Portál časopisov
Dane a účtovníctvo v praxi a DPH v praxi

Online časopis

Postavenie jediného spoločníka v obchodnej spoločnosti

Dátum: Rubrika: Právo pre ekonómov

Status spoločníkov v obchodnej spoločnosti je slovenským obchodným právom podrobne regulovaný. Súčasná právna úprava tak pripúšťa pluralitu spoločníkov a súčasne je možný aj stav, keď v spoločnosti figuruje len jediný spoločník (ide o tzv. jednoosobovú spoločnosť). V tomto článku sa budeme venovať niektorým aspektom prítomnosti jediného spoločníka v obchodnej spoločnosti, pričom sa prioritne zameriame na spoločnosť s ručením obmedzeným a okrajovo spomenieme aj akciovú spoločnosť.

Jednoosobovú spoločnosť slovenský právny poriadok nepredpokladá u každého typu obchodnej spoločnosti. Príkladom môže byť verejná obchodná spoločnosť, v ktorej musia byť aspoň dvaja spoločníci. Rovnako aj komanditná spoločnosť musí mať minimálne dvoch spoločníkov – aspoň jedného komplementára a aspoň jedného komanditistu. Aj keď § 103 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p. (ďalej len „Obchodný zákonník“) pripúšťa zánik účasti všetkých komanditistov v spoločnosti, riešením tejto situácie môže byť dohoda komplementárov, že sa komanditná spoločnosť mení bez likvidácie na verejnú obchodnú spoločnosť. Dohoda však vyžaduje tiež aspoň dva subjekty, čiže komanditná spoločnosť v podobe jednoosobovej obchodnej spoločnosti je tu z povahy takisto vylúčená. Existencia jednoosobovej obchodnej spoločnosti je tak možná u spoločnosti s ručením obmedzeným, akciovej spoločnosti a jednoduchej spoločnosti na akcie.

Jediný spoločník môže byť v menovaných troch obchodných spoločnostiach prítomný už od ich založenia (aj keď u akciovej spoločnosti je to s istým obmedzením, ale tomu sa budeme venovať neskoršie). Primárnym dokumentom, ktorý normuje postavenie jediného spoločníka pri založení spoločnosti, je v tomto prípade zakladateľská listina. Súčasne však môže tento stav nastať aj počas existencie spoločnosti, a to na základe viacerých právnych skutočností (napr. prevod obchodného podielu, smrť spoločníka, a pod.).

Jednoosobová spoločnosť s ručením obmedzeným

Spoločnosť s ručením obmedzeným predstavuje v podnikateľskom prostredí Slovenskej republiky najbežnejší typ obchodnej spoločnosti. Podľa § 105 ods. 2 Obchodného zákonníka môže byť spoločnosť s ručením obmedzeným založená aj jednou osobou. Základné kvantitatívne obmedzenie pôsobenia jednoosobovej spoločnosti s ručením obmedzeným upravuje §105a Obchodného zákonníka, ktorý normuje dve základné pravidlá. Prvé pravidlo sa týka právnickej osoby – teda spoločnosti s jediným spoločníkom. Takáto spoločnosť nemôže byť jediným zakladateľom alebo jediným spoločníkom inej spoločnosti – ide teda o tzv. zákaz reťazenia jednoosobových spoločností. Z uvedeného pravidla však nevyplýva, že by jednoosobová spoločnosť nemohla založiť inú obchodnú spoločnosť, samozrejme to urobiť môže, muselo by však byť v novozaloženej obchodnej spoločnosti viac spoločníkov. Rovnako platí, že jednoosobová spoločnosť sa môže kedykoľvek stať spoločníkom iných obchodných spoločností, s jedinou výnimkou, nesmie byť v nich spoločníkom jediným. Druhé pravidlo upravené v § 105a Obchodného zákonníka sa vzťahuje na fyzickú osobu, ktorá môže byť jediným spoločníkom najviac v troch spoločnostiach.

Spomínané ustanovenie (§ 105a Obchodného zákonníka) nepovažujeme za šťastne formulované. Podľa tohto ustanovenia totiž ide výslovne iba o spoločnosť, nie o spoločnosť s ručením obmedzeným. Vzniká preto otázka, či sa spomínané dve pravidlá vzťahuj

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály