Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postup daňovníka pri zániku daňovej povinnosti z hľadiska dane z motorových vozidiel

Dátum: Rubrika: Problémy z praxe

Podnikaním sa podľa zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) rozumie „sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku alebo na účel dosiahnutia merateľného pozitívneho vplyvu, ak ide o hospodársku činnosť registrovaného sociálneho podniku podľa osobitného predpisu“. Na základe tejto definície možno teda podčiarknuť najmä sústavnú činnosť, ktorou je podnikanie vystihnuté. No nie vždy tento zámer vykonávania sústavnej činnosti vyjde a okolnosti prinútia podnikateľa prerušiť alebo úplne ukončiť podnikanie. Rozhodnutie o prerušení podnikania alebo ukončení podnikania je spojené s následným vykonaním nevyhnutných krokov. Jedným z takýchto nevyhnutných krokov je aj vysporiadanie sa s daňou z motorových vozidiel za predpokladu, že daňovník na podnikanie používal vozidlo (vozidlá).

Ako má daňovník postupovať v prípade prerušenia podnikania alebo ukončenia podnikania práve v súvislosti s daňou z motorových vozidiel je uvedené v zákone č. 361/2014 Z.z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z motorových vozidiel").

Zákon o dani z motorových vozidiel
ukončenie podnikania alebo prerušenie podnikania
spája primárne
so zánikom daňovej povinnosti podľa § 8 ods. 2 písm. b).
Práve tento zánik daňovej povinnosti [uvedený v § 8 ods. 2 písm. b)] súvisí so zadefinovaním
zdaňovacieho obdobia
(iného ako ročného) podľa § 9 ods. 6 zákona o dani z motorových vozidiel, ktorý je spojený s povinnosťou
podania daňového priznania
za toto iné ako ročné zdaňovacie obdobie,
zaplatenia dane
a tiež
ukončenia povinnosti platenia preddavkov na daň
.
Ukončenie podnikania alebo prerušenie podnikania
sa, ako už bolo uvedené, spája so zánikom daňovej povinnosti, tej daňovej povinnosti, ktorá samozrejme najskôr primárne vznikla.
Pre priblíženie je vhodné uviesť, že daňová povinnosť vzniká prvým dňom kalendárneho mesiaca
, v ktorom došlo k splneniu kritérií "nastavených" zákonom o dani z motorových vozidiel pre predmet dane. V zásade teda platí, že vozidlo sa stáva predmetom dane vtedy, ak sú súčasne splnené nasledovné podmienky uvedené v § 2 ods. 1 - predmete dane, t.j.:
-
vozidlo, patrí do kategórie
vozidiel uvedených v § 1 (kategóriami vozidiel, ktoré podliehajú zdaneniu sú kategórie L, M, N a O),
-
vozidlo je evidované
v Slovenskej republike (má pridelené evidenčné číslo Slovenskej republiky)
-
a vozidlo sa používa na podnikanie.
Podnikanie (pojem zavedený ako skratka v zákone o dani z motorových vozidiel) je spojené s odkazom na § 2 Obchodného zákonníka alebo § 6 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "ZDP") alebo § 6 ods. 2 ZDP (príjmy z inej samostatne zárobkovej činnosti). Definícia podnikania (podľa Obchodného zákonníka uvedená skôr) je teda viazaná na činnosť osoby - podnikateľa, ktorým je podľa Obchodného zákonníka buď:
-
osoba zapísaná v obchodnom registri,
-
osoba, ktorá podniká na základe živnostenského oprávnenia,
-
osoba, ktorá podniká na základe iného než živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov, alebo
-
fyzická osoba, ktorá vykonáva poľnohospodársku výrobu a je zapísaná do evidencie podľa osobitného predpisu.
Pojem používanie vozidla na podnikanie zahŕňa nielen to
skutočné (fyzické) používanie vozidla
na podnikanie, ale pod týmto pojmom umožňuje vnímať vozidlo ako predmet zdanenia už vtedy, ak sa o ňom ako o
majetku zaradenom do užívania
podľa zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve") účtuje, alebo tiež, ak pri príjmoch z podnikania podľa § 6 ods. 1 a príjmoch z inej samostatne zárobkovej činnosti podľa § 6 ods. 2 ZDPdaňovník, ktorý nie je účtovnou jednotkou, uplatňuje preukázateľne vynaložené výdavky spôsobom
evidovania vozidla v daňovej evidencii
podľa § 6 ods. 11 ZDPalebo tiež
uplatňovaním výdavkov
spojených s používaním vozidla.
Pojem používanie vozidla na podnikanie zahŕňa aj vzťah vozidla a daňovníka, ak ide o daňovníka v stave
užívateľa
(daňovníkom je užívateľ, ak používa vozidlo osoby, ktorá zomrela, zanikla, bola zrušená alebo nepoužíva vozidlo na podnikanie)
alebo zamestnávateľa
(za podmienky, že za vozidlo použité zamestnancom na pracovnej ceste zamestnávateľ vyplatí cestovné náhrady, pričom použité vozidlo nie je používané na podnikanie, či už samotným zamestnancom alebo osobou, ktorá poskytla toto vozidlo na pracovnú cestu). Predmetom dane sa tak vozidlo môže stať ešte skôr, než sa skutočne použije na ceste, samozrejme za predpokladu, že spĺňa všetky ostatné podmienky predmetu dane.
Príklad č. 1:
Kedy vzniká daňová povinnosť podnikateľovi, ktorý si na podnikanie prenajme (na základe zmluvy o prenájme) vozidlo evidované v Slovenskej republike od osoby, ktorá nie je podnikateľom?
Vozidlo je predmetom dane, ak patrí do zákonom vymedzenej kategórie vozidiel, je evidované v Slovenskej republike a používa sa na podnikanie. Používaním vozidla na podnikanie sa na účely zákona o dani z motorových vozidiel rozumie aj používanie vozidla na podnikanie daňovníkom podľa § 3 písm. c) až e), teda aj daňovníkom, ktorý si na podnikanie prenajme vozidlo od osoby, ktorá ho nepoužíva na podnikanie.
Vznik daňovej povinnosti sa v takomto prípade spája s prvým dňom mesiaca, v ktorom sa použilo vozidlo na podnikanie na základe zmluvy o prenájme.
* * *
Zánik daňovej povinnosti
v súvislosti s ukončením podnikania alebo prerušením podnikania [§ 8 ods. 2 písm. b) zákona o dani z motorových vozidiel] sa viaže k poslednému dňu kalendárneho mesiaca, v ktorom došlo k situácii potvrdzujúcej tento zánik daňovej povinnosti (t.j. k posled
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály