Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postúpenie pohľadávok v jednoduchom účtovníctve

Rubrika: Jednoduché účtovníctvo

Z účtovného hľadiska predstavujú pohľadávky majetkovú zložku účtovnej jednotky, ktorá vznikla z uskutočnených účtovných prípadov a v budúcnosti z nej budú plynúť účtovnej jednotke ekonomické úžitky (príjmy). Postúpenie pohľadávky spočíva v tom, že na základe zmluvy uzatvorenej medzi doterajším veriteľom (postupcom) a treťou osobou (postupníkom) postúpi pôvodný veriteľ svoju pohľadávku novému veriteľovi. Ako postupovať v rôznych situáciách, ktoré v tejto súvislosti môžu pre podnikateľov nastať sa čitateľ dočíta v článku.

 

Definícia a vznik pohľadávok

Obchodné právo ani občianske právo pojem „pohľadávka“ nedefinujú. Z definície záväzkového vzťahu z § 488 Občianskeho zákonníka možno pohľadávku charakterizovať ako právo veriteľa na plnenie od dlžníka, pričom dlžníkovi vzniká povinnosť splniť záväzok. Z uvedeného vyplýva, že existencia pohľadávky bez vzniku záväzku nie je možná. Z účtovného hľadiska predstavujú pohľadávky majetkovú zložku účtovnej jednotky, ktorá vznikla z uskutočnených účtovných prípadov a v budúcnosti z nej budú plynúť účtovnej jednotke ekonomické úžitky (príjmy). Okamih vzniku a zániku pohľadávok je definovaný prostredníctvom dňa uskutočnenia účtovného prípadu, a to v § 2 postupov účtovania či už v jednoduchom alebo podvojnom účtovníctve. Vo vzťahu k pohľadávkam je dňom uskutočnenia účtovného prípadu deň:

  • splnenia dodávky (vznik pohľadávky voči odberateľom),
  • poskytnutia preddavku,
  • poskytnutia nového úveru alebo pôžičky,
  • zistenia škody na majetku (možný vznik pohľadávky voči hmotne zodpovednej osobe),
  • inkasa pohľadávky,
  • započítania pohľadávky,
  • postúpenia pohľadávky,
  • zistenia ďalších skutočností vyplývajúcich z osobitných predpisov alebo z vnútorných podmienok účtovnej jednotky, ktoré sú predmetom účtovníctva, a ktoré v účtovnej jednotke nastali a účtovná jednotka má k dispozícii potrebné podklady, ktoré dokumentujú tieto skutočnosti,
  • odovzdania nehnuteľnosti prevádzajúcim nehnuteľnosť, ktorá je predávaná na základe zmluvy, pri ktorej sa vlastníctvo nadobúda povolením vkladu do katastra nehnuteľností a do nadobudnutia vlastníctva nadobúdateľ nehnuteľnosť užíva.

Podkladom pre účtovanie pohľadávok sú doklady preukazujúce ich vznik. Pri pohľadávkach, ktoré vznikli splnením dodávky preukazným dokladom vzniku pohľadávky je dodací list o prevzatom tovare, výrobkoch a pod. alebo preberacie protokoly pri dodávkach služieb, obchodná zmluva atď. Pre účtovníctvo je dôležité, aby doklad, na základe ktorého sa uskutoční účtovný zápis v účtovných knihách, spĺňal náležitosti účtovného dokladu podľa § 10 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“).

Náležitosťami účtovného dokladu podľa cit. ustanovenia sú:

  1. slovné a číselné označenie účtovného dokladu,
  2. obsah účtovného prípadu a označenie jeho účastníkov,
  3. peňažná suma alebo údaj o cene za mernú jednotku a vyjadrenie množstva,
  4. dátum vyhotovenia účtovného dokladu,
  5. dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia,
  6. podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad v účtovnej jednotke a podpisový záznam osoby zodpovednej za jeho zaúčtovanie,
  7. označenie účtov, na ktorých sa účtovný prípad zaúčtuje v účtovných jednotkách účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva, ak to nevyplýva z programového vybavenia.

Zánik pohľadávok

Pohľadávky zanikajú predovšetkým ich uspokojením v prospech veriteľa. Môžu zaniknúť:

  • zaplatením (inkaso pohľadávky),
  • odpisom pohľadávky,
  • vkladom pohľadávky do majetku spoločnosti,
  • započítaním pohľadávky,
  • postúpením pohľadávky,
  • vždy, keď zaniká záväzok (napr. odpustením záväzku, u časovo obmedzených záväzkov uplynutím lehoty, odstúpením od zmluvy a pod.).

Jednou z možností zániku pohľadávky je jej postúpenie, ktorému sa budeme v tomto príspevku venovať z pohľadu jednoduchého účtovníctva.

Postúpenie pohľadávok v jednoduchom účtovníctve

Postúpenie pohľadávky spočíva v tom, že na základe zmluvy uzatvorenej medzi doterajším veriteľom (postupcom) a treťou osobou (postupníkom) postúpi pôvodný veriteľ svoju pohľadávku novému veriteľovi.

Pri postúpení pohľadávky je dôležité jej ocenenie. Pohľadávky sa podľa § 25 zákona o účtovníctve oceňujú nasledovne:

  1. Pohľadávky pri vzniku a pohľadávky nadobudnuté bezodplatne sa oceňujú menovitou hodnotou. Menovitou hodnotou pohľadávky je suma, na ktorú pohľadávka znie [§ 25 ods. 5 písm. d) zákona o účtovníctve].
  2. Pohľadávky pri odplatnom nadobudnutí sa oceňujú obstarávacou cenou, ktorou je cena, za ktorú sa majetok obstaral, a náklady súvisiace s jeho obstaraním [§ 25 ods. 5 písm. a) zákona o účtovníctve].

Postúpenie pohľadávky v jednoduchom účtovníctve je od 1. 1. 2008 upravené v § 14 opatrenia MF SR z 13. decembra 2007 č. MF/27076/2007-74, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek účtovnej závierky pre účtovné jednotky účtujúce v sústave jednoduchého účtovníctva, ktoré podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť, ak preukazujú svoje výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v JÚ“). Cit. ustanovenie rieši účtovanie u postupcu a u postupníka, pričom je upravené tak, aby nadväzovalo na úpravu postúpenia pohľadávok v § 17 ods. 12 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Podľa § 17 ods. 12 psím. a) ZDP sa základ dane u postupcu – daňovníka s príjmami podľa § 6 ZDP účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva, zvýši o hodnotu pohľadávky, a to aj ak ide o pohľadávku, ktorú daňovník postúpil za cenu nižšiu, ako je jej menovitá hodnota. Pri postúpení pohľadávky za cenu vyššiu, ako je jej menovitá hodnota, sa za príjem považuje táto vyššia cena.

Ustanovenie § 17 ods. 12 písm. d) ZDP rieši úpravu základu dane u postupníka – daňovníka s príjmami podľa § 6 ZDP účtujúceho v sústave jednoduchého účtovníctva. Podľa cit. ustanovenia postupník základ dane zníži o sumu vo výške zaplatenej obstarávacej ceny pohľadávky nadobudnutej postúpením v zdaňovacom období, v ktorom došlo k úhrade dlžníkom alebo postupníkom pri jej ďalšom postúpení, najviac však do výšky príjmov plynúcich z tejto úhrady.

Účtovanie u postupcu

Účtovanie u postupcu upravuje ustanovenie § 14 ods. 8, 9 a 10 Postupov účtovania v JÚ.

Ak postupca v účtovnom období, v ktorom bola pohľadávka postúpená, dostal príjem z postúpenej pohľadávky, účtuje sa:

  1. k zmluvne dohodnutému dňu v knihe pohľadávok zánik pohľadávky z dôvodu postúpeni
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály