Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup pri podaní dodatočného daňového priznania k dani z príjmov od 1. 1. 2012

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Podaniu dodatočného daňového priznania (DDP) predchádza podanie riadneho alebo opravného daňového priznania. Tento postup sa uplatňuje pri všetkých druhoch daní, pri ktorých zo všeobecne záväzného predpisu vyplýva povinnosť podať (riadne) daňové priznanie (DP) alebo na výzvu správcu dane.

Problematiku postupu podania DP upravujú príslušné hmotno-právne daňové predpisy, rovnako aj lehoty na podanie (riadneho) DP a určenia osoby, ktorá je povinná toto DP podať.

Podanie DP podľa jednotlivých daní, ako aj lehota na jeho podanie a osoba, ktorá je povinná podať toto DP je upravená nasledovnými ustanoveniami jednotlivých hmotno-právnych daňových zákonov:

Článok je zameraný na postup podania DDP na daň z príjmov a okrajovo aj na DPH a miestne dane.

Podanie DP podľa uvedených ustanovení hmotno-právnych daňových zákonov je procesný úkon, ktorý upravuje aj procesný zákon, ktorým je s účinnosťou od 1. januára 2012 zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) v znení a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) v § 15 – daňové priznanie.

Ustanovenia o podaní DP upravené v hmotno-právnych daňových zákonoch bezprostredne nadväzujú na znenie § 15 daňového poriadku a tieto ustanovenia navzájom súvisia a dopĺňajú sa. Podľa § 1 ods. 2 daňového poriadku sa postupuje podľa ustanovení procesného zákona, ak daný procesný úkon nie je upravený v hmotnoprávnom predpise. To znamená, že ustanovenie § 15 daňového poriadku upravuje len všeobecné podmienky podania DP, ktoré sa vzťahujú a sú platné pre všetky druhy daní, ako je určenie povinnosti danej osoby podať DP alebo na výzvu správcu dane, ako aj postup správcu dane, ak daňovník ani na výzvu správcu dane DP nepodá, ako aj určenie tlačiva DP, ktoré ustanovuje Ministerstvo financií SR všeobecne záväzným predpisom.

Postup podania dodatočného daňového priznania – povinnosť alebo oprávnenosť

Problematiku spôsobu a postupu povinnosti alebo oprávnenosti podania dodatočného DP neupravuje žiaden hmotnoprávny daňový zákon s výnimkou zákonov o spotrebných daniach. Povinnosť, oprávnenosť ako aj prípady, kedy daňový subjekt nemôže DDP podať, a to aj napriek tomu, že nastali skutočnosti na podanie DDP, upravuje v daňovom poriadku ust. § 16 – opravné daňové priznanie a dodatočné daňové priznanie.

Spôsob a postup podania DDP podľa § 16 daňového poriadku sa postupuje pri podaní DDP k dani z príjmov a k DPH. Zároveň tiež potrebné uviesť, že:

  • Od 1. decembra 2012 nadobúdajú účinnosť ust. § 19a, § 20, 99b a § 99c zákona o miestnych daniach, ktoré prvýkrát upravujú postup pri podaní DDP alebo čiastkového DDP k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k daní za predajné automaty a k dani za nevýhodné hracie prístroje podľa zákona o miestnych daniach.
  • Od 1. januára 2012 nadobudlo účinnosť ust. § 79 ods. 5 zákona o DPH o postupe pri uplatnení nároku na vrátenie nadmerného odpočtu aj podaním DDP.

Podanie DDP sa posudzuje ako povinnosť podať DDP alebo ako oprávnenosť podať DDP, pričom ide nielen o spresnenie daňovej povinnosti uvedenú v podanom DP, ale aj o spresnenie údajov v podanom DP bez vplyvu na vykázanú daňovú povinnosť.

Povinnosť podať DDP podľa daňového poriadku z dôvodu, že daňový subjekt má povinnosť alebo oprávnenie opraviť nesprávne údaje uvedené v DP je v porovnaní so zákonom o správe daní (zákon č. 511/1992 Zb. v z. n. p.) platného do konca roku 2011 novým dôvodom na podanie DDP. To znamená, že daňový poriadok upravuje aj podanie DDP z dôvodu zistenia nesprávnych údajov v riadnom DP, ktorých oprava však nemá vplyv na výšku daňovej povinnosti alebo nároku na vrátenia nadmerného odpočtu alebo nároku na vrátenie dane, ako aj podanie DDP z titulu nesprávne vykázanej daňovej straty a aj podanie DDP pri uplatnení medzinárodných zmlúv v oblastí daní, ktorými je SR viazaná.

Ustanovenie § 16 ods. 1 upravuje podanie opravného DP. Opravné DP podá daňový subjekt pred uplynutím lehoty na podanie DP, pričom opravných DP môže daňový subjekt podať aj niekoľko. Posledné opravné DP môže daňový subjekt podať v posledný deň na podanie DP. Potom za (riadne) takto podané opravné priznanie sa považuje posledné opravné DP. Správca dane na predchádzajúce opravné priznania pri vyrubení dane neprihliada, t. j. akoby neboli podané. Rovnako za záväzné sa považujú údaje o príjmoch a nákladoch, daňovej povinnosti a ostatných údajoch uvedených v DP, ktoré bolo podané ako posledné opravné v ustanovenej lehote na podanie DP, zároveň toto posledné opravné daňové priznanie je rozhodujúce na vyrubenie dane.

♦ Príklad č. 1 – podanie opravného daňového priznania:
Daňový subjekt za zdaňovacie obdobie roku 2011 podal DP k dani z príjmov 27. februára 2012. Dňa 19. marca zistil, že údaje o zdaniteľných príjmoch v ňom uvedené neboli správne a daňová povinnosť mala byť vyššia. Daňový subjekt podal dňa 25. marca 2012 opravné DP. V rámci operatívneho vnútorného auditu ekonómka daňového subjektu opäť zistila chybu v prepočte daňovej povinnosti, ktorú opravila a daňový subjekt podal druhé opravné DP 31. marca 2012 poštou.

Toto DP bolo zároveň (riadnym) DP podaným v leh

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály