Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postupy účtovania pre podnikateľov od 1. januára 2006

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Opatrením MF SR č. MF/26670/2005-74 zo 14. 12. 2005, ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) a ktorým sa dopĺňa opatrenie MF SR č. 4455/2003-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (uverejnené vo FS č. 11/2005) boli novelizované Postupy účtovania v PÚ pre podnikateľov.

Opatrením MF SR č. MF/26670/2005-74 zo 14. 12. 2005, ktorým sa mení a dopĺňa opatrenie MF SR č. 23 054/2002-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“) a ktorým sa dopĺňa opatrenie MF SR č. 4455/2003-92, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky a rozsahu údajov určených z individuálnej účtovnej závierky na zverejnenie pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v znení neskorších predpisov (uverejnené vo FS č. 11/2005) boli novelizované Postupy účtovania v PÚ pre podnikateľov. Niektoré ustanovenia boli len upresnené a niektoré ustanovenia boli vecne zmenené. V článku je uvedený prehľad vybraných ustanovení novely.

Účtová osnova a Postupy účtovania v PÚ sa už nevzťahujú na účtovné jednotky, ktoré budú od r. 2006 povinné zostaviť individuálnu účtovnú závierku podľa IAS/IFRS

Podľa 17a zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) novelizovaného od 1. 1. 2005 vybrané účtovné jednotky (ÚJ) majú od r. 2006 povinnosť zostaviť individuálnu účtovnú závierku podľa IAS/IFRS. Sú to tieto ÚJ:
  • ÚJ, ktorých cenné papiere sú pripustené na obchodovanie na regulovaných trhoch v niektorom členskom štáte EÚ,
  • banky a pobočky zahraničných bánk,
  • Exportno-importná banka SR,
  • obchodníci s cennými papiermi a pobočky zahraničného obchodníka s cennými papiermi,
  • Garančný fond investícií,
  • správcovské spoločnosti a pobočky správcovských spoločností,
  • poisťovne a pobočky zahraničných poisťovní,
  • zaisťovne a pobočky zahraničných zaisťovní,
  • Slovenská kancelária poisťovateľov,
  • dôchodkové správcovské spoločnosti,
  • doplnkové dôchodkové poisťovne,
  • Fond ochrany vkladov,
  • Burza cenných papierov,
  • Centrálny depozitár cenných papierov SR,
  • obchodné spoločnosti (akciové spoločnosti, spoločnosti s ručením obmedzeným, komanditné spoločnosti a verejné obchodné spoločnosti), ktoré najmenej dve po sebe idúce účtovné obdobia spĺňajú aspoň dve z týchto podmienok:
    • celková suma brutto (t. j. pred odpismi a opravnými položkami) majetku presiahla 5 mil. Sk,
    • čistý obrat presiahol 5 mil. Sk,
    • priemerný prepočítaný počet zamestnancov v jednotlivom účtovnom období presiahol 2 000,
  • a podľa § 17b aj Národná banka Slovenska.
Spolu ide asi o 400 – 450 ÚJ z celkového počtu asi 50 000 – 60 000 ÚJ, ktoré sú registrované v obchodnom registri a vedú PÚ. Väčšina z týchto 400 – 450 ÚJ účtuje podľa účtovej osnovy a Postupov účtovania v PÚ. Novelou je stanovené, že účtová osnova a Postupy účtovania v PÚ od 1. 1. 2006 na tieto ÚJ sa nevzťahujú (§ 1 ods. 2 Postupov účtovania v PÚ).

Tieto ÚJ teda nebudú musieť dodržiavať účtovú osnovu a Postupy účtovania v PÚ. Ide o nadväznosť na § 17a ods. 4 zákona o účtovníctve, podľa ktorého na ÚJ zostavujúcu individuálnu účtovnú závierku podľa IAS/IFRS zákon o účtovníctve sa vzťahuje, ak osobitné predpisy neustanovujú inak. Pod osobitným predpisom sú uvedené príslušné nariadenia EÚ o používaní IAS/IFRS.
 
Ust. § 17a ods. 4 zákona o účtovníctve však nevymedzuje taxatívne, ktoré ustanovenia cit. zákona na tieto ÚJ sa vzťahujú a ktoré sa nevzťahujú. Skôr je potrebné postupovať podľa ich podstaty.
 
Napr. ustanovenia zákona o účtovníctve o pravdivom a vernom obraze, o definícii pojmov majetok, záväzok, výnos, ekonomický úžitok, náklad, príjem, výdavok, aktívum, iné aktívum, pasívum, iné pasívum, o oceňovaní majetku a záväzkov, časovom rozlišovaní, kurzových rozdieloch, zmene účtovných zásad a účtovných metód, obsahu účtovnej závierky, a pod. sa nebudú na ne vzťahovať, pretože IAS/IFRS majú svoje vlastné ustanovenia o týchto skutočnostiach.
 
Ale ustanovenia o preukaznosti účtovníctva, účtovných dokladoch, účtovných záznamoch, účtovných zápisoch, otvorení a uzavretí účtovných kníh, overovaní účtovnej závierky audítorom, zverejňovaní údajov, uchovávaní a ochrane účtovnej dokumentácie a pod. sa naďalej vzťahujú na tieto ÚJ.
 

Bezodplatne nadobudnutý majetok

Bezodplatne nadobudnutý majetok sa oceňuje reprodukčnou obstarávacou cenou [§ 25 ods. 1 písm. d) zákona o účtovníctve], teda tak ako doteraz. Mení sa však jeho účtovanie. Doteraz sa účtoval súvzťažne s účtom 413 – Ostatné kapitálové fondy, ale od 1. 1. 2006 sa bude účtovať takto:
  • dlhodobý nehmotný majetok a dlhodobý hmotný majetok sa člení na dve časti:
    • nadobudnutý od spoločníkov alebo členov sa naďalej bude účtovať súvzťažne na účte 413 – Ostatné kapitálové fondy (§ 33 ods. 4, § 59 ods. 6 Postupov účtovania v PÚ),
    • nadobudnutý od iných osôb sa bude účtovať:
      1. odpisovaný majetok súvzťažne na účte 384 – Výnosy budúcich období a tieto sa rozpúšťajú do výnosov vo vecnej a časovej súvislosti so zaúčtovaním odpisov tohto majetku (§ 33 ods. 4 Postupov účtovania),
      2. neodpisovaný majetok sa bude účtovať súvzťažne priamo do výnosov na účet 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti (§ 33 ods. 4, § 78 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ),
  • ostatný majetok, napr. zásoby, sa bude účtovať súvzťažne priamo do výnosov na účet 648 – Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti (§ 78 ods. 4 Postupov účtovania v PÚ).

Úroky sú súčasťou obstarávacej ceny dlhodobého nehmotného majetku

Do 31. 12. 2002 bola povinnosť aktivovať úroky ako súčasť obstarávacej ceny pri dlhodobom nehmotnom aj dlhodobom hmotnom majetku. Pri dlhodobom hmotnom majetku bol v r. 2003 zákaz aktivovania a od r. 2004 je voliteľnosť aktivovania úrokov [§ 35 ods. 2 písm. h) Postupov účtovania v PÚ]. Pri dlhodobom nehmotnom majetku bol v r. 2003, 2004 a 2005 zákaz aktivovania úrokov a od 1. 1. 2006 je povinnosť ich aktivovania (§ 34 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ).

Zníženie hodnoty stavby v období pred jej uvedením do užívania

Obstarávaný dlhodobý hmotný majetok sa najskôr účtuje na účte 042 – Obstaranie dlhodobého hmotného majetku a až v momente uvedenia do užívania sa preúčtuje z účtu 042 na príslušný účet v účtovej skupine (ÚS) 02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný alebo 03 – Dlhodobý hmotný majetok – neodpisovaný. Moment uvedenia do užívania je pritom definovaný ako zabezpečenie všetkých technických funkcií tohto majetku potrebných na jeho užívanie a splnenie povinností podľa osobitných predpisov (§ 33 ods. 1 Postupov účtovania v PÚ).
V praxi sa stáva, že majetok ešte nesplnil všetky formálne požiadavky na to, aby naplnil definíciu pojmu uvedenie do užívania (napr. chýba kolaudačné rozhodnutie), ale pritom sa už používa. Napr. výrobná hala ešte nebola skolaudovaná, ale už sa používa. Existuje aj pojem:
  • prechodné užívanie stavby [§ 83 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (sta
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály