Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup účtovnej jednotky v oblasti účtovníctva a výkazníctva v súvislosti so zavedením a po zavedení eura

Rubrika: Eurokonverzia

Súčasťou prechodu na euro bude aj zmena účtovníctva a výkazníctva, pričom musí byť zachovaná jeho presná výpovedná hodnota o stave majetku a zásob každej účtovnej jednotky.


Súčasťou prechodu na euro bude aj zmena účtovníctva a výkazníctva, pričom musí byť zachovaná jeho presná výpovedná hodnota o stave majetku a zásob každej účtovnej jednotky.

Problematiku účtovníctva legislatívne upravuje:
  1. (návrh) zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú zákony v pôsobnosti MF SR v súvislosti so zavedením meny euro v Slovenskej republike, ktorý je v súčasnosti v legislatívnom procese,
  2. vyhláška č. 75/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú pravidlá vykazovania, prepočtu a zaokrúhľovania peňažných súm v súvislosti s prechodom na menu euro na účely účtovníctva, daní a colné účely (ďalej len „vyhláška“),
  3. (návrhy) opatrení MF SR – postupov účtovania.
 
Účtovníctvo vrátane účtovnej závierky a výročnej správy za rok 2008 sa budú vykazovať len v slovenských korunách, t. j. v mene platnej v roku 2008.
 
Od 1. 1. 2009 sa bude účtovať už len v eurách a účtovná závierka a výročná správa za rok 2009 sa bude vykazovať v eurách, t. j. v mene platnej v roku 2009.
 
Na zabezpečenie presnej porovnateľnosti účtovných údajov vedených v slovenských korunách do roku 2008 a v eurách od roku 2009, sa budú všetky hodnoty v úètovníctve prepočítavať konverzným kurzom (30,1260 Sk/EUR).
 
Súčasťou prepočtu celého majetku a záväzkov na eurá je prepočet základného imania, podielov a akcií konverzným kurzom. Pre daňové subjekty, najmä tie, ktoré sú akciovými spoločnosťami, bude nevyhnutné upraviť základné imanie tak, aby nové hodnoty základného imania a akcií boli zaokrúhlené na celé čísla. Legislatívne úpravy pri postupe premeny menovitej hodnoty vkladov základného imania (hodnoty obchodného podielu alebo hodnoty jednej akcie v eurách) sú uvedené v § 10 až § 15 zákona č. 659/2007 Z. z. o zavedení meny euro v Slovenskej republike a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vo vyhláške č. 246/2008 Z. z. o pravidlách a postupoch pri premene menovitej hodnoty vkladov do imania a menovitej hodnoty základných imaní zo slovenskej meny na eurá. Výšku základného imania v eurách pre jednotlivé typy spoločností a družstvá upravuje Obchodný zákonník. 
 
Z dôvodu zabezpečenia hladkého prechodu na euro vznikne účtovným jednotkám, ktoré majú účtovné obdobie hospodársky rok, účtovným jednotkám, ktoré z dôvodu zmeny účtovného obdobia majú účtovné obdobie kratšie ako kalendárny rok, ako aj účtovným jednotkám v konkurze alebo v likvidácii, povinnosť zostaviť priebežnú účtovnú závierku k 31. 12. 2008. Účtovná jednotka, ktorá má účtovné obdobie zhodné s kalendárnym rokom, vykonáva k 31. 12. 2008 riadnu účtovnú závierku. Pre zostavenie priebežnej účtovnej závierky platia pri oceňovaní, zaokrúhľovaní a zostavovaní rovnaké princípy a zásady ako pre riadnu účtovnú závierku. 
 
Na základe návrhu príslušných ustanovení zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) (účinnosť navrhovaných ustanovení v zákone o účtovníctve je od 1. decembra 2008) všetkým účtovným jednotkám, ktoré zostavujú priebežnú účtovnú závierku, vzniká povinnosť prepočítať konverzným kurzom jednotlivé druhy nákladov a výnosov dosiahnuté k 31. decembru 2008. Prepočítaná hodnota v eurách sa stane východiskovým údajom k 1. 1. 2009 pri otvorení účtovných kníh jednotlivých druhov nákladov a výnosov. K prepočítaným hodnotám nákladov a výnosov účtovná jednotka postupne pripočíta hodnoty nákladov a výnosov vzniknuté v období od 1. januára 2009 do obdobia, kedy účtovnej jednotke končí hospodársky rok, ktorý je aj zdaňovacím obdobím, napr. k 31. máju 2009 a zostaví riadnu účtovnú závierku. 
 
V rámci inventarizácie sa odporúča prepočítať jednotkové ocenenie majetku a záväzkov na menu euro z dôvodu preukaznosti a zjednodušenia prechodu na menu euro. 
Pri zaokrúhľovaní prepočítaných peňažných súm na účely účtovníctva sa postupuje podľa § 20 ods. 1 vyhlášky.
 
Fyzickú inventúru hmotného majetku, ktorú nemožno vykonať ku dňu, ku ktorému sa zostavuje účtovná závierka a ktorý zároveň bezprostredne predchádza dňu zavedenia eura, môže účtovná jednotka vykonať v priebehu posledných troch mesiacov pred dňom, ktorý bezprostredne predchádza dňu zavedenia eura, t. j. v rozpätí mesiacov október 2008 až december 2008. Za účelom dosiahnutia jednotného postupu v súvislosti s prechodom na euro v oblasti účtovníctva je postup upravený v návrhu zákona o účtovníctve a nadväzujúcich postupoch účtovania. V súvislosti s prechodom zo slovenskej meny na menu euro v oblasti účtovníctva postupuje účtovná jednotka podľa § 3 a § 4 vyhlášky, návrhu ustanovení zákona a návrhov jednotlivých opatrení MF SR – postupov účtovania.
 

Riadna účtovná závierka u účtovných jednotiek s kalendárnym rokom


Tieto účtovné jednotky zostavujú k 31. decembru 2008 riadnu účtovnú závierku v rozsahu účtovnej závierky ako za predchádzajúce účtovné obdobia.

Postup riadnej účtovnej závierky k dátumu 31.12.2008 je nasledovný:

  • účtovné knihy za rok 2008 sa uzatvoria v slovenských korunách,
  • účtovná závierka k 31. 12. 2008 bude zostavená v slovenských korunách,
  • výročná správa za rok 2008 bude vyhotovená v slovenských korunách,
  • zverejnenie účtovnej závierky v roku 2009 v zbierke listín obchodného registra, súvaha a výkaz ziskov v Obchodnom vestníku sa zverejní v slovenských korunách.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály