iba sčasti používa na zabezpečenie zdaniteľného príjmu, do výdavkov na zabezpečenie zdaniteľného príjmu sa zahrnie iba pomerná časť odpisov. Ustanovenie však nemožno v danom prípade aplikovať, nakoľko nie je splnená jedna zo základných podmienok, na uplatňovanie daňových odpisov by musel podnikateľ p. Anton účtovať o automobile ako o obchodnom majetku, resp. evidovať ho podľa § 6 ods. 11 ZDP, t. j. automobil nie je súčasťou obchodného majetku.
 
Výdavky súvisiace s jeho obstaraním nemožno daňovo uplatniť ani postupným spôsobom prostredníctvom daňových odpisov.

***

 
Daňová uznateľnosť výdavkov súvisiacich s prevádzkou automobilu
V prípade, že FO – podnikateľ používa vlastný súkromný automobil nezahrnutý do obchodného majetku na účely podnikateľských aktivít, pri posudzovaní daňových výdavkov súvisiacich s jeho používaním je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že v zmysle § 2 písm. i) ZDP sú daňovým výdavkom všetky výdavky preukázateľne vynaložené daňovníkom na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov (za podmienky ich zaúčtovania v účtovníctve daňovníka alebo zaevidovania v evidencii pri príjmoch z prenájmu).
 
ZDP však v danom prípade v rámci § 19 ods. 2 písm. e) ustanovuje, že ak daňovník na cestovanie do iného miesta, než je miesto jeho obvyklého podnikania, využije vlastné osobné motorové vozidlo nezahrnuté do obchodného majetku, uplatní výdavky do výšky náhrady za spotrebované pohonné látky a základnej náhrady za každý jeden km jazdy podľa § 7 zákona č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o cestovných náhradách“). V sume základnej náhrady sú pritom už zahrnuté všetky prevádzkové výdavky súvisiace s používaním automobilu (poistné, údržba, opravy), s výnimkou:
  • Dane z motorových vozidiel (podľa § 84 až § 96 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov), ktorú je povinný používateľ automobilu zaplatiť, keďže automobil je používaný na podnikanie. Táto daň z motorových vozidiel je plne uznaným daňovým výdavkom.
  • Ďalších výdavkov súvisiacich s pou­žitím motorového vozidla na pracovnej ceste (napr. diaľničné poplatky, parkovné), tieto výdavky sú uznaným daňovým výdavkom, pokiaľ súvisia s vykonávaním pracovných ciest. Pokiaľ by vozidlo bolo používané súčasne aj na súkromné účely a daný výdavok by s takýmto používaním súvisel, nie je možné uvedené výdavky zahrnúť medzi daňové výdavky v plnej výške, ale iba vo výške prislúchajúcej pracovným cestám (príslušný pomer uplatnenia, resp. neuplatnenia výdavkov, sa pritom určí na základe evidencie jázd príslušného motorového vozidla).

Náležitosti preradenia automobilu z podnikania do osobného užívania

Aspekt účtovný
Samotné vyradenie automobilu z obchodného majetku FO (z majetku určeného na podnikanie, inú samostatnú zárobkovú činnosť a prenájom) nemá vplyv na výsledok hospodárenia účtovnej jednotky.
 
Ak FO účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva, vyradenie automobilu vyznačí v knihe dlhodobého majetku, resp. na inventárnej karte a automobil sa tak prestane účtovať (evidovať) v hmotnom majetku určenom na podnikanie.
Ak FO účtuje v sústave podvojného účtovníctva, bude účtovať týmto spôsobom:
 
Účtovný prípad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály