Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup pri prechode účtovnej jednotky na daňovú evidenciu a naopak

Rubrika: Podvojné účtovníctvo

Jednou zo zmien, ktorú priniesol zákon č. 60/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p., je zavedenie daňovej evidencie pre daňovníkov, ktorí podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť. Obsahom príspevku je postup daňovníka pri prechode z vedenia účtovníctva na daňovú evidenciu a z daňovej evidencie na účtovníctvo z účtovného a daňového hľadiska.

Od 1. marca 2009 nadobudol účinnosť zákon č. 60/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“). Jednou zo zmien, ktorú táto novela priniesla, je zavedenie daňovej evidencie pre daňovníkov, ktorí podnikajú alebo vykonávajú inú samostatnú zárobkovú činnosť. Podmienky vedenia daňovej evidencie a jej obsah upravujú ustanovenia § 6 ods. 14 a 15 ZDP.

Obsahom tohto príspevku je postup daňovníka pri prechode z vedenia účtovníctva na daňovú evidenciu a z daňovej evidencie na účtovníctvo z účtovného a daňového hľadiska.

Podmienky, ktoré musí daňovník vykonávajúci podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť (§ 6 ods. 1 a 2 ZDP) splniť na vedenie daňovej evidencie počas celého zdaňovacieho obdobia sú:
  • túto činnosť daňovník vykonáva samostatne bez zamestnanca,
  • dosiahol z tejto činnosti v bezprostredne predchádzajúcom zdaňovacom období príjmy (výnosy) nepresahujúce sumu 170 000 € a uplatňuje pri týchto príjmoch (výnosoch) preukázateľné daňové výdavky.

Obsahom daňovej evidencie je evidencia o:
  1. príjmoch a daňových výdavkoch v časovom slede vrátane prijatých a vydaných dokladov, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov [podľa § 10 zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“)],
  2. hmotnom a nehmotnom majetku, využívanom na podnikanie alebo inú samostatnú zárobkovú činnosť,
  3. zásobách,
  4. pohľadávkach a
  5. záväzkoch.
Ustanovenie § 6 ods. 15 ZDP upravuje postup daňovníka, ak v priebehu zdaňovacieho obdobia nedodrží podmienky ustanovené pre vedenie daňovej evidencie. V takomto prípade daňovník pokračuje vo vedení daňovej evidencie už len v tomto zdaňovacom období. V bezprostredne nasledujúcom zdaňovacom období je tento daňovník povinný viesť účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve alebo viesť evidenciu podľa § 6 ods. 10 ZDP, t. j. viesť tzv. paušálne výdavky. Daňovník, ktorý sa rozhodne viesť daňovú evidenciu, je povinný túto evidenciu viesť počas celého zdaňovacieho obdobia a uchovávať ju po dobu, v ktorej zanikne právo vyrubiť daň alebo dodatočne vyrubiť daň.

Daňovník, ktorý spĺňa podmienky na vedenie daňovej evidencie môže túto možnosť využiť v nadväznosti na § 52g ods. 3 ZDP už za celé zdaňovacie obdobie roka 2009, a to aj v tom prípade, ak v zdaňovacom období roka 2009 do 28. februára 2009 účtoval alebo viedol evidenciu podľa § 6 ods. 10 ZDP.

V nadväznosti na zavedenie daňovej evidencie bol novelizovaný aj zákon o účtovníctve, podľa ktorého daňovník, ktorý vedie daňovú evidenciu nie je účtovnou jednotkou (ÚJ).
 


1. Postup pri prechode z podvojného účtovníctva na daňovú evidenciu

Postup podľa zákona o účtovníctve

Postup fyzickej osoby pri prechode na daňovú evidenciu v účtovnom období roku 2009 upravuje § 39f zákona č. 61/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. Fyzická osoba, ktorá bola do 28. februára 2009 ÚJ a po 1. marci 2009 sa rozhodla viesť daňovú evidenciu podľa ZDP podľa cit. ustanovenia:
  1. uzavrie účtovné knihy k 28. februáru 2009, účtovná závierka sa nezostavuje,
  2. informácie z účtovných kníh prevedie do daňovej evidencie v rozsahu potrebnom na účely vedenia daňovej evidencie podľa ZDP.

Uzavretie účtovných kníh k 28. februáru 2009 v sústave podvojného účtovníctva
Uzavretie účtovných kníh upravuje § 8 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92 zo dňa 16. decembra 2002, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre podnikateľov účtujúcich v sústave podvojného účtovníctva v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania v PÚ“). Pri prechode na daňovú evidenciu podľa § 39f zákona o účtovníctve nie je potrebné pri uzavretí účtovných kníh, aby ÚJ vykonala všetky účtovné operácie uvedené v cit. ustanovení. Na účely prechodu z podvojného účtovníctva na daňovú evidenciu ÚJ postupuje pri uzavretí účtovných kníh v sústave podvojného účtovníctva len podľa § 8 ods. 2 písm. a) a b) Postupov účtovania v PÚ, t. j.:
  1. zistí obraty strán Má dať a strán Dal jednotlivých účtov,
  2. zistí konečné stavy výsledkových účtov a konečné zostatky súvahových účtov.
Účtovné knihy sa uzatvoria a účtovná závierka sa nezostaví (inventarizácia sa nevykonáva).

Prevedenie informácií z účtovných kníh podvojného účtovníctva do daňovej evidencie
Po uzavretí účtovných kníh fyzická osoba prevedie informácie z účtovných kníh do daňovej evidencie v rozsahu potrebnom na účely vedenia daňovej evidencie podľa ZDP. Príjmy a daňové výdavky musia byť doložené dokladmi, ktoré spĺňajú náležitosti účtovných dokladov podľa § 10 zákona o účtovníctve. Obsahom účtovného dokladu podľa cit. ustanovenia je:
  1. slovné a číselné označenie účtovného dokladu,
  2. obsah účtovného prípadu a označenie jeho účastníkov,
  3. peňažná suma alebo údaj o cene za mernú jednotku a vyjadrenie množstva,
  4. dátum vyhotovenia účtovného dokladu,
  5. dátum uskutočnenia účtovného prípadu, ak nie je zhodný s dátumom vyhotovenia,
  6. podpisový záznam osoby zodpovednej za účtovný prípad v ÚJ a podpisový záznam osoby zodpovednej za jeho zaúčtovanie.

ZDP daňovníkovi, ktorý spĺňa podmienky na vedenie daňovej evidencie, umožnil viesť daňovú evidenciu počas celého zdaňovacieho obdobia roka 2009, a to aj v takom prípade, ak daňovník do konca februára 2009 účtoval v sústave podvojného účtovníctva. (Pozn.: ZDP však rieši práve prechod na daňovú evidenciu v roku 2009, t. j. keď sa začalo viesť účtovníctvo  za prvé 2 mesiace a potom prechádza na daňovú evidenciu.)Z uvedeného dôvodu daňovník do daňovej evidencie prenesie všetky informácie potrebné na vedenie daňovej evidencie, t. j. nielen údaje z konečných zostatkov účtov majetku a záväzkov, ale všetky údaje v časovom slede, tak ako príjmy, daňové výdavky, pohľadávky, záväzky vznikli, resp. zanikli v období do 28. 2. 2009 počas účtovania v sústave podvojného účtovníctva.

Pri údajoch o príjmoch a daňových výdavkoch, ktoré sa prevedú z účtov účtovej skupiny 21 – Peniaze a účtovej skupiny 22 – Účty v bankách, musí byť zrejmé, ktorý výdavok je daňový.

Potrebné údaje o príjmoch, daňových výdavkoch, hmotnom a nehmotnom majetku, zásobách, pohľadávkach a záväzkoch fyzická osoba zistí z jednotlivých účtov uvedených v tabuľke:
 
Údaje z podvojného účtovníctva z jednotlivých účtových skupín
Údaje potrebné pre daňovú evidenciu
02 – Dlhodobý hmotný majetok – odpisovaný
03 – Dlhodobý hmotný majetok – neodpisovaný
08 – Oprávky k dlhodobému hmotnému majetku
Hmotný majetok
01 – Dlhodobý nehmotný majetok
07 – Oprávky k dlhodobému nehmotnému majetku
Nehmotný majetok
11 – Materiál
12 – Zásoby vlastnej výroby
13 – Tovar
Zásoby
21 – Peniaze
22 – Účty v bankách
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály